Aktivhus forener energigjerrighet og miljøvennlighet med spennende arktektur og avansert teknikk.
Aktivhus forener energigjerrighet og miljøvennlighet med spennende arktektur og avansert teknikk.

Dette er framtidens hus

Smarthus og passivhus

22. mars ble det første av flere framtidshus innviet på Hjelsengfeltet i Stjørdal. Huset produserer store deler av sin egen energi og sikrer et bomiljø med godt dagslys og frisk luft.

Aktivhuset forener energigjerrighet og miljøvennlighet med spennende arkitektur, avansert teknikk og høy bokvalitet. Boligen har oppnådd energiklasse A.

Solfangere dekker om lag halvparten av husets årlige behov for varmt tappevann. Takvinduer og fasadevinduer slipper inn solvarme og ventilerer huset gjennom aktiv styring. Prosessene er automatisert og kamineffekten utnyttes for rask utlufting uten å kjøle ned interiøret. Utvendig og innvendig solskjerming både stopper uønsket sol og varme og bidrar til isoleringen om vinteren. Balansert ventilasjon med varmegjenvinning effektiviserer energiforbruket om vinteren.

Det er dør- og vindusgrossist Tore Ligaard som har bygd det første av flere aktivhus i Stjørdal. Han har fått med seg en rekke leverandører og institusjoner knyttet til byggebransjen.

– En viktig samarbeidspartner er VELUX Gruppen, som gjennomfører et omfattende forsknings- og utviklingsprosjekt hvor framtidens energieffektive hus bygges flere steder i Europa. Også Husbanken har bidratt med finansiering. Husbanken har samtidig utpekt boligen til et forbildeprosjekt, forteller Richard Ligård, daglig leder i Framtidens Aktivhus AS. Huset er tegnet av Brendeland & Kristoffersen arkitekter AS.

Takvinduene ventilerer også huset slik at det ikke blir for hett på varme dager.

Les også:

Derfor bør du gjøre om boligen til et smarthjem

Et smarthjem gjør hverdagen langt enklere. Men passer du ikke på, kan hjemmet ditt bli et enkelt bytte for de moderne tyvene.

Vekt på solenergi

– Vi bygger etter mange av de samme prinsippene som benyttes i passivhus, men med et større fokus på bruk av solenergi og aktiv styring.

– Dette er et aktivt passivhus. På det kaldeste vil huset mer eller mindre fungere som et passivhus, mens det ellers i året vil respondere aktivt på omgivelsene.

– Nok friskluft og dagslys vil koste noe energi, men vi oppnår likevel energiklasse A på huset. Om energiforbruket hadde blitt for høyt, hadde ikke prosjektet vært like interessant å gjennomføre, påpeker Ligård.

– Vi selger dører, vinduer og garasjeporter. Dette er det første huset Ligaard-gruppen bygger. Det er viktig å vise at vi tar miljøet på alvor. Det må alle i byggebransjen forholde seg til. Da vil vi ha en fordel av å være tidlig ute. Vi har brukt fagmiljøet ved NTNU som sparringpartner i prosessen. Å snakke med de beste på området, har gitt oss en god kvalitetssikring i plan- og utviklingsarbeidet.

Store vindusflater.

Les også:

12 praktiske ting bygget av LEGO

LEGO er ikke bare for barn. Det ser man tydelig av disse kule og praktiske hverdagsgjenstandene bygget av danske plastklosser.

Fanger sola

Huset har ca 18 kvm med solfangere på fasaden og terrasserekkverk mot sør og sørvest. De sørger for energi til oppvarming av tappevann og til vannbåren gulvvarme i bad og entre. Om sommeren vil solvarmen dekke det aller meste av dette forbruket. Huset har en frittstående vedovn i 1. etasje og en peis i 2. etasje. CO2 nøytral vedfyring sikrer et varmt hus også i den kalde årstiden. Det er også mulig å supplere med elektrisk oppvarming etter behov.

Rutinene med åpning og lukking av vinduer og solskjerming er automatisert. Det er programmert flere faste scenarier, men beboerne kan overstyre alle funksjoner etter egne behov. Automatikken vil måle luftkvalitet, tilstedeværelse samt flere andre parametere og handle i tråd med disse.

Takvinduene ventilerer også huset slik at det ikke blir for hett på varme dager. De gir samtidig meget godt dagslys i oppholdsrommene.

Vinduene betjenes elektrisk, og en regnsensor sørger for at de lukkes i tilfelle nedbør.

