Legg vedstabelen i peisen "opp-ned", og du skal se at flammene brenner lenge.
Legg vedstabelen i peisen "opp-ned", og du skal se at flammene brenner lenge. Bilde: Getty Images og Household Hacker (skjermdumper)

Du har tent opp i peisen helt feil!

Peiser og vedovner

Har du hørt om pyramidemetoden? Med den kan du lage en peisild som brenner av seg selv i flere timer. Se hvordan her! 

Krøller du sammen avispapir i bunnen og stabler de tjukke vedkubbene oppå? Det bør du i så fall slutte med.

Denne opp-ned-metoden å tenne opp i peisen med krever litt forarbeid, men så kan du legge beina på puffen og nyte varmen i timesvis uten å holde flammene ved like. 

Se også: Fyr riktig - unngå pipebrann

 

1. Start med å legge et par-tre tjukke kubber ved siden av hverandre i peisrommet.

 

2 Deretter tar du noen litt slankere kubber og legger dem oppå, men på tvers av de nederste.

 

3. Så stabler du en rad med opptenningsved på toppen av dem igjen. Disse legger du igjen på tvers.

 

4. Til slutt legger du sammenkrøllet avispapir på toppen for å gjøre det lettere å få ilden til å ta fatt. Et supertips er å i tillegg bruke lo fra tørketrommelen, som er svært lettantennelig.

 

5. Tenn på! Nå vil flammene sakte, men sikkert jobbe seg nedover mot de tjukke kubbene etter hvert som lagene brenner. Du trenger ikke å passe på som en smed, for dette går lekende lett helt av seg selv.

6. Nyt peisbålet ditt! Det går vanligvis to-tre timer før du trenger å løfte rumpa fra godstolen for å legge på mer ved (dette kommer litt an på tykkelsen og mengden ved du la på i utgangspunktet). Smart, ikke sant?

 

Kilder: Woodheat.org og Householdhacker/YouTube

 

Ønsker du flere smarte tips? Abonner på vårt nyhetsbrev! 

5 oktober 2017

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag.

De beste vedfyringstipsene

Vinterkulda er rett rundt hjørnet, og tiden er nå inne for å forberede seg på vedfyringssesongen igjen. Få med deg høstens beste vedfyringstips.

Peiser på med peis

Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Opptenning i ildstedet

Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i...

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Ved som brensel

Tre brukt som brensel bidrar minimalt til drivhuseffekten. Riktignok avgir vedfyring CO2, men trær ”puster inn” CO2 og avgir oksygen under fotosyntesen,...

Het høstkos

Knitrende ildsteder gjør høsten lun og stemningsfull. Har du tilgang på ved, er det også en billig måte å varme opp huset på! Her er noen av sesongens...

Elektrisitet og ved når høsten kommer

Unngå å fyre for kråka, og sats på flere ulike oppvarmingskilder hvis du kan. I dag bruker folk flest i Norge elektrisitet til oppvarming, i kombinasjon...

Ikke importer ildstedet selv

Utenlandske interiørblader er fulle av inspirasjon og varer vi ikke har i Norge. Men vær klar over at om du faller for et ildsted og velger å importere...

Annonsørinnhold

Nå bør du begynne planleggingen av peiskosen

Drømmer du om deilig varme og sene kvelder foran en peis?

Varme

Konveksjonsvarme får vi når luften omkring ovnen blir varm, utvider seg og stiger opp. Dersom ovnen har konveksjonskammer (plater på siden med åpninger...

Gi gass!

Flere og flere nordmenn går til anskaffelse av gass som alternativ til strøm. Hovedgrunnen er at gass er en prisvennlig og enkel varmekilde.

Få veden i hus

Få veden i hus til vinteren før lagrene går tomme.

Spar penger med rentbrennende ovn

Rentbrennende, svanemerkede vedovner med høy virkningsgrad kan redusere vedforbruket ditt med 30-40 prosent.

Sjekk at pipa er brannsikker

Ta en pipesjekk på huset ditt – nå i fyringssesongen – for å sikre at du hverken fyrer for kråka eller fyrer med høy risiko.