Rais har mange svanemerkede ovner. Denne heter Bionic Fire.
Rais har mange svanemerkede ovner. Denne heter Bionic Fire.

Spar penger med rentbrennende ovn

Peiser og vedovner

Rentbrennende, svanemerkede vedovner med høy virkningsgrad kan redusere vedforbruket ditt med 30-40 prosent.

Tre er en fornybar ressurs, og tilfører ikke atmosfæren ekstra CO2 under brenning. Derfor er vedfyring en miljøvennlig måte å varme opp huset på

Varm luft inne, klar luft ute

Moderne, svanemerkede vedovner er rentbrennende. Det betyr at veden du legger i, brennes helt opp, uten at det danner seg så mye sot og partikler som kan komme ut gjennom pipa. Årsaken er at det blir veldig høy temperatur i brennkamrene. Mellom 600 og 800 grader blir det der inne. Når veden brenner utsondrer den gasser, og disse gassene blir også brent inne i ovnen. Resultatet er mye varme og lite forurensing.

Rentbrenningen er godt nytt både for miljøet og for mange mennesker med luftveisproblemer.
I flere store og små byer i Norge blir asmatikere og andre tidvis advart mot å gå ut fordi det er for mye partikkelstøv i lufta.

Svevestøvet, som det kalles, kommer dels fra veitrafikken og dels fra fyring. Ofte hører vi slike advarsler i kalde perioder, når folk fyrer mye.

I tillegg til færre partikler i utelufta, gir svanemerkede ovner mer varme inne. Fordi veden brenner helt opp, får du mye varme per kubbe du legger i. Dette kaller vi høy virkningsgrad. Og det er igjen positivt for lommeboka, som du bruker til å kjøpe veden med.

Rentbrennende ovn fra Morsø.

Viktig å fyre riktig

Det første som er viktig å sjekke ut, er at veden er tørr. Når treet hugges, har det en fuktighet på 50 prosent, og er ubrukelig som brensel. Veden må ned i 15-20 prosents fuktighet for å fungere optimalt når du fyrer.

Du har kanskje ingen fuktighetsmåler? Slå vedskiene hardt mot hverandre. Tørr ved lager en skarp lyd, våt ved en dump lyd. Veden kan ikke bli for tørr. Jo tørrere jo bedre.

Vedkubbene skal ikke være for grove. Det er mye bedre å klyve en kubbe i fire, enn å legge den hel inn i ovnen. Ved å kløyve kubben i fire stykker, får du mye større overflate mot ilden, og den brenner mye bedre.

Opptenning

Veden skal alltid ligge i ovnen, ikke stå. Begynn med å legge to vedskier i lengderetningen, på hver sin side av ovnen. Disse to blir som et stativ for de andre skiene (tre-fem) som du legger på tvers oppå. I bunnen legger du litt papir eller never, og fyrer opp.

Trekk

Ventilene åpner du helt opp når du skal tenne. Da får du maks trekk, og ilden tar tak. Deretter er det viktig å justere på trekken slik at forbrenningen skjer i passe tempo. Det er ikke bra å ha for lite trekk. Da blir temperaturen inne i ovnen for lav, veden brenner ikke så godt opp, og det soter mer. Justér heller trekken slik at det brenner friskt i ovnen. Når det er bare glør igjen, legger du i på nytt, i samme form som under opptenning.

2 oktober 2013

De beste vedfyringstipsene

Vinterkulda er rett rundt hjørnet, og tiden er nå inne for å forberede seg på vedfyringssesongen igjen. Få med deg høstens beste vedfyringstips.

Peiser på med peis

Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Opptenning i ildstedet

Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i...

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag.

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Ved som brensel

Tre brukt som brensel bidrar minimalt til drivhuseffekten. Riktignok avgir vedfyring CO2, men trær ”puster inn” CO2 og avgir oksygen under fotosyntesen,...

Het høstkos

Knitrende ildsteder gjør høsten lun og stemningsfull. Har du tilgang på ved, er det også en billig måte å varme opp huset på! Her er noen av sesongens...

Elektrisitet og ved når høsten kommer

Unngå å fyre for kråka, og sats på flere ulike oppvarmingskilder hvis du kan. I dag bruker folk flest i Norge elektrisitet til oppvarming, i kombinasjon...

Ikke importer ildstedet selv

Utenlandske interiørblader er fulle av inspirasjon og varer vi ikke har i Norge. Men vær klar over at om du faller for et ildsted og velger å importere...

Annonsørinnhold

Nå bør du begynne planleggingen av peiskosen

Drømmer du om deilig varme og sene kvelder foran en peis?

Varme

Konveksjonsvarme får vi når luften omkring ovnen blir varm, utvider seg og stiger opp. Dersom ovnen har konveksjonskammer (plater på siden med åpninger...

Gi gass!

Flere og flere nordmenn går til anskaffelse av gass som alternativ til strøm. Hovedgrunnen er at gass er en prisvennlig og enkel varmekilde.

Få veden i hus

Få veden i hus til vinteren før lagrene går tomme.

Sjekk at pipa er brannsikker

Ta en pipesjekk på huset ditt – nå i fyringssesongen – for å sikre at du hverken fyrer for kråka eller fyrer med høy risiko.

Fyr på i en Svane

Fyr på i en svanemerket ovn. Du kan velge mellom over 100 typer.