Seks effektive varmekilder

Peiser og vedovner

Når gradestokken er i ferd med å nå bunnivå, og snø og sno får oss til å trekke innendørs, er det godt å ha en varmekilde som gir god effekt

Et ildsted tilpasset behov og bolig som gir oss nødvendig komfort. Det være seg om det er fyrt med ved, gass, elektrisitet eller noe helt annet.
Men det er også viktig å finne et en varmekilde som utnytter ”drivstoffet” på best mulig måte. Som gir maksimal effekt ut i forhold til det vi putter inn. Det er positivt både for lommebok og miljø.Her finner du et lite utvalg:


Kakkelovn
Kakkelovnene regnes som ildstedenes ”dronning”. Høyreist, vakker og svært effektiv.

bildetekst
- Kakkelovnen dekker vårt totale fyringsbehov selv i de kaldeste periodene, sier Heidi Schrøder.

 
Kakkelovnens historie strekker seg mer enn 700 år tilbake, men det var på midten av 1700-tallet den typen vi kjenner i dag ble utviklet.
Oppfinnelsen som sådan er en genistrek, og den gang som nå den mest økonomiske form for vedoppvarming som finnes.
Det er kakkelovnenes evne til å magasinere varme som er den store fordelen. I stedet for at varmen går direkte ut i pipa, føres røyken gjennom et sinnrikt system av meterlange røykganger. Disse går gjennom varmeabsorberende stein og leire, som er i stand til å holde på varmen over lang tid. Etter en forholdsvis kort fyringsperiode holder kakkelovnen seg varm i omkring 10-12 timer. Ja faktisk opp til ett helt døgn før den trenger å fyres opp igjen.
En tommelfingerregel sier at dersom du fyrer opp 12 kilo ved per dag, så avgir kakkelovene 1700 watt per time.
Dessuten har ovnene har en virkningsgrad på 87 prosent, noe som betyr at de utnytter veden på en svært god måte.

Finn leverandører av ovner her

Gasspeisen
Investerer du i en gasspeis, slipper du arbeidet med å sage og kløyve ved. Likevel beholder du peiskosen.

bildetekst
Gasspeiser er nesten som små kunstverk

 
Flere og flere velger å investere i en gasspeis. De er enkle å tenne opp. Bare et trykk på fjernkontrollen, og vips kan du hygge deg i skjæret fra peisilden.
Etterspørselen etter gasspeiser er for oppadgående. Flere nyetablerte borettslag er utstyrt med fellesanlegg for gass. Derfor kan leverandørene tilby et stadig voksende spekter av peismodeller. Noen tar ikke større plass på veggen enn et maleri. Andre er beregnet for innmontering i en ramme.
Det er heller ikke nødvendig med tradisjonell pipe når en gasspeis monteres. En rørgjennomføring i vegg eller tak med en innmontert vifte er tilstrekkelig.
Gassen er grei og renslig å forholde seg til, og ikke minst brukervennlig. Du kan redusere romtemperaturen når du ikke er hjemme, og øke den med et tastetrykk når du kommer hjem. Oppvarming til komforttemperatur går hurtig. Samtidig holder du gassforbruket på et så lavt nivå som mulig.

Les mer om gasspeis her

Finn leverandører av peiser her

Varmepumpen
Galopperende strømpriser har fått mange til å vurdere strømsparingstiltak. Montering av varmepumpe er et av dem.

bildetekst
Varmepumper har etter hvert fått en design som passer inn i de fleste hjem.

 
En varmepumpe gir tre til fire ganger så mye energi ut som det du putter inn. Krever varmepumpen 1000 watt, får du dermed 3-4000 watt effektiv varme tilbake. Ifølge Enova bruker en typisk eldre enebolig cirka 20.000 kWh per år på oppvarming. Installerer du en varmepumpe til 20.000 kroner, som kutter dette behovet med 35 prosent, vil den være nedbetalt i løpet av fire år, dersom man legger en strømpris på 75 øre per kWh til grunn.
Luft til luft pumpene monteres med rørgjennomføringer i vegg, og krever ingen store bygningsmessige endringer. Det finnes rimelige varianter som du kan montere selv. Men generelt sett bør det benyttes en fagmann til monteringen. Disse er også utstyrt med instrumenter som kan måle hvor i rommet innedelen bør monteres for å gi best effekt.

Les mer om forskjellige typer varmepumper her

Finn leverandør av varmepumper her

Pelletskaminen
Trepellets er en moderne energikilde som kan brukes i spesialkonstruerte kaminer, er lett å håndtere, har jevn kvalitet og et høyt energiinnhold.

bildetekst
Pelletskaminer er spesialkonstruert og kan bare bruke trepellets som brennstoff.

 
Trepellets er tørr flis som er presset sammen til sylindere med diameter på 6–8 millimeter og 1–3 cm lengde. Trepellets kan kun brukes i pelletskaminer.
Pelletskaminer utnytter opptil 95 % av energien i brenselet og er en god måte å utnytte fornybar energi på
En pelletskamin har en tank som etterfylles med trepellets ved behov. Vanligvis en gang per døgn. Forbrenningen foregår i et lukket kammer. Varmen fra forbrenningen spres i rommet med en vifte og enkelte kaminer har også en vannkappe som gjør det mulig å varme vann til gulvvarme, radiatorer eller forbruksvann samtidig. Oppvarming med trepellets er enkelt og sikkert, samtidig som det gir god komfort.
De fleste kaminene styres av en romtermostat. Kaminen kan starte og slokke av seg selv. Innebygde termostater i ovnen sørger for en jevn temperatur.

