Daikin luft til luft-varmepumper er designet og produsert i Europa. Daikins nye designmodell Emura mottok den prestisjetunge prisen Red Dot Award 2014.
Daikin luft til luft-varmepumper er designet og produsert i Europa. Daikins nye designmodell Emura mottok den prestisjetunge prisen Red Dot Award 2014. Bilde: Produsentene

10 ting du må vite om varmepumper

Varmepumpe

Varmepumper er praktisk, miljøvennlig og strømbesparende, men hva skiller egentlig de ulike variantene fra hverandre? Vi hjelper deg å finne riktig pumpe til din bolig.

1. Hva slags pumpe bør du velge?

Hvilken pumpe du bør velge, avhenger blant annet av om du i dag har panelovner, varmekabler eller radiatorer. Du bør også tenke på hvor stort energibehov du har. Bor du på et sted med kaldt klima, bør du velge en pumpe som har både høy årsvarmefaktor og høy varmeeffekt. 

Luft-luft: Passer for deg som bor i en bolig med elektrisk oppvarming, med for eksempel panelovner. Luft-luft-varmepumpen kan monteres i eneboliger, tomannsboliger, leiligheter og rekkehus. Den henter varme fra uteluften, og pumpen avgir cirka tre ganger så mye energi som den bruker. 

Luft-vann: For deg som bor i bolig med vannbåren gulvvarme eller radiatorer, kan luft-vann-varmepumpe være et godt alternativ. Luft-vann-varmepumper henter energien fra luften ute og avgir varme gjennom et vannbårent system.

Vann-vann: Passer også for bolig med vannbåren gulvvarme eller radiatorer. En vann-vann-varmepumpe henter varme fra berg, jord eller vann, og avgir varme gjennom et vannbårent system. 

Luft/vann-varmepumpen CTC EcoAir 400 er en av bestselgerne på det norske markedet. Varmepumpen er produsert i Sverige og beregnet for nordisk klima. Varmepumpen er effektiv helt ned til -22°C.

Les også:

Finn beste oppvarming for ditt hus

Å få huset varmt og godt er en stor utgiftspost for mange. Kan det bli billigere for deg? Vi gir deg guiden til fordelene og ulempene ved de ulike...

2. Velg en seriøs forhandler

Det er viktig at varmepumpen du velger er tilpasset norske forhold. Be gjerne forhandleren dokumentere at anlegget er beregnet til vårt klima. Kjøpekontrakten bør inneholde kjøpesum, levering- og betalingsbetingelser, leveringsdato, håndtering av avvik fra kontrakt og håndtering av eventuelle tvister. Kjøpesummen bør inkludere komplett montering og elektrisk tilkobling. 

3. Må du sende søknad?

Du trenger som regel ikke sende søknad eller byggemelding til kommunen dersom varmepumpen er for én bolig og den ikke medfører vesentlig fasadeendring. Det gjelder spesielle regler for verne- eller bevaringsverdige boliger. 

Bosch Compress 6000 AW er en luft-vann-varmepumpe med turtallsstyrt kompressor. Pumpen produserer eksakt mengde varme som hjemmet ditt trenger, og den er liten og stillegående.

Les også:

Spar penger med solfangere

De fleste har hørt om solceller, men få kjenner til solfangere. Mange nordmenn kan spare mye penger ved å varme opp huset eller vannet med solfangere.

4. Få støtte 

Om du vil søke om tilskudd, må dette gjøres før du kjøper og installerer varmepumpa. Alle i Norge kan søke om støtte fra Enova, men de gir imidlertid ikke støtte til installering av luft-luft-varmepumper. Merk deg at noen kommuner støtter luft-luft-varmepumpe. Undersøk om din kommune støtter installering av varmepumpe, det kan lønne seg! 

5. Energimerking

På samme måte som vi er kjent med energimerking av hvite- og brunevarer, ble energimerking av varmepumper et krav fra EU i 2013. Den nye energimerkingen går nå helt til A+++, der begrepet «SCOP» sier noe om den virkelige effektfaktoren. Jo høyere SCOP, desto mer energieffektivt produkt!

VE9 er Panasonics toppmodell, og den eneste varmepumpen som avgir varme selv under avriming. Effektiv drift helt ned til -30°C. En luft-luft-varmepumpe i energiklasse A+++ og med 10 års garanti. 

Les også:

Hvilken varmepumpe passer best til din bolig?

Varmepumper blir stadig vanligere og har erstattet elektriske panelovner og oljefyr. Den er en god investering for både miljøet og lommeboken. Men...

6. Miljøhensyn

En av de største miljøfordelene ved installering av varmepumpe, er at du forbruker mindre energi, som igjen fører til vesentlig mindre CO2 utslipp og ingen lokal luftforurensing. På grunn av effektiv luftfiltrering skal du få et vesentlig bedre innemiljø, og en lunere og jevnere varme. 

7. Hvor mye sparer du? 

Det er ingen tvil om at installering av varmepumpe kan ha mye å si for lommeboka di. Ifølge Norsk Varmepumpeforening kan en varmepumpe redusere oppvarmingskostnadene med to tredeler i forhold til elektrisk oppvarming, og det vil merkes på strømregningen din! 

