Rais har mange svanemerkede ovner. Denne heter Bionic Fire.
Rais har mange svanemerkede ovner. Denne heter Bionic Fire.

Spar penger med rentbrennende ovn

Peiser og vedovner

Rentbrennende, svanemerkede vedovner med høy virkningsgrad kan redusere vedforbruket ditt med 30-40 prosent.

Tre er en fornybar ressurs, og tilfører ikke atmosfæren ekstra CO2 under brenning. Derfor er vedfyring en miljøvennlig måte å varme opp huset på

Varm luft inne, klar luft ute

Moderne, svanemerkede vedovner er rentbrennende. Det betyr at veden du legger i, brennes helt opp, uten at det danner seg så mye sot og partikler som kan komme ut gjennom pipa. Årsaken er at det blir veldig høy temperatur i brennkamrene. Mellom 600 og 800 grader blir det der inne. Når veden brenner utsondrer den gasser, og disse gassene blir også brent inne i ovnen. Resultatet er mye varme og lite forurensing.

Rentbrenningen er godt nytt både for miljøet og for mange mennesker med luftveisproblemer.
I flere store og små byer i Norge blir asmatikere og andre tidvis advart mot å gå ut fordi det er for mye partikkelstøv i lufta.

Svevestøvet, som det kalles, kommer dels fra veitrafikken og dels fra fyring. Ofte hører vi slike advarsler i kalde perioder, når folk fyrer mye.

I tillegg til færre partikler i utelufta, gir svanemerkede ovner mer varme inne. Fordi veden brenner helt opp, får du mye varme per kubbe du legger i. Dette kaller vi høy virkningsgrad. Og det er igjen positivt for lommeboka, som du bruker til å kjøpe veden med.

Rentbrennende ovn fra Morsø.

Viktig å fyre riktig

Det første som er viktig å sjekke ut, er at veden er tørr. Når treet hugges, har det en fuktighet på 50 prosent, og er ubrukelig som brensel. Veden må ned i 15-20 prosents fuktighet for å fungere optimalt når du fyrer.

Du har kanskje ingen fuktighetsmåler? Slå vedskiene hardt mot hverandre. Tørr ved lager en skarp lyd, våt ved en dump lyd. Veden kan ikke bli for tørr. Jo tørrere jo bedre.

Vedkubbene skal ikke være for grove. Det er mye bedre å klyve en kubbe i fire, enn å legge den hel inn i ovnen. Ved å kløyve kubben i fire stykker, får du mye større overflate mot ilden, og den brenner mye bedre.

Opptenning

Veden skal alltid ligge i ovnen, ikke stå. Begynn med å legge to vedskier i lengderetningen, på hver sin side av ovnen. Disse to blir som et stativ for de andre skiene (tre-fem) som du legger på tvers oppå. I bunnen legger du litt papir eller never, og fyrer opp.

Trekk

Ventilene åpner du helt opp når du skal tenne. Da får du maks trekk, og ilden tar tak. Deretter er det viktig å justere på trekken slik at forbrenningen skjer i passe tempo. Det er ikke bra å ha for lite trekk. Da blir temperaturen inne i ovnen for lav, veden brenner ikke så godt opp, og det soter mer. Justér heller trekken slik at det brenner friskt i ovnen. Når det er bare glør igjen, legger du i på nytt, i samme form som under opptenning.

2 oktober 2013
Annonsørinnhold

Slik varmer du opp huset billig i vinter

Det er kjøligere i luften, dagene er kortere og all den tiden vi tilbragte ute i sommer har blitt erstattet med innekos. Med en ny peisovn får du maks...

Annonsørinnhold

Dette tenker ikke folk på når de innreder

Å ha et stilrent og lyst hjem har aldri vært viktigere. Dropp derfor den sorte, klassiske peisovnen og gå for fargen alle vil ha nå.

Annonsørinnhold

Nå bør du begynne planleggingen av peiskosen

Drømmer du om deilig varme og sene kvelder foran en peis?

Annonsørinnhold

Derfor bør du velge konveksjonsovn framfor en vanlig peisovn

På jakt etter et nytt ildsted og usikker på om du skal velge peis, vedovn, konveksjonsovn eller et varmelagrende ildsted? Vi viser deg hvordan du finner...

21 stilige (og litt rare) peiser

Ute etter inspirasjon? Se disse kule, rare, moderne og fine vedovnene som du både kan skaffe deg og bare drømme om.

Annonsørinnhold

Kom i påskestemning med peis

Hva sier vel mer påske enn en spennende bok, rykende varm kakao og påskegodt foran peisen?

Hva kan du om ved?

TA TESTEN: Har du stablet og fyrt mye med ved? Da bør vår egen ved-test være barnemat.

La deg friste av sesongens nye peiser

Peisprodusentene har mange lekre godbiter å by på blant årets nyheter. Her er noe for enhver smak.

Stilren peisvarme uten pipe!

Glen Dimplex Nordic AS tilbyr en serie elektriske peiser både med tradisjonell og ultramoderne design.

Sjekkliste ved anskaffelse av ildsted

Skal du skaffe deg nytt ildsted bør du sjekke dette før du kjøper.

Vakker varme

I hundrevis av år har vedfyring vært den viktigste energikilden for oss mennesker, både til oppvarming og til matlaging. I dag betyr fyringen, for...

Trekkforhold

Skorsteinens viktigste oppgave er å generere et sug som drar luft gjennom ildstedet og frakter røkgassene til et sikkert område, normalt over tak....

Farlig peiskos

Oslo (NW): Mange nordmenn mangler fyringskompetanse. Antall branner som starter i ildsted og pipe er nesten dobbelt så høyt i desember som i en gjennoms...

Varme

Konveksjonsvarme får vi når luften omkring ovnen blir varm, utvider seg og stiger opp. Dersom ovnen har konveksjonskammer (plater på siden med åpninger...

Gi gass!

Flere og flere nordmenn går til anskaffelse av gass som alternativ til strøm. Hovedgrunnen er at gass er en prisvennlig og enkel varmekilde.