10 ting du må vite om varmepumper

Varmepumper er praktisk, miljøvennlig og strømbesparende, men hva skiller egentlig de ulike variantene fra hverandre? Vi hjelper deg å finne riktig pumpe til din bolig.

1. Hva slags pumpe bør du velge?

Hvilken pumpe du bør velge, avhenger blant annet av om du i dag har panelovner, varmekabler eller radiatorer. Du bør også tenke på hvor stort energibehov du har. Bor du på et sted med kaldt klima, bør du velge en pumpe som har både høy årsvarmefaktor og høy varmeeffekt. 

Luft-luft: Passer for deg som bor i en bolig med elektrisk oppvarming, med for eksempel panelovner. Luft-luft-varmepumpen kan monteres i eneboliger, tomannsboliger, leiligheter og rekkehus. Den henter varme fra uteluften, og pumpen avgir cirka tre ganger så mye energi som den bruker. 

Luft-vann: For deg som bor i bolig med vannbåren gulvvarme eller radiatorer, kan luft-vann-varmepumpe være et godt alternativ. Luft-vann-varmepumper henter energien fra luften ute og avgir varme gjennom et vannbårent system.

Vann-vann: Passer også for bolig med vannbåren gulvvarme eller radiatorer. En vann-vann-varmepumpe henter varme fra berg, jord eller vann, og avgir varme gjennom et vannbårent system. 

Luft/vann-varmepumpen CTC EcoAir 400 er en av bestselgerne på det norske markedet. Varmepumpen er produsert i Sverige og beregnet for nordisk klima. Varmepumpen er effektiv helt ned til -22°C.

2. Velg en seriøs forhandler

Det er viktig at varmepumpen du velger er tilpasset norske forhold. Be gjerne forhandleren dokumentere at anlegget er beregnet til vårt klima. Kjøpekontrakten bør inneholde kjøpesum, levering- og betalingsbetingelser, leveringsdato, håndtering av avvik fra kontrakt og håndtering av eventuelle tvister. Kjøpesummen bør inkludere komplett montering og elektrisk tilkobling. 

3. Må du sende søknad?

Du trenger som regel ikke sende søknad eller byggemelding til kommunen dersom varmepumpen er for én bolig og den ikke medfører vesentlig fasadeendring. Det gjelder spesielle regler for verne- eller bevaringsverdige boliger. 

Bosch Compress 6000 AW er en luft-vann-varmepumpe med turtallsstyrt kompressor. Pumpen produserer eksakt mengde varme som hjemmet ditt trenger, og den er liten og stillegående.

4. Få støtte 

Om du vil søke om tilskudd, må dette gjøres før du kjøper og installerer varmepumpa. Alle i Norge kan søke om støtte fra Enova, men de gir imidlertid ikke støtte til installering av luft-luft-varmepumper. Merk deg at noen kommuner støtter luft-luft-varmepumpe. Undersøk om din kommune støtter installering av varmepumpe, det kan lønne seg! 

5. Energimerking

På samme måte som vi er kjent med energimerking av hvite- og brunevarer, ble energimerking av varmepumper et krav fra EU i 2013. Den nye energimerkingen går nå helt til A+++, der begrepet «SCOP» sier noe om den virkelige effektfaktoren. Jo høyere SCOP, desto mer energieffektivt produkt!

VE9 er Panasonics toppmodell, og den eneste varmepumpen som avgir varme selv under avriming. Effektiv drift helt ned til -30°C. En luft-luft-varmepumpe i energiklasse A+++ og med 10 års garanti. 

6. Miljøhensyn

En av de største miljøfordelene ved installering av varmepumpe, er at du forbruker mindre energi, som igjen fører til vesentlig mindre CO2 utslipp og ingen lokal luftforurensing. På grunn av effektiv luftfiltrering skal du få et vesentlig bedre innemiljø, og en lunere og jevnere varme. 

7. Hvor mye sparer du? 

Det er ingen tvil om at installering av varmepumpe kan ha mye å si for lommeboka di. Ifølge Norsk Varmepumpeforening kan en varmepumpe redusere oppvarmingskostnadene med to tredeler i forhold til elektrisk oppvarming, og det vil merkes på strømregningen din! 

VT Nordic Inverter luft-luft er perfekt for deg som har elektrisk oppvarming. Gir stor besparing, bedre inneklima og renere luft.

8. Hvor bør pumpen plasseres? 

På befaringen er det lurt å bli enige om hvor varmepumpen skal plasseres. Her er det mange hensyn å ta. Veggmodeller skal plasseres høyt oppe på veggen, men det finnes også egne gulvmodeller som plasseres på samme måte som tradisjonelle panelovner. For luft-luft-varmepumper bør innedelen plasseres i nærheten av der man oppholder seg mest, og det er en stor fordel om boligen din har åpen planløsning hvis man kun har én innedel. Nye modeller avgir lite støy, men er du lydsensitiv kan det lønne seg å tenke godt gjennom hvor innedelen bør henge. 

9. Bruk fagfolk

Det er viktig å få varmepumpen installert av sertifiserte fagfolk. Både firmaet og personen som installerer luft-luft-varmepumper, og andre varmepumper som krever en kuldeteknisk montasje, skal være f-gass-sertifisert og skal kunne fremvise et f-gass-sertifikat. Montører som har gjennomgått kurs hos Norsk Varmepumpeforening vil i tillegg kunne fremvise et installatørbevis.

En suveren avgitt varmeeffekt og høy SCOP ved lave utetemperaturer gjør at Toshiba Daiseikai 8 avgir mye varme når det er kaldt ute.

10. Vedlikehold

Undersøk hvordan varmepumpeanlegget skal vedlikeholdes. Be forhandleren forklare deg hva du eventuelt selv skal gjøre og sjekk at dette også står i bruksanvisningen. Be forhandleren om en serviceavtale. Ved riktig vedlikehold og service vil du få maksimal utnyttelse av anlegget, både med tanke på ytelse og levetid.

Når bergvarmepumpen Diplomat Optimum G2 varmer huset, produserer den ifølge Thermia mye mer og varmere tappevann enn noen annen varmepumpe på markedet. Dette takket være den innovative og patentsøkte HGW-teknikken for varmtvannsberedning.

Kilder: varmepumpeinfo.no, enova.no, enoketaten.oslo.kommune.no, energimerking.no, bauerenergi.no, forbrukerraadet.no.