VT Nordic Inverter luft-luft er perfekt for deg som har elektrisk oppvarming. Gir stor besparing, bedre inneklima og renere luft.

8. Hvor bør pumpen plasseres? 

På befaringen er det lurt å bli enige om hvor varmepumpen skal plasseres. Her er det mange hensyn å ta. Veggmodeller skal plasseres høyt oppe på veggen, men det finnes også egne gulvmodeller som plasseres på samme måte som tradisjonelle panelovner. For luft-luft-varmepumper bør innedelen plasseres i nærheten av der man oppholder seg mest, og det er en stor fordel om boligen din har åpen planløsning hvis man kun har én innedel. Nye modeller avgir lite støy, men er du lydsensitiv kan det lønne seg å tenke godt gjennom hvor innedelen bør henge. 

9. Bruk fagfolk

Det er viktig å få varmepumpen installert av sertifiserte fagfolk. Både firmaet og personen som installerer luft-luft-varmepumper, og andre varmepumper som krever en kuldeteknisk montasje, skal være f-gass-sertifisert og skal kunne fremvise et f-gass-sertifikat. Montører som har gjennomgått kurs hos Norsk Varmepumpeforening vil i tillegg kunne fremvise et installatørbevis.

En suveren avgitt varmeeffekt og høy SCOP ved lave utetemperaturer gjør at Toshiba Daiseikai 8 avgir mye varme når det er kaldt ute.

10. Vedlikehold

Undersøk hvordan varmepumpeanlegget skal vedlikeholdes. Be forhandleren forklare deg hva du eventuelt selv skal gjøre og sjekk at dette også står i bruksanvisningen. Be forhandleren om en serviceavtale. Ved riktig vedlikehold og service vil du få maksimal utnyttelse av anlegget, både med tanke på ytelse og levetid.

Når bergvarmepumpen Diplomat Optimum G2 varmer huset, produserer den ifølge Thermia mye mer og varmere tappevann enn noen annen varmepumpe på markedet. Dette takket være den innovative og patentsøkte HGW-teknikken for varmtvannsberedning.

Kilder: varmepumpeinfo.no, enova.no, enoketaten.oslo.kommune.no, energimerking.no, bauerenergi.no, forbrukerraadet.no. 

09 september 2014
Mer om Varmepumpe

Vær energismart – velg varmepumpe!

Varmepumpe I dag stilles det nye energikrav til nybygde boliger. Omtrent halvparten av energibehovet skal nå dekkes av annen energi-forsyning enn strøm og olje/gass. En varmepumpe kan bidra til at dette kravet oppfylles.

Varmepumper

Varmepumpe Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Snart støtter Enova bare varmepumper med energimåler

Varmepumpe Fra 1. mars 2014 vil Enova kun gi støtte til kjøp av varmepumpe med energimålere.

Bytt ut oljefyren med varmepumpe

Varmepumpe Med høye priser på olje og parafin kan du redusere energikostnadene betraktelig ved å bytte fra olje og parafin til varmepumpe.

Velg riktig varmepumpe

Varmepumpe Skal du kjøpe ny varmepumpe i høst, bør du lese denne artikkelen. Her gir daglig leder i NOVAP råd om hvordan du velger riktig varmepumpe.

Het sommer for varmepumper

Varmepumpe Norge er i toppen når det gjelder boliger med varmepumper. Den varme sommeren i år fikk mange til å oppdage at varmepumper har to funksjoner.

Vannbåren varme - vanlig i nye hus

Varmepumpe Vannbåren varme er blitt vanlig. Halvparten av alle hus bygges nå med vannbåren varme - sunn varme og sparing av strøm er hovedårsaken.

Hvilken varmepumpe passer for deg?

Varmepumpe Det finnes ulike systemer for varmepumper. Hvilken varmepumpe passer boligen din best?

Luftvarmepumpe: Lettvint løsning på tung problematikk?

Varmepumpe Stortinget har nylig vedtatt tilskuddsordningen for innkjøp av varmepumpe, pelletskamin eller varmestyringssystem for private husholdninger. Søknadsfris...

Varmepumpe – noe for deg?

Varmepumpe Hva er egentlig en varmepumpe? Hvordan virker den, og er dette noe som passer for deg?

Ti svar om luft/ luftvarmepumper

Varmepumpe Det gjelder å ha både privatøkonomi og miljø i baktankene når du skal ta avgjørelser i energisammenheng. Her går vi luft/ luftvarmepumper etter i sømmen...

Hva er en varmepumpe?

Varmepumpe Det finnes én eller flere varmepumper i nesten alle hjem. Både kjøleskapet og fryseboksen har sammenlignbare virkemåter, bare med motsatt fortegn. En...

Slik fungerer en varmepumpe

Varmepumpe Det er mange misforståelser om varmepumper, dermed også mange feller å falle i for forbrukerne.

Lag sjekkliste ved kjøp av varmepumpe

Varmepumpe Etter myndighetenes vedtak om å støtte kjøp av "energisparere" for private husholdninger...

Varmepumpe – fremtidens oppvarming

Varmepumpe Den lange fyringssesongen i Norge medfører store kostnader til oppvarming. Reduser utgiftene ved å installere en miljøvennlig varmepumpe.