Produsenten Morsø leverer tidløse og klassiske peisovner som gir god og stemningsrik varme i huset.
Produsenten Morsø leverer tidløse og klassiske peisovner som gir god og stemningsrik varme i huset. Bilde: Morsø

Peis og peisovn øker innetrivselen

Peiser og vedovner

Mørke og kalde høstkvelder blir langt hyggligere med en god peis eller peisovn.

Å fyre med ved for å gjøre innetilværelsen lun og varm er like aktuell i dag som for flere tusen år siden.

I dag er imidlertid vedfyringsteknikken mye bedre for klimaet enn hva som har vært tilfelle de siste 100 årene.  

I løpet av de senere årene er det blitt brent nesten like mye ved i ovner med ny teknologi som i ovner med gammel teknologi.

Dessuten øker det samlede vedforbruket mens utslipp av svevestøv fra vedfyring reduseres.

Å fyre med feil materialer kan blant annet føre til gifte gasser og øke risikoen for pipebrann.

Om du skal installere et nytt ildsted bør du absolutt kjøpe det her i Norge, ellers risikerer du å sitte med et produkt som ikke kan brukes i Norge.

Les også:

Flyttbar varme; redefinert

Hvorfor skal det alltid være slik at utseendet på flyttbare varmeovner er noe man skammer seg over. De passer ikke inn med resten av interiøret i...

Vedfyring i peis og ovn er CO2-nøytral bioenergi

Når vi brenner ved i ovnen avgir kubbene samme mengde CO2 som treet har absorbert fra luften i løpet av sin vekstperiode. Det er også godt å vite at når treet blir hugget så blir det som regel plantet et nytt tre.

På denne måten utnytter vi en fornybar og bærekraftig energikilde der ingen ressurs blir brukt opp, og konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren blir ikke høyere.

Ved fyre opp riktig får du mer varme ut av hver kubbe, samtidig som du reduserer vedforbruket.

Noe av stasen med peis er at du kan se flammene - så sant ikke glasset er dekket av sot. For å unngå sot bør du blant annet fyre med tørr ved.

Støtte til rentbrennende vedovner

Oslo kommune ønsker at så mange som mulig skifter til nye ovner. Derfor gir Enøketaten 3000 kroner i støtte dersom du bor innenfor Ringvei 3, og 1500 kroner dersom du bor utenfor.

Rentbrennende ovn og god fyringsteknikk er viktig for at vedfyring skal være miljøvennlig oppvarming i byen.

Les også:

Spar penger og miljøet med en svanemerket vedovn

Skal du kjøpe ny vedovn? Da bør du gå for en svanemarket ovn!

Gjør som 6000 andre osloborgere, - få støtte til å bytte ut den gamle, energisløsende og forurensende ovnen din. 

Når vedovnen er byttet ut husk følgende dokumentasjon:

  • Faktura/kvittering

  • Dokumentasjon på at et gammelt ildsted er fjernet, for eksempel bilder av gammel og ny ovn

    Les også:

    Tips om lydisolering i boligen

    Filttøfler, litt takt og hørselsvern kan du komme langt med når det gjelder lyddemping, men det fins bedre måter å komme støyen til livs på. Her gir...

  • Kontrollskjema som viser at ovnen er forskriftsmessig montert

Dersom du ikke bor i Oslo, ta kontakt med din kommune og undersøk om det finnes støtteordninger på ditt hjemsted.

Lukket forbrenning

Dagens tetthetskrav til nye boliger og krav om ”balansert” ventilasjon, forutsetter en eller annen form for friskluftstilknyting/tilluft til ildstedet for å sikre riktig forbrenning.

Produkter med lukket forbrenningssystem henter luft via en egen luftekanal direkte til ildstedet og gjennom yttervegg, eller gjennom gulv fra underliggende rom.

Det finnes også elementpiper som gir mulighet for kobling av tilluft via skorstenen. Når ildstedet kobles med friskluftstilknytning trekker det luft fra andre kilder helt uavhengig av luften i rommet ildstedet er plassert i.

Lukket forbrenning gir også økonomisk fyring fordi det hindrer at man “stjeler” allerede oppvarmet inneluft til forbrenningsluft.

Byggeforskriftene setter krav til at nye boliger installerer vedfyrte ildsteder med lukket forbrenningssystem.