– Når vi ser det vellykkede resultatet, viser vi i praksis at den teknologien VELUX Gruppen representerer er viktig og anvendelig både for å skape gode bomiljøer og energigjerrige hus. Alt blir tilrettelagt for komfortabel og energivennlig drift. Det skal ikke være vanskelig å bo i et energieffektivt hus, sier direktør Torgeir Øverås i VELUX Norge AS. Han er glad for at aktivhuset vekker oppmerksomhet og skaper debatt i fagmiljøene.

Les også:

6 enkle og personlige julegaver

Disse kommer garantert til å slå an!

Husets tekniske rom.

FAKTA:

  • På 40 minutter mottar Jorden nok solenergi til å dekke klodens energiforbruk i et år. Det er dette VELUX Gruppen ønsker å utnytte ved å utvikle en hustype med en ”aktiv” takflate og de mange detaljene for å fange opp og ta vare på energien. Det fordrer at alle bygningsmessige konstruksjoner er utformet for å ta vare på energien og bruke vinduene aktivt for å balansere energiforbruket.
  • Tore Ligaard startet som glassmester i 1962 og har derfor en ekstra forkjærlighet for bruk av glass. Nå driver han Tore Ligaard AS, som er både grossist- og detaljhandel med dører, vinduer, garasjeporter og vindusglass som spesialitet. Det er datterselskapet Framtidens Aktivhus AS står for utbyggingen av aktivhus i Stjørdal.
  • Tore Ligaard har latt seg inspirere av prosjektet  ”Model Home 2020”, som VELUX Gruppen bygger fem steder i Europa. Disse prosjektene vil gi VELUX Gruppen den beste kompetansen i å bygge CO2-nøytrale hus. VELUX Gruppen støtter også opp om byggingen av uavhengige aktivhus lik de Ligaard har begynt å bygge i Stjørdal. For VELUX Gruppen er det ønskelig at ideene, som prøves ut i deres eget internasjonale prosjektet, også prøves av andre uavhengige utbyggere.

Mer info: www.framtidensaktivhus.no

23. mars 2012

Mer om Smarthus og passivhus

Denne smartdusjen varmer opp vannet for deg

Smarthus og passivhus Blir denne smartdusjen en realitet kan du styre den med mobilen eller stemmen.

Slik kan du få 100.000 til oppgradering av boligen

Smarthus og passivhus Nå er det nok å oppgradere til dagens energistandard for å få støtte fra Enova.

Smarte nyheter til huset

Smarthus og passivhus Vi har testet to teknikk-julegaver som gjør huset ditt enda smartere: De nye Play:5-høyttalerne fra Sonos samt en wifi-værstasjon fra Netatmo. 

I 2020 styres livet med mobilen

Smarthus og passivhus Vi kan allerede styre lys, husalarm og og temperaturen i huset med mobilen, men det er bare starten. I 2020 skal til og med katteskålene og blomsterpottene være online.

Varme- og energistyring i smarthus

Smarthus og passivhus Med varme- og energistyring i smarthus kan du benytte deg av nyeste teknologi for å spare energi og penger.

Passivhus er fremtiden

Smarthus og passivhus Passivhus er fremtiden i den nye lavenergihverdagen.

Plusshus neste skritt?

Smarthus og passivhus Plusshus produserer mer energi enn det forbruker. Vil vi se energiproduserende boliger i Norge i fremtiden?

Gir støtte til passivhus

Smarthus og passivhus Enova gir støtte til å dekke merkostnader ved bygging av passivhus.

Lanserer passive ferdighus

Smarthus og passivhus Lavenergihus lanseres nå som ferdighus.

Populært med passivhus

Smarthus og passivhus Flere tusen passivhus planlegges i Norge. Se video lenger ned i saken.

Lysstyring i smarthus

Smarthus og passivhus Smarthusteknologien åpner for spennende løsninger innen lysstyring.

Hva er smarthus?

Smarthus og passivhus Smarthus er det nye moteordet innen boligbygging. Men hva er egentlig et smarthus?

Energihus gir utfordringer

Smarthus og passivhus Systemhus satset på ferdighus med integrerte solvarmeløsninger, men har opplevd at teori og praksis ikke er like enkelt.

Smart og energivennlig ferdighus

Smarthus og passivhus Med Smålandsvillaen ligger husprodusenten Myresjøhus i forkant av myndighetenes nye energikrav.

Avansert miljø- og energisparehus

Smarthus og passivhus Arkitekt Karen Steinsvik Reinholdtsen med mann og to barn, samt fem kolleger fra Steinsvik arkitektkontor, flytter i disse dager inn i nye eneboliger...