Bedre liv med ny varmepumpe

Varmepumpe

Den sterkt astma- og allergiplagede tenåringen Kristina Ågedal (15) fra Konsmo ble friskere nærmest over natten etter at familien installerte varmepumpe med et nyutviklet filtersystem.

- Jeg hadde ikke så mye tro på at det ville hjelpe noe særlig å få varmepumpe i hus. Jeg blir helt syltet uansett når pollensesongen slår til. Til min store overraskelse ble jeg merkbart bedre allerede etter noen dager, forteller Kristina.

I sommer deltok den aktive Konsmo-jenta på PlussbankCup for første gang. Sammen med de andre jentene på laget tok hun Hægebostad, jenter 16 til finalen på Kristiansand stadion. Der tapte de knepent for Lyngdal.

- Vi spilte fem kamper på fire dager. Jeg hadde ikke drømt om at jeg skulle stå løpet ut. Men når jeg kommer ut på en fotballbane så løper jeg til jeg ligger flat. Det er så artig, sier den aktive tenåringen. Hun er overbevist om at hun har fått mer fysisk overskudd med et bedre inneklima og renere luft hjemme.


  Kristina og mammaen Reidun Dalan viser fram arsenalet av medisiner som må til for å holde astmaen og allergien under kontroll. Håpet er at hun med årene skal klare seg med mindre doser av medikamente

Vellykket test
Kristina har levd med sterke allergiplager og astmareaksjoner siden hun var sju år gammel.  Anfallene har blitt verre og verre for hvert år, noe som påvirker både skolearbeidet og fritiden hennes. I pollensesongen kan hun få kraftige anfall, som blant annet fører til at luftveiene snører seg sammen.

- Jeg får store problemer med å puste. Når anfallene kommer om natta, får jeg vansker med å sove.  Om dagen er jeg slapp og uopplagt, forteller Kristina.

Det var Bauer Energi som i vår tok initiativ til å få prøvet ut en ny varmepumpe fra Panasonic. Den har et nyutviklet filtersystem som skal ta bort selv de minste partikler i innelufta, blant annet pollen. Pumpa har en utedel som henter energi fra luften ute og tre innedeler som blåser luft inn i ulike rom i huset. På innedelene sitter det filtre som fjerner støvpartikler og mikroorganismer i lufta som sirkulerer gjennom.

- Systemet benytter seg av negativt ladede ioner for å fange opp partiklene i lufta.
Testresultater viser at 99,99 prosent av partiklene i lufta fanges opp. Vi ønsket å teste hvordan en allergiker som Kristina ville oppleve å få et slikt anlegg i hus, sier Anders Jonasson i Bauer. Han er glad for at Kristina er blitt friskere med renere luft.

Investering i helse
Vamepumpesystemet fungerer som oppvarming i vinterhalvåret og som kjøling i sommerhalvåret. For Kristina betyr kjølingen at hun slipper å ha vinduene oppe i vår- og sommermånedene.

- I pollensesongen opplever jeg huset som en frisone, der jeg kommer unna pollen og raskt føler meg bedre. Det gir meg overskudd til å gå ut på gressmatta og spille fotball, eller dra ut og finne på ting med venner, forteller hun.

Kristinas foreldre er skilt og Kristina bor delvis hos pappa og delvis hos mamma Reidun Dalan. Den nye varmepumpa står i farens hus. Nå vil Reidun gå til anskaffelse av det samme systemet hjemme hos seg.

- Jeg opplever at Kristina er blitt bedre etter at varmepumpen kom i hus hjemme hos faren hennes. Det betyr svært mye for meg. Jeg ønsker at hun skal leve et mest mulig normalt liv med allergien og astmaen.  En investering i Kristinas helse er en god investering, sier mor.

Les også:

Slik utnytter du varmepumpa best

Utnytt varmepumpa riktig og oppnå best mulig effekt.

Pumpe som gjør ”rent bord”
I mange år har varmepumpeleverandører jobbet med å forbedre filterteknologien for å få en mer effektiv rensing av innelufta. Panasonics nyeste system med e-ion filtre gjør ”rent bord”, ifølge testrapporten fra det statlige forskningsinstituttet Japan Food Research Laboratories.

- Filtrene tar 99,9 prosent av alle partikler i luften, også de aller minste. Selv pollen, bakterier og viruspartikler blir fanget opp, sier Anders Jonasson, salgssjef i Bauer Energi.

Jonasson forteller at det er langvarig forskning som ligger bak den nye filterteknologien.

