Vakker varme

Peiser og vedovner

I hundrevis av år har vedfyring vært den viktigste energikilden for oss mennesker, både til oppvarming og til matlaging. I dag betyr fyringen, for mange av oss, mest peiskos og hygge på mørke høst- og vinterkvelder.

bildetekst
Men fyring med ved kan også være et solid bidrag til reduserte strømutgifter. Det forutsetter imidlertid at tilgangen på ved er god, til fornuftig pris og at selve ildstedet gir god fyringsøkonomi. For at ildstedet skal gi god varmeverdi må ovnstype, pipe og det arealet som skal varmes opp stå i riktig forhold til hverandre. Ovnen må være av god kvalitet og pipa riktig dimensjonert i forhold til rommet og boligen for øvrig.

Åpen peis eller lukket ildsted?


En murt åpen peis er mest for kosens skyld, den gir ikke på langt nær samme varmeeffekt som en lukket. En innsatspeis, derimot, gir mer varme fordi den har dører som kan lukkes og dermed blir varmetapet mindre. Omrammingen av innsatsen kan enten mures på stedet, eller du kan bruke en prefabrikkert omramming eller en elementpeis.


En peisinnsats eller en peisovn er ideell dersom du vil ha en effektiv varmekilde og peiskosen i tillegg. Ovnene er som regel laget med tanke på peiskos, og de har derfor brennkamre med stor åpning og glassdør. En åpen dør til brennkammeret reduserer varmeeffekten betraktelig, men med en glassdør kan du nyte synet av flammene selv når døren er lukket. Et annet varmealternativ er en kakkelovn eller en såkalt svenskeovn.

Ovnen er stor, høy og omfangsrik, men har et lite ildsted. Den er murt opp av ildfast stein og mørtel og kledd med kakler eller fliser. Den spesielle konstruksjonen, fra slutten av 1700-tallet med lange røykganger og en stor masse, gjør at ovnen avgir god varme også etter at fyringen er avsluttet. En kakkelovn bruker lite ved og slipper ut minimalt med gass, og er derfor et miljøvennlig alternativ. Den utnytter over 80 % av vedens kapasitet, til sammenligning utnytter et åpent ildsted ca 25 %.
Ønsker du derimot peiskos, men ikke vedbæring, er gasspeis et alternativ. Stadig flere velger gasspeis fordi den er enkel å bruke, man slipper både rengjøring og vedbæring samtidig som gasspeisen gir det modere uttrykket som mange i dag ønsker seg. En åpen gasspeis gir, på lik linje med peisovner, mindre varme enn en lukket.

Hva kreves?

Les også:

Et ekstra uterom med hagestue

En hagestue gir deg følelsen av å være ute, selv om du egentlig er inne. Her får du tips til hvordan du kan få din egen lille oase – hvor hagen kan...

Skal du ha en murt åpen peis, må du for det første ha både pipe og brannmur. I tillegg må du forsikre deg om at gulvet tåler vekten av den ønskede peiskonstruksjonen. Den kan bli ganske tung, spesielt dersom du bruker teglsten eller natursten. Siporeks og Leca er eksempler på lettere materialer.

Ønsker du å installere en innsatspeis, krevers det pipeløp og brannmur. Den er relativt enkel å montere. Selve innsatsen krever lufttilførsel via kanaler.
En peisovn krever bare pipeløp eller plass for en stålpipe. Ovnene veier stort sett fra 60 til 350 kilo og kan derfor stå rett på vanlig bjelkelag uten ekstra forsterkninger. De fleste ovnene har isolerte brennkamre og trenger derfor ikke brannmur, og det kreves ikke mer enn 10–30 cm avstand fra ovnen, og 30 cm avstand fra røykrøret, til brennbart materiale.
En peis eller en peisovn som plasseres på et gulv av brennbart materiale, må alltid ha et omkringliggende underlag, eller gulvplate, i et ikke brennbart materiale som for eksempel stål, messing, skifer, glass eller klinker. Den ikke brennbare platen må stikke minimum 30 cm utenfor peisen.

En kakkelovn er tung, ca 1 tonn, og krever et støpt eller forsterket gulv i tillegg.
Ønsker du en åpen gasspeis må du ha pipe, enten en murt pipe eller en stålpipe. Et gammelt pipeløp må imidlertid rehabiliteres før det kan brukes til en gasspeis, og du kan ikke kombinere det med løp for vedfyring. Dersom du ikke har pipe, kan du allikevel installere en gasspeis. En ”direct-vent”-løsning gir lufttilførsel og utslipp gjennom et ventilasjonsrør som føres ut gjennom ytterveggen. De fleste gasspeiser er også isolerte og krever derfor heller ikke brannmur. De må imidlertid monteres av autorisert installatør.

