Få et smartere hus med disse julegavene

Gaver som gjør hverdagen enklere? Ja takk! Vi har testet to teknikk-julegaver som gjør det enda bedre å bo i hus: Musikksystemet Sonos Play5 og en trådløs værstasjon fra Netatmo.


Norske hus blir stadig smartere. Nå er det mulig å styre mange av hjemmets funksjoner via mobilen, så som lys, oppvarming, tv og alarm. Vi har testet to smarte produkter til huset: Høyttalersystemet som lar deg styre musikken i hele huset, og en værstasjon som gjør det mulig å sjekke temperaturen før du går ut av senga om morgenen. 

Sonos lydsystem

Sonos er et av de mest utbredte smarte høyttalersystemene i handelen. Høyttalerne fås i flere størrelser og utførelser, og nå i høst kom en ny modell av Sonos Play:5 på markedet. 

Du kan også koble en Connect-enhet til stereoanlegget ditt, og dermed spille cd-er på ulike høyttalere omkring i huset. Vi har testet de nye høyttalerne Play:5 hjemme, og de fungerer finfint til strømming av musikk fra forskjellige musikktjenester.

Tjenester som Spotify og Wimp er intregrert i Sonos-appen, og du kan også veksle mellom flere Spotify-kontoer, slik at hver og en i famlien kan finne sine favoritt-spillelister.

Brukervennlig?

Sonos-høyttalerne var lette å installere. Etter at de var vel plassert i hvert sitt rom (du kan også velge å sette opp to høyttalere som et stereopar), testet vi den nye funksjonen Trueplay. Denne fungerer nærmest som et ekkolodd ved at den sonderer rommet for hindringer i veien, og dermed tilpasser lyden etter hvordan interiøret ditt står.

Smart, men vi må innrømme at vi ikke hørte noe særlig forskjell på lydkvaliteten i våre nokså sparsomt møblerte rom. 

Fra en app på mobilen eller nettbrettet kan du styre musikken i et hvilket som helst rom, og det er her Sonos virkelig gjør hverdagen enklere. Du velger hvilket rom du vil spille fra på en liste, og kan deretter velge å spille én sang eller velge en hel liste. Du kan også gruppere rommene dersom du vil spille den samme musikken overalt. Dette virker upåklagelig, selv om det var noe kronglete å få løst opp rommene igjen når jeg først hadde slått dem sammen til en gruppe – her kan noen gjerne kikke litt på et mer brukervennlig design.  

Øyeblikket jeg virkelig ble glad i Sonos, var da jeg lå utslått på sofaen etter middag, mens min seks år gamle datter danset i vei på kjøkkenet i overetasjen. Så kom hun løpende ned: «Mamma! Kan du sette på «Mummy’s home»-sangen til meg? 

Jeg slepte meg på bena for å gå opp til kjøkkenet, hvorpå ungen så spørrende på meg: «Men mamma, da. Kan du ikke bare gjøre det på mobilen?» Jovisst kunne jeg det! Hurra, det glemte jeg jo helt i farta! 

Svært god lyd

Lydkvaliteten er det ingenting å si på: Play:5 ga meg gåsehud av musikkfryd enten det sto klassisk eller rock på spillelista. En fiffig detalj er at lydbildet forandres noe om høyttaleren står i liggende eller stående posisjon. Spiller du kun for deg selv, stiller du den på høykant, mens ligger høyttaleren, får alle gjestene på festen mer utbytte av musikken. 

Musikken spilles via husets trådløse nettverk, men selv høyttaleren går på strøm. Den er også såpass stor og tung at du ikke flytter den så mye med deg rundt i huset. Når det er sagt, så gikk den ene høyttaleren i skytteltrafikk mellom treningsrommet og barnerommet her i huset. Motivasjonen for å rydde rommet gikk nemlig i taket da seksåringen fikk lov til å styre musikken selv … 

Netatmo Weather Station

Er det én ting vi nordmenn er opptatte av, så er det været. Netatmos Weather Station består av en værstasjon, samt ulike tilbehør som kan kobles trådløst til for å få full oversikt over vær og føre der ute. 

Aldri før har jeg hatt så god oversikt over hva dagens antrekk bør være. Hver morgen sjekker jeg mobilen før jeg kler på meg. Regner det ute, eller er det såpass kaldt at jeg trenger ullundertøy?

Værstasjonen sender data over det trådløse nettverket, og så kan du lese av alle dataene via mobilen, nettbrettet eller pc-en. Installasjonen er enkel: Værstasjonen plugges først i usb-porten på pc-en, og så kan du sette den på et egnet sted i huset – fortrinnsvis på et sted med god wifi-dekning.

Full oversikt over været 

Selve værstasjonen står innendørs, mens utemodulen måler temperaturen utendørs. Du kan også få kjøpt ekstra moduler som regnmåler, vindmåler og ekstra innemoduler (fra kr 669–1000).

Rekkeviddene til modulene skal være på 100 meter, men vår utendørsmåler slet litt med kontakten med moderstasjonen da vi satte den i carporten. Utendørssensoren må stå på et tørt og skyggefull sted, så vi valgte til slutt å sette den i en krok på verandaen.

Netatmo Weather Station kan også sende deg pushmeldinger om det skjer noe spesielt med været. Om det begynner å regne nokså mye, får du en melding på mobilen, likeledes om det begynner å blåse kraftig. Slik kan jeg sitte på jobb inne i byen og få en melding om at det regner hjemme – og da vet jeg at jeg bør ta med paraplyen når jeg drar hjem.

Ikke noe regn i dag – men nokså kaldt! 

Et artig og nyttig verktøy

Værstasjonen måler ikke bare vær og vind, men samler også inn data om luftfuktighet, lufttemperatur og støy. Det er artig å se hvordan luftfuktigheten på soverommet stiger kraftig rett etter at noen har tatt en dusj på badet ved siden av. Decibelmålingen gjør at Netatmo også kan brukes som en slags babycall om du kjøper en ekstra innemodul til å ha på barnerommet. Da får du også full oversikt over hvor varmt poden har det.

En værstasjon i hjemmet er kanskje nerdete, men veldig gøy – og ikke så verst praktisk. Skal du ha alle modulene, blir det en nokså stiv pris for å ha oversikt over vær og vind.

  Vindmåleren bør settes opp på et utsatt sted. Vi valgte å feste den til hjørnet på verandaen.

Uansett synes vi det kan være vel verdt investeringen om du liker å ha kontroll på elementene – og om du synes det er artig å se daglige, ukentlige og månedlige statistikker over hvordan temperaturen har vært både ute og inne.

Inneklimaet er tross alt en viktig del av det å bo i hus, og med denne værstasjonen kan du lett se om du bør gjøre noen tiltak – for eksempel med tanke på fukt.