Bilde: Getty Images

Hvilken varmepumpe bør du velge?

Varmepumpe

Har du lenge vurdert å montere en varmepumpe, men er usikker på hvilken du skal velge? Vi har rådene som tilpasser seg din bolig.

Det er ikke til å komme unna, sommeren er over og nettene byr snart på minusgrader. Noen har kanskje allerede kjent at kveldene inne begynner å bli kalde, og tenkt at det er på tide å fyre opp.

Å fyre med ved kan bli dyrt i lengden, og det er heller ikke det mest miljøvennlige.

Flere av oss velger å montere en varmepumpe, men hvem burde du velge?

Forbrukerrådet har laget en guide, som ut i fra boligareal, geografi og pris, skal kunne gi deg svaret på hvilken varmepumpe du bør kjøpe.

Jogrim Aabakken, testansvarlig i Forbrukerrådet, er mannen bak guiden og han skjønner godt at det kan være vanskelig å velge en som passer akkurat din bolig. 

- Det kan være vanskelig å velge fordi det er mye å ta hensyn til, som hvilken klimasone man bor i, om vil ha gulv- eller veggmodell, hvor stort oppvarmingsbehov man har og sist men ikke minst hvor mye man vil investere i varmepumpen, sier Aabakken. 

Les også:

Varmepumpe - en lekker sparegris

Høye strømpriser har fått mange til å tenke fyringsøkonomi. Flere og flere velger derfor varmepumper for å spare strøm.

Jogrim Aabakken, testansvarlig i Forbrukerrådet. Pressebilde.

I hvilken sone bor du?

Forbrukerrådet har sammenlignet 94 luft/luft-varmepumper ved å se på målbare tekniske data, levert av de forskjellige produsentene. De har altså ikke testet de hver enkelt selv, og testene kan ikke si noe om kvalitet, levetid eller brukervennlighet. 

Det aller første du som kjøper må finne ut av, er hvilken klimasone du bor i. Bor du i en kald- eller temperert klimasone? 

Den europeiske energimerkeordningen for varmepumper baseres på tre soner: kald,- temperert- og varmsone. I Norge har vi kun kald og temperert. I kalde soner er årsmiddeltemperaturen - altså gjennomsnittstemperaturen - på 5,3 grader.

I det store og det hele er mesteparten av vårt langstrakte land innenfor den kalde sonen. Det er kun de sydligere kyststrøk, fra Vestfold - til Stavanger/Bergen som er i en temperert sone; her er gjennomsnittstemperaturen på hele 10,0 grader.

- Jeg vil anbefale de aller fleste å ta utgangspunkt tabellene for kald sone, som reflekterer klimaet i Helsinki. Tabellene for temperert sone reflekterer klimaet i Strasbourg. De aller fleste nordmenn bor i områder som klimamessig minner mer om Helsinki enn Strasbourg, forteller Aabakken.

Ta en titt her for å se hvilken klimasone du bor i.

Les også:

Bytt berederen hvis den er over 15 år

Varmtvannsberederen holder ikke evig og kan gi store vannskader i huset ditt.

Hvilken varmepumpe fungerer best, gulv- eller veggmodell?

Det er mye å velge imellom, og utseende på varmepumpen vil for mange spille en stor rolle. 

- Gulvmodeller kan gis en mindre fremtredende plass i stuen enn modeller ment for montering høyt oppe på veggen. Den som er opptatt av interiør vil nok derfor erfaringsmessig foretrekke gulvmodeller enn veggmodeller. Gulvmodeller er i tillegg som regel med stillegående enn veggmodellene, konstaterer Aabakken.

Guiden forteller oss at fordelene med en gulvmodell er få. De er stillere og er estetisk vakrere, men ellers har de ikke mye å by på. For gulvmodellen blir alle møbler en hindring, og varmen vil spres dårligere. Det finnes noen gulvmodeller som sender ut varme både opp og frem, mens alle veggmodeller sender både ned og ut i rommet. 

Med en veggmodell er det mindre sjanse for å møte på hindringer, varmen sprer seg fortere og jevnt.

La boligen bestemme

I bunn og grunn er det boligen som bestemmer hvordan varmepumpe du bør ha. Ikke bare hvor boligen befinner seg geografisk, men også boligens areal, romløsning og byggeår.

Eldre boliger har ofte mer lukkede romløsninger, og vil hindre varmen i å spre seg. Med en åpen løsning og stor trappegang kan en varmepumpe holde på ett to etasjes hus - med vegger som blokkerer er sjansen stor for at du må investere i flere. 

De eldre boligene er ofte dårligere isolert, og krever kraftig og jevn oppvarming. I nyere boliger, som er godt isolert kan oppvarmingskostnadene så godt som halveres. 

