Gleder du deg til din nye hverdag?
Gleder du deg til din nye hverdag? Bilde: Getty Images

I 2020 styres livet med mobilen

Smarthus og passivhus

Vi kan allerede styre lys, husalarm og og temperaturen i huset med mobilen, men det er bare starten. I 2020 skal til og med katteskålene og blomsterpottene være online.

Det som for tjue år siden, da internett var som store, mørke hull i universet, virket som noe hentet fra en sci fi film er nå i ferd med å bli vår virkelig. Via mobilapplikasjoner skal vi ikke bare kunne styre lys og alarmer, men også kunne ha en dialog med kjøleskapet og få informasjon fra katteskålen. 

Innen fem år skal kjøleskapet kunne fortelle oss om melken nærmer seg utgangsdato og om vi burde handle inn mer smør. Den skal ut i fra våre vaner og våre profiler online kunne analysere både personlig fakta og hvordan vi lever. Produktene kommer til å analysere våre bruksmønstre og tilrettelegge etter våre behov. Pleier du alltid å ha salami i kjøleskapet, så kommer den til å si i fra når det er tomt. 

Mye skal skje innen de neste fem årene, og mye har allerede skjedd. Innkjøpssjef Fredrik Melin hos Elkjøp er entusiastisk over alt det nye ikke bare Elkjøp skal få av produkter, men over hvordan hverdagen til oss alle kommer til å bli totalt forandret.

La mobilen bestille legetime

Tingenes Internett, eller internet of Things, handler om å koble alle våre dingser på Wifi. Hvert et produkt kommer til å ha en tilhørende mobilapplikasjon - via disse kan du kontrollere dine dingser. 

- Du kan allerede fjernstyre kaffetrakteren, lampene dine, husalarmen og temperaturen inne, forteller Melin - Og det er bare starten. 

Google Nest leverer allerede applikasjonsprodukter, som overvåkningskameraer og applikasjonsstyrt termostat til hjemmet ditt. 

Innen de neste fem årene skal alt på nett, til og med tannbørsten din. Tannbørsten skal kunne fortelle deg om du pusser for hardt, og hvor lenge du i snitt har pusset. Blodtrykksapparat som du har hjemme vil sende direkte beskjed til legen, og er du dårlig vil den automatisk be om en legetime. 

Vit når barna dine kommer hjem

Så som dere skjønner - det er mye i hverdagen som kommer til å forandre seg. 

Fredrik Melin kan fortelle at flere som han, spesielt interesserte, har allerede flere slike produkter hjemme. Når barna hans kommer hjem, som han også får beskjed om via en nøkkelbrikke plassert i barnets ryggsekk, kan han stille opp innetemperaturen eller sette på deres favorittmusikk. Alt dette uten å være hjemme. 

- Produktene vil forenkle din hverdag, og målgrupper er alle. Alle kommer til å finne noe som vil forbedre deres liv, forteller Melin. 

Les også:

Hvilken varmepumpe passer best til din bolig?

Varmepumper blir stadig vanligere og har erstattet elektriske panelovner og oljefyr. Den er en god investering for både miljøet og lommeboken. Men...

Styr livet med en app

Et av problemene under utviklingen av Tingenes internett har vært å samle alle produkter under en applikasjon, en "fjernkontroll". Tidligere har Philips, Samsung og flere andre produsenter hatt deres egne apper, men nå har Getway kommet. 

Getway samler dine produkter under en applikasjon. Du kobler Getway til din bredbåndsruter og via har kan den kommunisere med alle dine apparater. Ennå er dette bare starten og det er spådd enklere løsninger i fremtiden. 

Utviklingen kan virke både skremmende og spennende for mange. All informasjon vil bli lagret i skybaserte lagringplasser på nett som tar vare på alt du foretar deg, og det gjør mange skeptiske. 

Pass på eget personvern

Teknologidirektør i Cisco Norge, en av verdens ledende nettleverandør, Nils-Ove Gamlem er både henrykt og skeptisk.

- Jeg er helt for denne utviklingen, så lenge aktørene tar nettsikkerheten på alvor, forteller Gamlem. 

