Varme

Peiser og vedovner

Konveksjonsvarme får vi når luften omkring ovnen blir varm, utvider seg og stiger opp. Dersom ovnen har konveksjonskammer (plater på siden med åpninger oppe og nede) vil luften mellom ovnen og platene bli varmet opp fortere. Den oppvarmede luften vil stige og bringe varmen rundt i rommet.

Strålevarme

Stråling er varmeavgivelse som usynlig lys. Disse strålene går gjennom luft, inntil de treffer et materiale som absorberer strålene. Dette materialet vil da bli varmere.
Denne formen for varme er fin der man ønsker rask og direkte varme fra ildstedet. Ved plassering av møbler og annet innbo bør man tenke på at det kan bli svært varmt nær ildstedet. Frittstående skjermbrett kan brukes for å stoppe varmestrålene i bestemte retninger.

Kombinasjon av strålevarme og konveksjon

De aller fleste ildsteder er en kombinasjon av strålings- og konveksjonsprodukt. På forsiden av produkter med glassdør vil bålet stråle gjennom glasset.
På baksiden er det vanligvis montert konveksjonsplater for å beskytte veggen. Det er oftest konstruksjonen på sideveggene på produktet som avgjør om det betegnes som en strålings- eller en konveksjonsovn. I virkeligheten er nesten alle produkter en kombinasjon.

Lagring av varme

Alle materialer som varmes opp av forbrenningen vil gi varmen tilbake når forbrenningen avtar og slokner. Selv om det er variasjon i materialenes evne til å oppta varmen, er det i hovedsak hvor mange kilogram materiale og hvor varm denne blir, som bestemmer hvor mye varme som blir lagret.

Plateovner er ofte lettere enn støpejernsovner, derfor sies det at plateovner blir raskt varme, og raskt kalde. Likeledes vil en tyngre støpejernsovn ta litt lenger tid på å bli varm og holde seg varm lengre etter at man har sluttet å fyre.
Magasinovner slik som ”Kakkelovner” og klebersteinsovner veier ofte mange hundre kilo. Slike ovner vil måtte fyres en god stund før varmen begynner å avgis. Til gjengjeld vil man få en mye jevnere varme som fortsetter å avgis lenge etter man har sluttet å fyre.



23 oktober 2008

De beste vedfyringstipsene

Vinterkulda er rett rundt hjørnet, og tiden er nå inne for å forberede seg på vedfyringssesongen igjen. Få med deg høstens beste vedfyringstips.

Peiser på med peis

Peisprodusentene melder om stor pågang i år. Forbrukerne bytter ut gamle slitere med nye og rentbrennende peiser.

Opptenning i ildstedet

Hvis skorsteinen er helt kald må man først få litt varm luft i den for å få den til å begynne å trekke. Normalt vil det være nok å åpne ildstedsdøren i...

Elegante peisnyheter fra Varmefag

Vurderer du å bytte ut den gamle peisovnen? Da bør du se nærmere på 2017-nyhetene fra Varmefag.

Se denne geniale gubben hugge kubber!

Brad har en sikker og effektiv måte å kløyve ved på. Se det smarte trikset her! 

Ved som brensel

Tre brukt som brensel bidrar minimalt til drivhuseffekten. Riktignok avgir vedfyring CO2, men trær ”puster inn” CO2 og avgir oksygen under fotosyntesen,...

Het høstkos

Knitrende ildsteder gjør høsten lun og stemningsfull. Har du tilgang på ved, er det også en billig måte å varme opp huset på! Her er noen av sesongens...

Elektrisitet og ved når høsten kommer

Unngå å fyre for kråka, og sats på flere ulike oppvarmingskilder hvis du kan. I dag bruker folk flest i Norge elektrisitet til oppvarming, i kombinasjon...

Ikke importer ildstedet selv

Utenlandske interiørblader er fulle av inspirasjon og varer vi ikke har i Norge. Men vær klar over at om du faller for et ildsted og velger å importere...

Annonsørinnhold

Nå bør du begynne planleggingen av peiskosen

Drømmer du om deilig varme og sene kvelder foran en peis?

Gi gass!

Flere og flere nordmenn går til anskaffelse av gass som alternativ til strøm. Hovedgrunnen er at gass er en prisvennlig og enkel varmekilde.

Få veden i hus

Få veden i hus til vinteren før lagrene går tomme.

Spar penger med rentbrennende ovn

Rentbrennende, svanemerkede vedovner med høy virkningsgrad kan redusere vedforbruket ditt med 30-40 prosent.

Sjekk at pipa er brannsikker

Ta en pipesjekk på huset ditt – nå i fyringssesongen – for å sikre at du hverken fyrer for kråka eller fyrer med høy risiko.

Fyr på i en Svane

Fyr på i en svanemerket ovn. Du kan velge mellom over 100 typer.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no