Bilde: Xella

Passivhus er fremtiden

Smarthus og passivhus

Passivhus er fremtiden i den nye lavenergihverdagen.

I en fremtid hvor lavt energiforbruk er målet, vil energisparende bygg være et naturlig valg når nye boliger skal bygges. I følge SINTEF står drift av bygninger for rundt 40% av energiforbruket i Norge. Med passivhus kan dette tallet reduseres.

- Både lavenergiboliger og passivhus er basert på filosofien om å redusere varmetapet fra boligen kraftig. Dette oppnås ved å superisolere ytterkonstruksjonene, bruke vinduer og dører med meget lavt varmetap, bygge lufttett og ha et ventilasjonsanlegg med høyeffektiv varmegjenvinning, sier SINTEFS faggruppe for Energi.


Fremtidsrettet: Thom Erik Pape i Xella Norge har stor tro på passivhus.

Industrien satser på passivhus
Også byggeindustrien har tro på passivhus. Vi i villa skrev i sommer om at passivhus nå lanseres som ferdighus. Nå forteller Thom Erik Pape, daglig leder hos porebetong- og råbyggleverandøren Xella Norge AS, at også de satser på passivhus.

- Med et byggeprisnivå på 20 000 kroner pr. kvadratmeter for et hus der oppvarmingen kun krever 15 % av normalt energiforbruk, satser vi selvfølgelig for fullt på passivhusteknologi. Samtidig vil huset være tilnærmet brannsikkert og ha et inneklima som vil få selv ledelsen i Norges Astma og Allergiforbund til å smile bredt.

Firmaet har sett hvordan konseptet rundt passivhus har fått oppmerksomhet fra stadig flere samfunnsaktører, og Pape mener nå at tiden er inne for å gå for passive løsninger.

Krever samarbeid
- Vi kan levere råbygg innenfor passive rammer, mens andre leverer resten. Gjennom samarbeid med våre partnere har vi fått så mye erfaring med passivhus at vi kjenner oss overbeviste om at tiden nå er inne for å gå offensivt ut og fortelle at passivhus er en moden og svært interessant løsning for den jevne boligbygger.

Samarbeid med andre aktører er viktig, for det er ikke bare råbygget som må være superisolert for at boligen skal kunne kalles passivhus. Den danske arkitekten Søren Riis Dietz fra selskapet Bjerg arkitektur er sertifisert passivhusekspert og samarbeider med Xella i Danmark.

- Superlavenergivinduer med optimal solorientering gir et netto energioverskudd på årsbasis. Den bærekraftige energiøkonomien i passivhus oppnås gjennom en energiriktig kombinasjon av høyisolerte sydorienterte glassarealer kombinert med en varmetapsminimert klimaskjerm, forteller Dietz.

Passivhus i skolen
Det er ikke bare industrien som satser på passivhus. Nå skal byggfagelever snart få lærere som er utdannet i passivhusprinsippene. Denne høsten setter nemlig en rekke byggfaglærere fra Blakstad videregående skole seg på skolebenken. Der skal de ta introkurs i passiv energidesign.

- Blakstadmodellen vil bety mye for både skolen her og andre videregående skoler rundt om i Norge. Her skal vi faktisk lære å bygge med en energistandard som ligger ti år inn i fremtiden, uttalte Ådne G. Sollid, assisterende rektor ved skolen.

Og elevene vil ikke bare få lærere med nye kunnskaper. De får anledning til å sette lærdommen ut i praksis. Etter idé fra Husbanken skal elevene ved Blakstad vgs  bygge fire små passivhus for vanskeligstilte på oppdrag fra Froland kommune.

1 september 2011

Varme- og energistyring i smarthus

Med varme- og energistyring i smarthus kan du benytte deg av nyeste teknologi for å spare energi og penger.

Energihus gir utfordringer

Systemhus satset på ferdighus med integrerte solvarmeløsninger, men har opplevd at teori og praksis ikke er like enkelt.

Hva er smarthus?

Smarthus er det nye moteordet innen boligbygging. Men hva er egentlig et smarthus?

Gir støtte til passivhus

Enova gir støtte til å dekke merkostnader ved bygging av passivhus.

Lanserer passive ferdighus

Lavenergihus lanseres nå som ferdighus.

Smart og energivennlig ferdighus

Med Smålandsvillaen ligger husprodusenten Myresjøhus i forkant av myndighetenes nye energikrav.

Avansert miljø- og energisparehus

Arkitekt Karen Steinsvik Reinholdtsen med mann og to barn, samt fem kolleger fra Steinsvik arkitektkontor, flytter i disse dager inn i nye eneboliger...

Lysstyring i smarthus

Smarthusteknologien åpner for spennende løsninger innen lysstyring.

Annonsørinnhold

Så lett kommer du i gang med et smarthus

– Har du først bodd i et smarthus går du aldri tilbake, sier eksperten.

Dette er framtidens hus

22. mars ble det første av flere framtidshus innviet på Hjelsengfeltet i Stjørdal. Huset produserer store deler av sin egen energi og sikrer et bomiljø...

Over til aktivhus

Jadarhus har i flere år bygd lavenergihus og smaker nå både på passivhus og aktivhus. Deres første Isobo Aktivbolig ble innviet under en høytidelighet...

Plusshus neste skritt?

Plusshus produserer mer energi enn det forbruker. Vil vi se energiproduserende boliger i Norge i fremtiden?

Derfor bør du gjøre om boligen til et smarthjem

Et smarthjem gjør hverdagen langt enklere. Men passer du ikke på, kan hjemmet ditt bli et enkelt bytte for de moderne tyvene.

Smarte nyheter til huset

Vi har testet to teknikk-julegaver som gjør huset ditt enda smartere: De nye Play:5-høyttalerne fra Sonos samt en wifi-værstasjon fra Netatmo. 

I 2020 styres livet med mobilen

Vi kan allerede styre lys, husalarm og og temperaturen i huset med mobilen, men det er bare starten. I 2020 skal til og med katteskålene og blomsterpott...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no