Kilde: Jøtul

Nordpeis Stockholm serien – plassbesparende peis

En plassbesparende og stilren peis med et bredt varmespekter. Nordpeis Stockholm har et gjennomtenkt design, med mange løsninger. Nordpeis Stocholm lav er en meget plassbesparende peis som er skreddersydd til mindre stuer og leiligheter. Den har en integrert brannmur i bakkant som gjør at den ved bruk av stålpipe kan plasseres rett mot en vegg av brennbart materiale.

Innsatsen N-20 er i kjent Nordpeis kvalitet og kan by på et meget bredt varmespekter. Den er derfor også aktuell for større stuer og arealer opp mot 150 kvm. Innsatsen kan fås i 4 fargevalg som gjør den tilpasningsdyktig til de fleste stuer og omgivelser.

www.nordpeis.no

Varmefags Contura 800 – peisovn med personlighet

Dette er en forholdsvis liten peisovn med stor personlighet. Den nye 800-serien har hentet designen fra den tidløse superellipsen. Den er nett og kompakt med store sideglass som gir et meget godt innsyn til flammene uansett hvor i rommet du befinner deg.

På grunn av den nette størrelsen er ovnen enkel å plassere, noe som åpner nye muligheter for mange som tidligere ikke har hatt plass til en moderne, effektiv ovn.

Peisovnen er tilgjengelig i en rekke utførelser, alt fra omramming i kleberstein til en lekker variant med sort glass på toppen. Moderne elegant eller robust klassisk, det velger du selv. Felles for alle variantene er den praktiske størrelsen, stor opplevelse av flammene og det effektive brennkammeret.  Serien har mulighet for tilkobling av uteluft, og dermed godt egnet for moderne, tette boliger.

Ovnene finnes i sort eller grå lakk, og med mye tilbehør. Serien er svanemerket, noe som bla betyr at den har høy virkningsgrad og lave partikkelutslipp. Det finnes 5 ulike varianter. Hele serien er populær, men Contura 850 er så langt vinneren.

www.varmefag.no

Aduro 9 - buet konvektionsovn

Den har tre lag glass, som gir rik mulighet for å betrakte flammene fra alle vinkler. Å se inn til den levende ild har hele veien vært et avgjørende parameter - derfor sørger et effektivt rutebeskyttelse for, at soten ikke setter seg på front- og sideglas. Denne peisen er et tidløst og elegant møbel til det moderne hjem.

www.aduro.dk

 

Dovrepeisen - grønn emaljepeis

Dovre Vintage 30 leveres i antrasitt grå lakk, grønn eller kremfarget emalje.  Den tar 30 cm ved. Varmeeffekt 2000-5500 W. Vekt 95 kg.

Røykuttak topp eller bak. Peisovnen er forberedt for friskluft tilkobling.  Veil. pris fra kr. 14.990,-.  Ovnen kan leveres med 3 forskjellige understell som gjør oven høyere.

www.dovrepeisen.no

Jøtulovn – peis med designutmerkelse

Vedovnene Jøtul F 162 og Jøtul F 163 har imponert juryen i red dot design award, en av verdens mest anerkjente internasjonale produktkonkurranser. For tredje gang har en jury med høyt respekterte eksperter gitt Jøtulprodukter kvalitetsstempelet “red dot” for god design.

Jøtul F 162 og Jøtul F 163 er to små støpejernsovner med tradisjonell, men likevel, unik design. Vedovnene står stødig på side tre ben; en “form-og-funksjon-tilknytning” til noen av Jøtuls bestselgere på 1970-tallet.

Ovnenes design gir også assosiasjoner til stolen Mauren av Arne Jacobsen. Jøtul F 163 har store sideglass som gir meget godt innsyn til flammene. Glassene holder seg rene på grunn av en reflekterende overflate som øker temperaturen på innsiden av glasset.

En virkningsgrad på over 80 prosent kombinert med svært lavt partikkelutslipp, gjør disse ovnene til noen av de mest effektive og rentbrennende noensinne.

www.jotul.com

Peisselskabet – moderne peiser

Vision Line Peis VS vinkelinnsats med børstet stålutforming.

