Bilde: Colourbox

Plusshus neste skritt?

Smarthus og passivhus

Plusshus produserer mer energi enn det forbruker. Vil vi se energiproduserende boliger i Norge i fremtiden?

Lavenergiboliger og passivhus er begreper som har fått fotfeste den siste tiden. Begge deler refererer til boliger med betydelig lavere energibehov enn ordinære boliger. Nå kommer neste skritt på veien mot lavutslippssamfunnet: plusshus.

Plusshus er boliger som produserer mer energi fra fornybare ressurser enn de forbruker selv. Dette er mulig ved å kombinere passivhusløsninger og tiltak som genererer elektrisitet. Dette kan blant annet være solfangere, solcellepanel, små vindturbiner og varmevekslere.

Europeisk interesse
Rundt 40% av energiforbruket i Norge går til bygninger. Det er dermed mye å hente på å redusere energiforbruket i bygg og boliger. Lavenergiboliger kan gjøre mye, men plusshus kan gjøre enda mer.

- Et bygg har en gjennomsnittlig levetid på 50-100 år, og bygningsmassen står for hele 40 prosent av det samlede energiforbruket. Her finnes et enormt innsparingspotensial, og hvordan dagens hus bygges i dag vil ha stor betydning for energietterspørselen i lang tid fremover, har Knut Helland Hansen, fagrådgiver i Bellona, uttalt.

I Europa har det derfor vært stor interesse for plusshus. Tidligere i år gikk EU-parlamentet ut og sa at alle byggninger som bygges fra og med 2019 må produsere minst like mye energi som de forbruker. Det samme skal gjelde for fritidsboliger, dog med enkelte unntak.

Mulig også i Norge
Her på berget har interessen vært mer lunken, spesielt med tanke på at vi her i nord ser betydelig færre soltimer enn landene sørover i Europa. Men en rapport som nylig ble lagt frem av miljøstiftelsen Zero, viser at plusshus også er mulig i Norge.

- Det må erkjennes at de fleste plusshusene i Europa i dag i stor grad baserer seg på elektrisitet fra solceller. Færre soltimer i Norge er en viktig grunn til at det opprinnelig ikke var åpenbart at plusshus faktisk lot seg realisere her til lands, skriver Zero i rapporten.

- Ved kombinasjon av svært energieffektive bygg, solfangere og varmepumper til oppvarming, samt små vindturbiner og solcellepaneler til elektrisitetsgenerering vil det være fullt mulig å bygge plusshus de fleste steder langs kysten opp til et godt stykke inn i Nord-Norge.

Flere energikilder
Forutsetningen er at man baserer seg på flere forskjellige energikilder enn det som er vanlig lenger sør i Europa. Rapporten viser også at plusshus er mulig i alle størrelser, fra vanlige eneboliger til store skoler og hoteller.

Zero erkjenner likevel at det kan by på problemer å bygge plusshus i alle steder av landet. Deler av Norge har til tider et tøft klima som byr på atskillig hardere utfordringer enn sørlige deler av Europa, og dette kan begrense mulighetene for energiproduserende boliger.

- Også i innlandet vil det finnes steder som er godt egnet for plusshus, men her vil de svært kalde vintrene kunne være utfordrende. Langt nord i landet byr det lave antallet soltimer på en utfordring. Til gjengjeld er oppvarmingssesongen lengre her, noe som gjør at huset har glede av oppvarmingen fra solfangerne lenger på våren og fra tidligere på høsten.

Plusshus vil etter alle solemerker å dømme være dyrere i førstegangsinvestering enn et ordinært hus. Til gjengjeld har man da et hus som i praksis er fritt for strømutgifter.

1 september 2011

Varme- og energistyring i smarthus

Med varme- og energistyring i smarthus kan du benytte deg av nyeste teknologi for å spare energi og penger.

Energihus gir utfordringer

Systemhus satset på ferdighus med integrerte solvarmeløsninger, men har opplevd at teori og praksis ikke er like enkelt.

Hva er smarthus?

Smarthus er det nye moteordet innen boligbygging. Men hva er egentlig et smarthus?

Gir støtte til passivhus

Enova gir støtte til å dekke merkostnader ved bygging av passivhus.

Lanserer passive ferdighus

Lavenergihus lanseres nå som ferdighus.

Smart og energivennlig ferdighus

Med Smålandsvillaen ligger husprodusenten Myresjøhus i forkant av myndighetenes nye energikrav.

Avansert miljø- og energisparehus

Arkitekt Karen Steinsvik Reinholdtsen med mann og to barn, samt fem kolleger fra Steinsvik arkitektkontor, flytter i disse dager inn i nye eneboliger...

Lysstyring i smarthus

Smarthusteknologien åpner for spennende løsninger innen lysstyring.

Annonsørinnhold

Så lett kommer du i gang med et smarthus

– Har du først bodd i et smarthus går du aldri tilbake, sier eksperten.

Dette er framtidens hus

22. mars ble det første av flere framtidshus innviet på Hjelsengfeltet i Stjørdal. Huset produserer store deler av sin egen energi og sikrer et bomiljø...

Over til aktivhus

Jadarhus har i flere år bygd lavenergihus og smaker nå både på passivhus og aktivhus. Deres første Isobo Aktivbolig ble innviet under en høytidelighet...

Derfor bør du gjøre om boligen til et smarthjem

Et smarthjem gjør hverdagen langt enklere. Men passer du ikke på, kan hjemmet ditt bli et enkelt bytte for de moderne tyvene.

Smarte nyheter til huset

Vi har testet to teknikk-julegaver som gjør huset ditt enda smartere: De nye Play:5-høyttalerne fra Sonos samt en wifi-værstasjon fra Netatmo. 

I 2020 styres livet med mobilen

Vi kan allerede styre lys, husalarm og og temperaturen i huset med mobilen, men det er bare starten. I 2020 skal til og med katteskålene og blomsterpott...

Passivhus er fremtiden

Passivhus er fremtiden i den nye lavenergihverdagen.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no