Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Per Willy Amundsen, lytter engasjert til seniorforsker Judith Thomsen i SINTEF Byggforsk når hun forteller om EBLE.
Statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Per Willy Amundsen, lytter engasjert til seniorforsker Judith Thomsen i SINTEF Byggforsk når hun forteller om EBLE. Bilde: SINTEF Byggforsk

Statssekretæren besøkte EBLE-pilotprosjekt

Smarthus og passivhus

Statssekretær Per Willy Amundsen besøkte forrige uke OBOS-prosjektet Stenbråtlia, som er et pilotprosjekt som inngår i EBLE (Evaluering av boliger med lavt energibehov).

OBOS-prosjektet Stenbråtlia er ett av syv pilotprosjekter som inngår i EBLE (2012-2016), finansiert av NFR og partnere.

I forkant

Prosjektleder i OBOS, Egil Wahl, innledet møtet med å forklare hvorfor de bygger 34 rekkehus med passivhusstandard på Mortensrud selv om prosjektet ikke oppfyller OBOS' normale krav til lønnsomhet.
 
– Vi ønsker å forske, og være i forkant av utviklingen, sa Wahl, som understreket at dette blir gode hus å bo i på tross av mange myter om passivhus.

Tverrfaglig tilnærming

– I EBLE har vi en tverrfaglig tilnærming og ser på ulike aspekter av energieffektive boliger. Vi gjennomfører forskjellige type målinger og intervjuer beboerne etter de har bodd i huset ca ett år, sa seniorforsker Judith Thomsen ved SINTEF Byggforsk.
 
Det foretas inneklimamålinger, bygningsfysiske målinger og måling av energibruk. Målet er å kartlegge hvordan innetemperatur, relativ fukt og CO2 varierer i ulike rom i husene gjennom året.

Energibruk til romoppvarming, varmtvann, belysning og annet elektrisk utstyr blir kartlagt, og reelt energiforbruk blir sammenlignet med estimert energiforbruk.

Les også:

Lydisolering - enkelt og effektivt

Er du plaget med sjenerende støy fra naboen eller ønsker deg et hjemmekinoanlegg? Da kan lydisolering være løsningen.

De 34 rekkehusene i Stenbråtlia får vannbåren varme, varmet opp av solfangere på hver enkelt bolig. Foto: SINTEF Byggforsk

– Må lønne seg å være god

Guro Hauge i Lavenergiprogrammet var opptatt av at det må lønne seg å gå foran og være god.
 
– Skal vi lykkes med innføringen av nye energiregler og ENØK-tiltak i eksisterende bygg, er det en forutsetning byggenæringen får høyere kompetanse på energieffektivisering, sa Hauge.

– Viktig å høste erfaringer

Statssekretær Per Willy Amundsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet ga uttrykk for at han fikk mange gode innspill på møtet, som var arrangert av Lavenergiprogrammet.
 
– Det er viktig å høste erfaringer, og at det er kunnskapsbasert når vi skal innføre nye tekniske forskrifter. Man må være trygg på gjennomføringsevnen og at markedet fungerer som det skal, sa Amundsen.

Les også:

Gjør boligen klar til vinteren

Gjør boligen klar til vinteren før frosten setter inn.

Erfaringer så langt

Resultater fra det første EBLE-prosjektet på Rossåsen i Sandes viser at det er generelt høy tilfredshet med husene og de valgte løsningene. Beboerne er tilfredse med innetemperatur om sommeren, mens noen synes det er periodevis litt kaldt om vinteren.

Luftkvaliteten oppfattes generelt som bra, men enkelte dager om vinteren oppleves luften som tørr.
 
De tekniske løsningene er enkle å håndtere. Flere ønsker seg bedre justeringsmuligheter, for eksempel at man kan ha ulik temperatur i forskjellige rom, noe som det er tatt høyde for i OBOS-prosjektet.

Beboerne legger vekt på at det er viktig med nok informasjon om hvordan huset skal brukes, gjerne ved en personlig gjennomgang.

FAKTA

  • Evaluering av boliger med lavt energibehov (EBLE)
  • Prosjekteier: Lavenergiprogrammet
  • Prosjektledelse: SINTEF Byggforsk
  • Prosjektperiode: 2012 - 2016
  • Partnere:Obos, Block Watne, Jadarhus, Fjogstad-Hus, Mesterhus, Skanska Bolig, Veidekke, Boligprodusentenes landsforening
  • Støttespillere: Enova, Direktoratet for byggkvalitet (DIBK)
3. februar 2014

Mer om Smarthus og passivhus

Denne smartdusjen varmer opp vannet for deg

Smarthus og passivhus Blir denne smartdusjen en realitet kan du styre den med mobilen eller stemmen.

Slik kan du få 100.000 til oppgradering av boligen

Smarthus og passivhus Nå er det nok å oppgradere til dagens energistandard for å få støtte fra Enova.

Smarte nyheter til huset

Smarthus og passivhus Vi har testet to teknikk-julegaver som gjør huset ditt enda smartere: De nye Play:5-høyttalerne fra Sonos samt en wifi-værstasjon fra Netatmo. 

I 2020 styres livet med mobilen

Smarthus og passivhus Vi kan allerede styre lys, husalarm og og temperaturen i huset med mobilen, men det er bare starten. I 2020 skal til og med katteskålene og blomsterpottene være online.

Varme- og energistyring i smarthus

Smarthus og passivhus Med varme- og energistyring i smarthus kan du benytte deg av nyeste teknologi for å spare energi og penger.

Passivhus er fremtiden

Smarthus og passivhus Passivhus er fremtiden i den nye lavenergihverdagen.

Plusshus neste skritt?

Smarthus og passivhus Plusshus produserer mer energi enn det forbruker. Vil vi se energiproduserende boliger i Norge i fremtiden?

Gir støtte til passivhus

Smarthus og passivhus Enova gir støtte til å dekke merkostnader ved bygging av passivhus.

Lanserer passive ferdighus

Smarthus og passivhus Lavenergihus lanseres nå som ferdighus.

Populært med passivhus

Smarthus og passivhus Flere tusen passivhus planlegges i Norge. Se video lenger ned i saken.

Lysstyring i smarthus

Smarthus og passivhus Smarthusteknologien åpner for spennende løsninger innen lysstyring.

Hva er smarthus?

Smarthus og passivhus Smarthus er det nye moteordet innen boligbygging. Men hva er egentlig et smarthus?

Energihus gir utfordringer

Smarthus og passivhus Systemhus satset på ferdighus med integrerte solvarmeløsninger, men har opplevd at teori og praksis ikke er like enkelt.

Smart og energivennlig ferdighus

Smarthus og passivhus Med Smålandsvillaen ligger husprodusenten Myresjøhus i forkant av myndighetenes nye energikrav.

Avansert miljø- og energisparehus

Smarthus og passivhus Arkitekt Karen Steinsvik Reinholdtsen med mann og to barn, samt fem kolleger fra Steinsvik arkitektkontor, flytter i disse dager inn i nye eneboliger...