- En ”kanon” på pumpens innedel skyter ut milliarder av negativt ladede ioner i lufta. Disse fester seg til støvpartikler i lufta. I pumpens innsugningsdel sitter det finmaskede, positivt ladete filtre som trekker til seg 99,9 prosent av partiklene i lufta som sirkulerer gjennom pumpa, inkludert pollen, sier Jonasson.- Dette er godt nytt for pollenallergikere og astmatikere som er spesielt avhengig av godt inneklima.
Jonasson understreker at disse filtrene må renses ofte om de skal fungere optimalt, gjerne en gang i uka, dersom det er mye partikler i innelufta.

Anbefaler pumpe
Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) bekrefter at varmepumper kan være med og gi allergikere et bedre liv. Mange, også de fleste astmatikere og allergikere, vil oppleve at luft til luft varmepumper av god kvalitet gir et bedre inneklima, opplyser informasjonstjenesten på sin hjemmeside.
NAAF anbefaler løsninger som benytter veldokumenterte filtre som f.eks HEPA- eller elektrostatiske filtre - eventuelt med tillegg av karbonfiltre, og som kan dokumentere effektiviteten av filtreringen.
Spesielt sensitive astmatikere / allergikere kan reagere negativt på økt luftsirkulasjon og bør derfor teste denne type løsninger før de eventuelt går til innkjøp og installasjon av slike produkter, skriver NAAF.

Mer info om varmepumper:
www.bauerenergi.no
www.bosch.no
www.ctc.no
www.varmepumpe.no
www.ecoconsult.no
www.thermia.no
www.daikin.no
www.ivt-naturvarme.no
www.sanyo.no
www.toshibavarmepumper.no
www.miba.no
www.flaktwoods.no
www.general.no
www.miba.no

 

 

12 august 2010
Mer om Varmepumpe

Vær energismart – velg varmepumpe!

Varmepumpe I dag stilles det nye energikrav til nybygde boliger. Omtrent halvparten av energibehovet skal nå dekkes av annen energi-forsyning enn strøm og olje/gass. En varmepumpe kan bidra til at dette kravet oppfylles.

Varmepumper

Varmepumpe Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Snart støtter Enova bare varmepumper med energimåler

Varmepumpe Fra 1. mars 2014 vil Enova kun gi støtte til kjøp av varmepumpe med energimålere.

Bytt ut oljefyren med varmepumpe

Varmepumpe Med høye priser på olje og parafin kan du redusere energikostnadene betraktelig ved å bytte fra olje og parafin til varmepumpe.

Velg riktig varmepumpe

Varmepumpe Skal du kjøpe ny varmepumpe i høst, bør du lese denne artikkelen. Her gir daglig leder i NOVAP råd om hvordan du velger riktig varmepumpe.

Het sommer for varmepumper

Varmepumpe Norge er i toppen når det gjelder boliger med varmepumper. Den varme sommeren i år fikk mange til å oppdage at varmepumper har to funksjoner.

Vannbåren varme - vanlig i nye hus

Varmepumpe Vannbåren varme er blitt vanlig. Halvparten av alle hus bygges nå med vannbåren varme - sunn varme og sparing av strøm er hovedårsaken.

Hvilken varmepumpe passer for deg?

Varmepumpe Det finnes ulike systemer for varmepumper. Hvilken varmepumpe passer boligen din best?

Luftvarmepumpe: Lettvint løsning på tung problematikk?

Varmepumpe Stortinget har nylig vedtatt tilskuddsordningen for innkjøp av varmepumpe, pelletskamin eller varmestyringssystem for private husholdninger. Søknadsfris...

Varmepumpe – noe for deg?

Varmepumpe Hva er egentlig en varmepumpe? Hvordan virker den, og er dette noe som passer for deg?

Ti svar om luft/ luftvarmepumper

Varmepumpe Det gjelder å ha både privatøkonomi og miljø i baktankene når du skal ta avgjørelser i energisammenheng. Her går vi luft/ luftvarmepumper etter i sømmen...

Hva er en varmepumpe?

Varmepumpe Det finnes én eller flere varmepumper i nesten alle hjem. Både kjøleskapet og fryseboksen har sammenlignbare virkemåter, bare med motsatt fortegn. En...

Slik fungerer en varmepumpe

Varmepumpe Det er mange misforståelser om varmepumper, dermed også mange feller å falle i for forbrukerne.

Lag sjekkliste ved kjøp av varmepumpe

Varmepumpe Etter myndighetenes vedtak om å støtte kjøp av "energisparere" for private husholdninger...

Varmepumpe – fremtidens oppvarming

Varmepumpe Den lange fyringssesongen i Norge medfører store kostnader til oppvarming. Reduser utgiftene ved å installere en miljøvennlig varmepumpe.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no