 

Søknads- og meldeplikt
Peis og vedovn kan installeres uten søknad, men du må melde fra til brann- og feievesenet i kommunen både når du installerer nytt ildsted og hvis du foretar vesentlige endringer på eksisterende (Ref.: Forskrift av 26. juni 2002 nr 847 om brannforebyggende tiltak og tilsyn med endringer, sist ved lov 22. august 2002 nr 931).
Før det nye ildstedet taes i bruk må det kontrolleres av en kvalifisert kontrollør, det kan være en sentralt godkjent kontrollør eller godkjent kontrollmyndighet.
For sikkerhets skyld anbefales det å hente inn opplysninger om dette hos den stedlige bygningsetaten og fagkyndig hjelp hos leverandør før installasjonen igangsettes.
Installering av gasspeis må utføres av autorisert personell, og trenger derfor ikke etterkontrolleres.

Vedtips:
Hogging
Skal du hogge veden selv, og planlegger å bruke den kommende vinter, bør hogsten gjøres tidlig på våren. Da får veden god tørk gjennom sommeren. Kapp stokkene opp i ønsket lengde før du kløyver.
Kløyvd ved tørker raskere enn rund. Kløyvingen går lettere hvis veden er frosset fordi frosset trevirke er sprøere enn temperert.

Oppbevaring
Det skal mye vann ut av den nyhogde veden, derfor er det viktig at du lagrer den luftig så den ikke mugner. En utendørs vedstabel med ”tak” over er ideelt. Ikke dekk til med plastpresenning e.l., det blir bare et fuktig ”drivhus”. Tørr ved kjennetegnes ved markante tørrsprekker i kubben, eller du kan slå kubene mot hverandre å høre etter en ”syngende” klang, ikke en dump lyd.

Les også:

Stilren peisvarme uten pipe!

Glen Dimplex Nordic AS tilbyr en serie elektriske peiser både med tradisjonell og ultramoderne design.

Krav og regler
Detaljerte krav og regler for installering og montering av peiser og ildsteder finnes på byggdetaljblad 552135 ”Ildstedsregler for ovner og peiser” og 552141 ”Skorsteiner og mindre ildsteder”. Disse kan bestilles bl.a. hos Bygg Reis Deg, tlf. 23 11 44 00

23. oktober 2008

Mer om Peiser og vedovner
Annonsørinnhold

Superoppfinnelsen som gir deg fyr i peisen - hver gang!

Peiser og vedovner Problemer med å få fyr i peisen? Denne morsomme og idiotsikre oppfinnelsen kan brukes av alle!

Dette matavfallet kan forhindre pipebrann

Peiser og vedovner Sprengkulde og feil fyring forårsaker mange pipebranner rundt i landet. Men med potetskrell kan du forhindre brann.

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Peiser og vedovner Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag.

Ren peisvarme med biobrensel

Peiser og vedovner Kun to skruer i veggen er alt du trenger for å installere vegghengt biopeis uten pipe. Ved å helle flytende væske i peisluken, som tennes på får du levende flammer på peisen.

Hva vet du om ved?

Peiser og vedovner Når lønner det seg å kjøpe ved? Hvordan vet du om du har gjort et godt vedkjøp? Svarene får du her.

Kakkelovnen - vakker varmekilde

Peiser og vedovner En gang forbeholdt de øvre sosiale lag. Senere utrangert og utkonkurrert av parafin og elektrisitet. I dag kanskje mer aktuell enn noen sinne, på grunn...

Hold varmen med infrarød varme

Peiser og vedovner Sola har alltid varmet oss på jorda - det har det sveitsiske firmaet infraSWISS AG tatt innover seg. De har utviklet en varmeteknologi for bolig- og offentlige rom, basert på infrarød varme.

La deg friste av sesongens nye peiser

Peiser og vedovner Peisprodusentene har mange lekre godbiter å by på blant årets nyheter. Her er noe for enhver smak.

Finn riktig peis

Peiser og vedovner En peis er ikke lenger hva den var. Nå er det design som avgjør hvilken modell vi tar med oss hjem.

Stråling eller konveksjon når ny ovn skal velges?

Peiser og vedovner Bør du velge strålingsovn eller konveksjonsovn når du skal kjøpe ny ovn til boligen? Bruken avgjør.

Hva bør du tenke på når du kjøper ny peis eller ovn?

Peiser og vedovner Har du tenkt å investere i et nytt ildsted? Husk å stille deg selv de rette spørsmålene før du går til innkjøp av ny peis eller ovn.

Nordmenn trenger gode fyringsvaner

Peiser og vedovner Norske fyringstradisjoner kan være farlig. Nå trenger nordmenn gode fyringsvaner.

Design i fyr og flammer

Peiser og vedovner Fyrig design gjør ildstedet til boligens smykke.

Ny ovn på 55 minutter

Peiser og vedovner For 50 år siden bestemte onkel Ole seg for å kaste ut vedovnen fra soverommet. Den ble satt i låven og definert som skrot. Men den kom ikke lengre,...

Fyr riktig - unngå brann

Peiser og vedovner Alle boliger skal ha minst en røykvarsler - flere anbefales. Test røykvarsleren månedlig. Bytt batteri årlig!Med respekt for levende ild unngår du tap...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no