Varmt og godt med parafinfyring!

Familien Kasta gjorde et smart trekk da de bygde hus. Som oppvarming valgte de parafinfyring i tillegg til varmekabler. Når strømprisen stiger bruker de parafin som hovedvarme.


Parafin brukes til oppvarming og peis til kos, mener også barna, Stine og Petter.

Huset ble bygget for 12 år siden, og eierne var enige om å ha en varmekilde i tillegg til strøm. Valget sto mellom vedfyring, vannbåren varme, fyringsolje eller parafin. Vedfyring var ikke aktuelt, de var lite lysten på å stå opp i et kaldt hus om morgenen. Vannbåren varme hadde man lite erfaring med en fyringsolje krevde et større anlegg så valget falt på parafinkamin. Denne gir en jevn og god varme og ovnene er enkle å bruke syntes familien.
– Vi er veldig glad for valget vi gjorde og mener parafinfyring gir en annen varme enn strøm – en lunere varme,
– ikke så tørr som ved elektrisk oppvarming, sier mor i huset Tone Kasta.
Huseierene har parafintanken gravd ned i bakken, og røropplegget for parafin er diskret skjult i vegg og gulv. Parafinkaminen er plassert midt i underetasjen og gir, sammen med varmekabler, varme til hele etasjen samt etasjen over.
Per Kasta er takstmann og mener det definitivt er et pluss med alternativ oppvarming i et hus, i tillegg til at det sannsynligvis vil få merkbart utslag i taksten.
– Før var det mer fokus på det å ha mer enn én varmekilde, men den senere tid har mange valgt utelukkende elektrisk fyring. Strømprisene forrige vinter fikk imidlertid folk til å tenke alternativt, og nå har flere satt inn parafinkamin i husene sine, forteller Kasta. – Vi er bevisst på prisene for strøm og parafin, og veksler oppvarmingskilde ettersom prisene endrer seg i markedet.

Parafinkamin
Høye strømpriser de siste par årene har gjort at flere har gjenoppdaget fyring med parafin. Nordmenns strømforbruk er økende, noe som legger press på prisene. Strømprisene anslår man vil stige fordi statistikken viser at vi ikke er villige til å redusere forbruket, enøk-kampanjene det siste tiåret har dessverre ikke fått den tiltenkte effekt.
En parafinkamin har høy oppvarming-seffekt, er enkel i bruk og etterlater ikke svidd støv. Et visst effekttap vil det være ved fyring med parafin, dvs. den delen av parafinen som ikke omgjøres til varme, men derimot til sot eller utslipp. Virkningsgraden for eldre anlegg er ca. 75 %, dvs. at sammenlignet med panelovner utnyttes 75 % av energien fra parafin. Med nye parafinkaminer og Premium parafin anslås virkningsgraden å være opptil 90 %.
Parafinkamin var veldig vanlig på 60 og -70 tallet for så å bli litt glemt, men interessen har tatt seg opp de siste par årene i takt med økt strømpris. Ved nymontering i dag er det vanligvis parafinkamin med kjellertank som foretrekkes. Parafinkamin varmer som en vedovn, og du kan termostat regulere varmen i ulike trinn. Ovnen kan gjerne stå på hele vinterhalvåret, kaminen fylles automatisk via røropplegget fra hovedtanken.
Enkelte har vært skeptiske til parafinfyring med tanke på lukt og fare for lekkasje.
– Tidligere kunne man ane lukten av parafin i kjellernedgangen i hus med parafinfyring, men i dag finnes det løsninger på dette. Shell leverer en ny type parafin, Shell Parafin Premium, som er tilnærmet luktfri. Dette er en renere parafin som gir mer varme, mindre lukt og mindre utslipp, opplyser Anita Andersen i Norske Shell. Lekkasje fra parafinanlegg skjer ytterst sjelden, men det er viktig å ha en årlig service og jevnlig kontroll av anlegget.
Vil du installere parafinkamin i huset, bør du regne med en investering på om lag kr 30 000 ferdig montert med tank i kjeller og ytterligere kr 10 000 for nedgravd tank. Enkelte kaminer kan gjerne kombinere både ved og parafinfyring. Prisen på parafin varierer og lå i høst på ca. kr 6,30 pr. liter, eller anslagsvis 75 øre pr. Kwh. inkl. avgifter. Et tips er å benytte seg av sommerkampanjene til oljeselskapene, fyller du tanken om sommeren kan det være penger å spare. Service og rens bør gjøres en gang pr. år, og koster om lag kr 800-1000. Dette bør gjennomføres for å få den beste fyrings-økonomi, unngå unødvendig soting og styre unna fyringsstans i kaminen.
Forurensning skjer med de fleste typer oppvarming, men her avgir parafin mindre svevestøv enn vedfyring.