Det er derfor en del å tenke på. Noen bruker varmepumpen som en supplement til annen oppvarming, men skal du kun bruke en luft/luft-varmepumpe anbefales det å kjøpe en kraftig.

- Jeg anbefaler egentlig alle å gå til innkjøp av en litt for kraftig varmepumpe. For oppsiden ved å ha en varmepumpe som kan holde boligen god og varm på vinteren vil for de fleste veie tyngre  enn det lille ekstra du kunne spart på en som klarer så vidt å holde boligen varm, råder Aabakken. 

 

Øverst: Panasonic VE12/heatcharger, Bauerenergi. Nederst: General Vinterkongen ASHG14LCMB, Melbuvarmepumper. 

Les også:

Slik utnytter du varmepumpa best

Utnytt varmepumpa riktig og oppnå best mulig effekt.

Tre på topp

Nesten alle varmepumper som selges nå takler de kalde vintrene i Norge og vil holde boligen varm vinteren igjennom. Likevel er det noen som skiller seg ut som bedre i testen:

Mest ytelse:
Er for deg som ønsker en av de beste og kraftigste pumpene på markedet. Passer for deg som har mye å varme opp, bor i en kald klimasone og muligens et lite isolert hus.

Her troner Panasonic, VE12/Heatcharge, med 89,8 proeng av totalt 100. 

Pris: 32.900 kroner

Mest for pengene:
For deg som er først og fremst opptatt av prisen, og ønsker mest mulig varmepumpe for pengene.

Her vinner General, Vinterkongen 9/ASHG09LMCB (N), med 82,8 poeng.

Pris: 15.490 kroner.

Kompromisset:
Du er opptatt av pris og ønsker mye varmepumpe for pengene, men prisen er ikke den avgjørende faktoren.

Vinneren av den gylne middelvei er General, Vinterkongen 14/ASHG14LMCB (N), med 79,7 poeng.

Pris: 18.300 kroner. 

08 september 2015
Mer om Varmepumpe

Vær energismart – velg varmepumpe!

Varmepumpe I dag stilles det nye energikrav til nybygde boliger. Omtrent halvparten av energibehovet skal nå dekkes av annen energi-forsyning enn strøm og olje/gass. En varmepumpe kan bidra til at dette kravet oppfylles.

Varmepumper

Varmepumpe Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Snart støtter Enova bare varmepumper med energimåler

Varmepumpe Fra 1. mars 2014 vil Enova kun gi støtte til kjøp av varmepumpe med energimålere.

Bytt ut oljefyren med varmepumpe

Varmepumpe Med høye priser på olje og parafin kan du redusere energikostnadene betraktelig ved å bytte fra olje og parafin til varmepumpe.

Velg riktig varmepumpe

Varmepumpe Skal du kjøpe ny varmepumpe i høst, bør du lese denne artikkelen. Her gir daglig leder i NOVAP råd om hvordan du velger riktig varmepumpe.

Het sommer for varmepumper

Varmepumpe Norge er i toppen når det gjelder boliger med varmepumper. Den varme sommeren i år fikk mange til å oppdage at varmepumper har to funksjoner.

Vannbåren varme - vanlig i nye hus

Varmepumpe Vannbåren varme er blitt vanlig. Halvparten av alle hus bygges nå med vannbåren varme - sunn varme og sparing av strøm er hovedårsaken.

Hvilken varmepumpe passer for deg?

Varmepumpe Det finnes ulike systemer for varmepumper. Hvilken varmepumpe passer boligen din best?

Luftvarmepumpe: Lettvint løsning på tung problematikk?

Varmepumpe Stortinget har nylig vedtatt tilskuddsordningen for innkjøp av varmepumpe, pelletskamin eller varmestyringssystem for private husholdninger. Søknadsfris...

Varmepumpe – noe for deg?

Varmepumpe Hva er egentlig en varmepumpe? Hvordan virker den, og er dette noe som passer for deg?

Ti svar om luft/ luftvarmepumper

Varmepumpe Det gjelder å ha både privatøkonomi og miljø i baktankene når du skal ta avgjørelser i energisammenheng. Her går vi luft/ luftvarmepumper etter i sømmen...

Hva er en varmepumpe?

Varmepumpe Det finnes én eller flere varmepumper i nesten alle hjem. Både kjøleskapet og fryseboksen har sammenlignbare virkemåter, bare med motsatt fortegn. En...

Slik fungerer en varmepumpe

Varmepumpe Det er mange misforståelser om varmepumper, dermed også mange feller å falle i for forbrukerne.

Lag sjekkliste ved kjøp av varmepumpe

Varmepumpe Etter myndighetenes vedtak om å støtte kjøp av "energisparere" for private husholdninger...

Varmepumpe – fremtidens oppvarming

Varmepumpe Den lange fyringssesongen i Norge medfører store kostnader til oppvarming. Reduser utgiftene ved å installere en miljøvennlig varmepumpe.