Men det er flere måter å øke sikkerheten selv. Cisco, blant flere andre lignende firmaer, forbedrer din nettsikkerthet ved å bygge en brannmur i din trådløse bredbåndsruter. Der kan du stille inn hvem som får koble seg på nettet, hvilke nettsider som kan åpnes og sette brannmur på alt som kommer inn og ut av huset via din wifi.

Gode råd

Gamlem har allerede selv tatt i bruk flere applikasjonsprodukter, som blant hans husalarm. 

- Jeg føler meg trygg på at den informasjonen jeg gir fra meg er trygg. Min regel er at den informasjonen jeg kunne fortalt til fremmede kan jeg også dele via apper, sier han.

Hans råd er å alltid vurdere applikasjonene og lese nøye gjennom informasjonen du blir bedt om å godkjenne før bruk. Spør deg selv hvorfor skal de ha tilgang til denne informasjonen, er det relevant for denne appen? Han største bekymring er at folk så lett gir opp sine GPS-koordinater, selv til apper hvor det ikke er relevant. 

Les også:

Hold varmen med jordvarme

Vær klimabevisst når du skal velge energikilde til huset. Jordvarme og bergvarme er en sikker og fremtidsrett løsning – og kilden, ja den kan ligge...

08 juli 2015
Mer om Smarthus og passivhus

Varme- og energistyring i smarthus

Smarthus og passivhus Med varme- og energistyring i smarthus kan du benytte deg av nyeste teknologi for å spare energi og penger.

Energihus gir utfordringer

Smarthus og passivhus Systemhus satset på ferdighus med integrerte solvarmeløsninger, men har opplevd at teori og praksis ikke er like enkelt.

Hva er smarthus?

Smarthus og passivhus Smarthus er det nye moteordet innen boligbygging. Men hva er egentlig et smarthus?

Gir støtte til passivhus

Smarthus og passivhus Enova gir støtte til å dekke merkostnader ved bygging av passivhus.

Lanserer passive ferdighus

Smarthus og passivhus Lavenergihus lanseres nå som ferdighus.

Smart og energivennlig ferdighus

Smarthus og passivhus Med Smålandsvillaen ligger husprodusenten Myresjøhus i forkant av myndighetenes nye energikrav.

Avansert miljø- og energisparehus

Smarthus og passivhus Arkitekt Karen Steinsvik Reinholdtsen med mann og to barn, samt fem kolleger fra Steinsvik arkitektkontor, flytter i disse dager inn i nye eneboliger på Storelva. Husene er energiøkonomiske og miljøvennlige, og kan vise vegen mot framtidas bolighus.

Lysstyring i smarthus

Smarthus og passivhus Smarthusteknologien åpner for spennende løsninger innen lysstyring.

Er drømmen en enklere hverdag gjelder det å velge en leverandør du kan stole på.
Annonsørinnhold

Så lett kommer du i gang med et smarthus

Smarthus og passivhus – Har du først bodd i et smarthus går du aldri tilbake, sier eksperten.

Dette er framtidens hus

Smarthus og passivhus 22. mars ble det første av flere framtidshus innviet på Hjelsengfeltet i Stjørdal. Huset produserer store deler av sin egen energi og sikrer et bomiljø med godt dagslys og frisk luft.

Over til aktivhus

Smarthus og passivhus Jadarhus har i flere år bygd lavenergihus og smaker nå både på passivhus og aktivhus. Deres første Isobo Aktivbolig ble innviet under en høytidelighet...

Plusshus neste skritt?

Smarthus og passivhus Plusshus produserer mer energi enn det forbruker. Vil vi se energiproduserende boliger i Norge i fremtiden?

Derfor bør du gjøre om boligen til et smarthjem

Smarthus og passivhus Et smarthjem gjør hverdagen langt enklere. Men passer du ikke på, kan hjemmet ditt bli et enkelt bytte for de moderne tyvene.

Smarte nyheter til huset

Smarthus og passivhus Vi har testet to teknikk-julegaver som gjør huset ditt enda smartere: De nye Play:5-høyttalerne fra Sonos samt en wifi-værstasjon fra Netatmo. 

Passivhus er fremtiden

Smarthus og passivhus Passivhus er fremtiden i den nye lavenergihverdagen.