Lær mer om pelletsfyring her

Sentralvarme
Sentralvarmeanlegg med radiatorer eller konveksjonsovner kan kombineres med mange ulike tilførselsvarianter.

bildetekst
Radiatorer er ikke hva de en gang var. Nå er de nærmest som små skulpturer.

 
Til nå har det vært mest vanlig med oljefyrte tanker montert i kjelleren til et sentralvarmeanlegg. Men etter hvert har det kommet mange ulike alternativer.
Anleggene kan knyttes til fjernvarme eller til ulike varmepumper, jordvarmepumpe, sjøvarmepumper og andre typer vannbåren varme er bare noen av mulighetene.
Det finnes også varianter som kan utnytte solenergi og gass til oppvarming av både vann og bolig. Pelletskjeler for sentralvarmeanlegg er også en del av dette spekteret.
Mange av disse anleggene gir en optimal utnyttelse av energien, men investeringskostnadene kan være forholdsvis høye.

Finn leverandører av sentralvarmeanlegg her

Finn leverandør av panelovner her

Ved- og parafinovnen
Moderne vedovner utnytter energien på en langt bedre måte enn tidligere.

bildetekst
Uansett hvilken type interiør du har, finnes det en vedovn som passer akkurat til deg.

 
Vedovner og kombinasjonsovner er en velprøvd fyringsmetode. Ovnene finnes i et utvalg som burde tilfredsstille de fleste. Mange har elegant design, har glassfront og er svingbare.
Mens vedovnene tidligere hadde en virkningsgrad på helt ned mot 50 prosent. Ligger energiutnyttelsen i dag på nærmere 80 prosent.
Det finnes også en rekke elegant elementpeiser med innsats som gir effektiv utnyttelse av veden. Er du utstyrt med en åpen peis finnes det også muligheter for å finne en innsats som bidrar til å gi en jevn og god varme.

Finn leverandører av peiser og ovner her

Tabellen viser brennverdi per fastkubikkmeter ved 20 prosent fuktighet:

bildetekst
En åpen peis er koselig, men utnytter ikke veden særlig effektivt.

 
1 Bøk

3.000 kWh

2 Eik

2.900 kWh

3 Ask

2.900 kWh

4 Lønn

2.800 kWh

5 Rogn

2.700 kWh

6 Bjørk

2.650 kWh

7

Furu

2.350 kWh

8

Svartor

2.350 kWh

9

Selje

2.290 kWh

10

Osp

2.000 kWh

11

Gran

2.000 kWh

12

Gråor

1.900 kWh

Kilde: Enova

Pris per kWh nytt rentbrennende ildsted vs. ildsted produsert før 1988 ved kjøp av èn favn ved og favnpris 1800 kroner

Rogn

kr. 0,47

kr. 0,70

Bjerk

kr. 0,56

kr. 0,84

Furu

kr. 0,63

kr. 0,94

Gran

kr. 0,75

kr. 1,13

Gråor

kr. 0,79

kr. 1,18


Beregnet etter 75 % virkningsgrad.
Kilde: Varmefag
23 oktober 2008

De beste vedfyringstipsene

Vinterkulda er rett rundt hjørnet, og tiden er nå inne for å forberede seg på vedfyringssesongen igjen. Få med deg høstens beste vedfyringstips.

Lagring av pellets

Vurderer du å bytte til pelletskjele eller pelletskamin? Da bør du være klar over at lagring av pellets kommer med noen ekstra utfordringer.

Glødende, knitrende og deilig

I takt med at gradestokken kryper nedover, får kalde nordmenn økte strømregninger. Med peisovn kan du spare utgifter, få hurtig oppvarming og knitrende...

Hva koster gassinstallasjon?

Når man bestemmer seg for å gå til anskaffelse av gasspeis, er det flere forhold som må legges til rette før flammene kan boltre seg bak peisglasset.

Få bedre og mer effektiv varme - med rentbrennende vedovn

Sommervarmen er snart forbi – og det er nå tid for å tenke på oppvarming i huset igjen. Hvis du har en gammel vedovn, og bor i Oslo-området – får du...

Peiser på med peis

Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Opptenning i ildstedet

Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i...

Du har tent opp i peisen helt feil!

Med den geniale pyramidemetoden lager du en peisild som kan brenne i to-tre timer uten vedlikehold. Se hvordan her!

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Annonsørinnhold

Slik varmer du opp huset billig i vinter

Det er kjøligere i luften, dagene er kortere og all den tiden vi tilbragte ute i sommer har blitt erstattet med innekos. Med en ny peisovn får du maks...

Finn riktig peis

En peis er ikke lenger hva den var. Nå er det design som avgjør hvilken modell vi tar med oss hjem.

Kakkelovnen - vakker varmekilde

En gang forbeholdt de øvre sosiale lag. Senere utrangert og utkonkurrert av parafin og elektrisitet. I dag kanskje mer aktuell enn noen sinne, på grunn...

Lunt og lønnsomt med vedovn i huset

Vi har lang tradisjon med vedfyring i Norge. Ovnen eller peisen er samlingspunktet i hjemmet. Lunt og koselig og samtidig besparende i forhold til...

Med sprit på peisen

Biopeisen gir deg kos og varme – med sprit. Miljøvennlig er den også.

Kjøpe ny vedovn? Tenk på dette!

Vedovner er populære i Norge. Størrelse, plassering og røykutløp er bare noe av det du bør vurdere før du kjøper vedovn. Vi gir deg rådene om hva du...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no