Rais har mange svanemerkede ovner. Denne heter Bionic Fire.
Rais har mange svanemerkede ovner. Denne heter Bionic Fire.

Spar penger med rentbrennende ovn

Peiser og vedovner

Rentbrennende, svanemerkede vedovner med høy virkningsgrad kan redusere vedforbruket ditt med 30-40 prosent.

Tre er en fornybar ressurs, og tilfører ikke atmosfæren ekstra CO2 under brenning. Derfor er vedfyring en miljøvennlig måte å varme opp huset på

Varm luft inne, klar luft ute

Moderne, svanemerkede vedovner er rentbrennende. Det betyr at veden du legger i, brennes helt opp, uten at det danner seg så mye sot og partikler som kan komme ut gjennom pipa. Årsaken er at det blir veldig høy temperatur i brennkamrene. Mellom 600 og 800 grader blir det der inne. Når veden brenner utsondrer den gasser, og disse gassene blir også brent inne i ovnen. Resultatet er mye varme og lite forurensing.

Rentbrenningen er godt nytt både for miljøet og for mange mennesker med luftveisproblemer.
I flere store og små byer i Norge blir asmatikere og andre tidvis advart mot å gå ut fordi det er for mye partikkelstøv i lufta.

Svevestøvet, som det kalles, kommer dels fra veitrafikken og dels fra fyring. Ofte hører vi slike advarsler i kalde perioder, når folk fyrer mye.

I tillegg til færre partikler i utelufta, gir svanemerkede ovner mer varme inne. Fordi veden brenner helt opp, får du mye varme per kubbe du legger i. Dette kaller vi høy virkningsgrad. Og det er igjen positivt for lommeboka, som du bruker til å kjøpe veden med.

Rentbrennende ovn fra Morsø.

Viktig å fyre riktig

Det første som er viktig å sjekke ut, er at veden er tørr. Når treet hugges, har det en fuktighet på 50 prosent, og er ubrukelig som brensel. Veden må ned i 15-20 prosents fuktighet for å fungere optimalt når du fyrer.

Du har kanskje ingen fuktighetsmåler? Slå vedskiene hardt mot hverandre. Tørr ved lager en skarp lyd, våt ved en dump lyd. Veden kan ikke bli for tørr. Jo tørrere jo bedre.

Vedkubbene skal ikke være for grove. Det er mye bedre å klyve en kubbe i fire, enn å legge den hel inn i ovnen. Ved å kløyve kubben i fire stykker, får du mye større overflate mot ilden, og den brenner mye bedre.

Opptenning

Veden skal alltid ligge i ovnen, ikke stå. Begynn med å legge to vedskier i lengderetningen, på hver sin side av ovnen. Disse to blir som et stativ for de andre skiene (tre-fem) som du legger på tvers oppå. I bunnen legger du litt papir eller never, og fyrer opp.

Trekk

Ventilene åpner du helt opp når du skal tenne. Da får du maks trekk, og ilden tar tak. Deretter er det viktig å justere på trekken slik at forbrenningen skjer i passe tempo. Det er ikke bra å ha for lite trekk. Da blir temperaturen inne i ovnen for lav, veden brenner ikke så godt opp, og det soter mer. Justér heller trekken slik at det brenner friskt i ovnen. Når det er bare glør igjen, legger du i på nytt, i samme form som under opptenning.

2 oktober 2013

De beste vedfyringstipsene

Vinterkulda er rett rundt hjørnet, og tiden er nå inne for å forberede seg på vedfyringssesongen igjen. Få med deg høstens beste vedfyringstips.

Lagring av pellets

Vurderer du å bytte til pelletskjele eller pelletskamin? Da bør du være klar over at lagring av pellets kommer med noen ekstra utfordringer.

Glødende, knitrende og deilig

I takt med at gradestokken kryper nedover, får kalde nordmenn økte strømregninger. Med peisovn kan du spare utgifter, få hurtig oppvarming og knitrende...

Hva koster gassinstallasjon?

Når man bestemmer seg for å gå til anskaffelse av gasspeis, er det flere forhold som må legges til rette før flammene kan boltre seg bak peisglasset.

Få bedre og mer effektiv varme - med rentbrennende vedovn

Sommervarmen er snart forbi – og det er nå tid for å tenke på oppvarming i huset igjen. Hvis du har en gammel vedovn, og bor i Oslo-området – får du...

Peiser på med peis

Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Opptenning i ildstedet

Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i...

Du har tent opp i peisen helt feil!

Med den geniale pyramidemetoden lager du en peisild som kan brenne i to-tre timer uten vedlikehold. Se hvordan her!

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Annonsørinnhold

Slik varmer du opp huset billig i vinter

Det er kjøligere i luften, dagene er kortere og all den tiden vi tilbragte ute i sommer har blitt erstattet med innekos. Med en ny peisovn får du maks...

Design i fyr og flammer

Fyrig design gjør ildstedet til boligens smykke.

Finn riktig peis

En peis er ikke lenger hva den var. Nå er det design som avgjør hvilken modell vi tar med oss hjem.

Fyr miljøvennlig med ny peisinnsats

Du kan oppgradere den gamle peisinnsatsen til rentbrennende peisovn uten å bytte den ut.

Kakkelovnen - vakker varmekilde

En gang forbeholdt de øvre sosiale lag. Senere utrangert og utkonkurrert av parafin og elektrisitet. I dag kanskje mer aktuell enn noen sinne, på grunn...

Lunt og lønnsomt med vedovn i huset

Vi har lang tradisjon med vedfyring i Norge. Ovnen eller peisen er samlingspunktet i hjemmet. Lunt og koselig og samtidig besparende i forhold til...