Peisen er isolert i seg selv og kan bygges inn med brannbare materialer og uten brannmur og uten forsterkning av gulv. Vision Line peisen har ekstra store lysåpninger slik at du får maksimalt innsyn til peisbålet

www.peisselskabet.no

 

SOHO gasspeis

Markedets mest brukervennlige gasspeis som med lavt forbruk egner seg godt til bruk med gassflaske. Gasspeisen har allikevel høy virkningsgrad (høyere enn rentbrennende vedovner) med justerbar effekt på 2-3,5 kW. Gasspeisen kan du bruke akkurat når du trenger det  - morgen som kveld. Den brenner alltid riktig og du trenger ikke bekymre deg for aske, røyk og trekkproblemer. Her er det bare fordeler sammenlignet med vedovner.

www.peisselskabet.no

Wiking peis – dansk designpeis

En god peis som gir varme og skaper en hyggelig atmosfære. Wikingpeis er danskprodusert og kjent for høy kvalitet, effektivitet og unik forbrenningsteknologi som tilfredsstiller svanens miljøkrav. I tillegg har Wiking peis stilfull design som passer i moderne hjem. Alle peisene er konveksjonsovner som gir en jevn og god varme.

www.tilboligen.no

Grant Kleber -  varmen som varer

Fyr i 2 timer og få varme i opptil 12 timer etter at ilden er slukket.

Kube er ny massiv klebersteinsovn med rektangulær form. Rette og enkle linjer gir ovnen et stilrent design.

Ovnen har 5 seksjoner med plassering av brennkammeret i midterste seksjon.

Brennkammerets høye plassering gir et godt innsyn til flammene.
Ovnen kan tilkobles friskluftkanal. Velg mellom dør og sidefelt i grå eller sort.

Tekniske data: 5-10 kW, Høyde 166/Bredde 52/Dybde44, Vekt 535 kg

www.granit.no

15. august 2012
Mer om Peiser og vedovner

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Peiser og vedovner Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag. 

8 ting du ikke skal brenne i vedovnen eller peisen

Peiser og vedovner Ovn og peis er skapt for ved. Legger du andre ting på flammene, kan det få konsekvenser.

Ren peisvarme med biobrensel

Peiser og vedovner Kun to skruer i veggen er alt du trenger for å installere vegghengt biopeis uten pipe. Ved å helle flytende væske i peisluken, som tennes på får du...

Hva vet du om ved?

Peiser og vedovner Når lønner det seg å kjøpe ved? Hvordan vet du om du har gjort et godt vedkjøp? Svarene får du her.

Kakkelovnen - vakker varmekilde

Peiser og vedovner En gang forbeholdt de øvre sosiale lag. Senere utrangert og utkonkurrert av parafin og elektrisitet. I dag kanskje mer aktuell enn noen sinne, på grunn...

Installer en peisovn

Peiser og vedovner En peisovn på hytta eller i villaen står høyt oppe på manges ønskeliste. Den skaper trivsel og samhold, sørger for oppvarming dersom det skulle oppstå...

Hold varmen med infrarød varme

Peiser og vedovner Sola har alltid varmet oss på jorda - det har det sveitsiske firmaet infraSWISS AG tatt innover seg. De har utviklet en varmeteknologi for bolig- og offentlige rom, basert på infrarød varme.

La deg friste av sesongens nye peiser

Peiser og vedovner Peisprodusentene har mange lekre godbiter å by på blant årets nyheter. Her er noe for enhver smak.

Finn riktig peis

Peiser og vedovner En peis er ikke lenger hva den var. Nå er det design som avgjør hvilken modell vi tar med oss hjem.

Stråling eller konveksjon når ny ovn skal velges?

Peiser og vedovner Bør du velge strålingsovn eller konveksjonsovn når du skal kjøpe ny ovn til boligen? Bruken avgjør.

Hva bør du tenke på når du kjøper ny peis eller ovn?

Peiser og vedovner Har du tenkt å investere i et nytt ildsted? Husk å stille deg selv de rette spørsmålene før du går til innkjøp av ny peis eller ovn.

Nordmenn trenger gode fyringsvaner

Peiser og vedovner Norske fyringstradisjoner kan være farlig. Nå trenger nordmenn gode fyringsvaner.

Design i fyr og flammer

Peiser og vedovner Fyrig design gjør ildstedet til boligens smykke.

Ny ovn på 55 minutter

Peiser og vedovner For 50 år siden bestemte onkel Ole seg for å kaste ut vedovnen fra soverommet. Den ble satt i låven og definert som skrot. Men den kom ikke lengre,...

Fyr riktig - unngå brann

Peiser og vedovner Alle boliger skal ha minst en røykvarsler - flere anbefales. Test røykvarsleren månedlig. Bytt batteri årlig!Med respekt for levende ild unngår du tap...