Hvilken varmepumpe passer for deg?

Varmepumpe
Det finnes ulike systemer for varmepumper. Hvilken varmepumpe passer boligen din best?

Luft-til-luft er det desidert mest vanlige systemet for varmepumper i bruk i Norge i dag, men det finnes andre alternativer. I hovedsak snakker vi om tre ulike varmepumpesystemer: luft-til-luft, luft-til-vann, og berg/jord/vann-til-vann. Nedenfor følger en oversikt som kan hjelpe deg å finne den varmepumpen som passer best for din bolig.

Luft-til-luft-varmepumpe
Luft-til-luft-varmepumpe henter varme fra utelufta om trekkes ut fra våtrom og kjøkken, og avgir varmen direkte til innelufta

Fordeler: Filtre i innedelen renser luften for støv og partikler. Dermed får du bedre inneklima enn fyring med ved eller vanlig elektrisk varme. Varmepumpen kan også brukes som klimaanlegg til kjøling sommerstid. Luft-til-luft-varmepumper kan monteres også i hus som ikke har et vannbårent distribusjonssystem for varme, og krever små inngrep sammenlignet med de andre. Førstegangsinvesteringen er også lavere enn for de andre. Uteluft er den varmekilden med størst tilgjengelighet.

Ulemper: Redusert effekt jo flere minusgrader det blir ute. Bor du i deler av landet som regelmessig opplever temperaturer under minus 10 grader på vinterhalvåret, vil en luft-til-luft-varmepumpe ha behov for hjelp av andre oppvarmingskilder på den kaldeste tiden. Hvor stor andel av huset som kan varmes opp med en luft-til-luft varmepumpe er avhengig av romløsning og plassering av innedel. Luft-til-luft-varmepumpe har et avrimingssystem som reduserer effekten sammenlignet med andre varmekilder. Luft-til-luft-varmepumpe kan medføre noe støy, og enkelte synes varmepumpen er skjemmende der den henger på veggen.

Effekt: Du får igjen 2 til 3 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører, men jo kaldere utetemperaturen er, desto mindre får du igjen.

Levetid: 10-15 år.

Kostnad: 15 000 -30 000 kroner.

Tilskudd: Det gies ikke tilskudd til luft-til-luft-varmepumper gjennom tilskuddsordningen som håndteres av Enova, men enkelte kommuner gir tilskudd til varmepumper til sine innbyggere.

Luft-til-vann-varmepumpe
Luft-til-vann-varmepumpe henter varme fra utelufta om trekkes ut fra våtrom og kjøkken, og avgir varmen inne via vannbåren gulvvarme eller radiator. Varmepumpen kan også benyttes til oppvarming av tappevann.

Fordeler: Vannbåren varme gir bedre varmedistribusjon og jevnere temperatur. Uteluft er den varmekilden med størst tilgjengelighet. Luft-til-vann-varmepumpe gir en lavere førstegangsinvestering enn bergvarmepumpe og krever mindre inngrep dersom det allerede eksisterer et vannbårent distribusjonssystem.

Ulemper: Det kan være behov for en ekstra varmekilde som kan tre inn ved lave utetemperaturer for å holde behagelig temperatur på vannet som sirkulerer i huset. Krever vannbårent distribusjonssystem. Kan gi noe støy. Som ved luft-til-luft-varmepumpe, har luft-til-vann-varmepumpe et avrimingssystem som reduserer effekten sammenlignet med andre varmekilder.

Effekt: Du får igjen 2,5 til 3,5 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører, men jo kaldere utetemperaturen er, desto mindre får du igjen.

Levetid:
Rundt 15 år.

Kostnad:
50 000 - 100 000 kroner.

Tilskudd: 20% av dokumenterte kostnader, opptil maksimalt støttebeløp på 10 000 kroner.

Væske-til-vann-varmepumpe
En væske-til-vann-varmepumpe henter varme fra berg, jord eller vann og avgir varme i et vannbårent system i bygningen. Tappevannsoppvarmingen kan også dekkes med varmepumpe i dette systemet. Varmeuttaket fra bergvarmepumpe vil variere avhengig av bergart og oppsprekning i fjell. Ved jordvarmepumpe kan fuktig grunn gi uttak av større varmemengde pr. volum masse enn tørr grunn.

Fordeler: Vannbåren varme gir bedre varmedistribusjon og jevnere temperatur. Siden det utvendige systemet ligger skjult, slipper du skjemmende utstyr på boligfasaden. Varmekildene har en høyere temperatur når varmebehovet er størst.

Ulemper: Gir en høyere førstegangsinvestering en luft-til-vann-varmepumpe. Bergvarme forutsetter at det er fast fjell uten å bore for dypt. Jordvarme krever relativt mye areal og begrenser mulighet for å bruke hagen til frukttrær etc. Vann krever nærhet til sjø.

Effekt: Du får igjen 3 til 4 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører. Levetid: Rundt 20 år.

Kostnad: 80 000 - 150 000 kroner.

Tilskudd: 20% av dokumenterte kostnader, opptil maksimalt støttebeløp på 10 000 kroner.

Ønsker du å benytte deg av tilskuddsordningen, bør du lese mer om kriteriene og søknadsgangen på Enovas nettsider før du går til innkjøp av varmepumpen.

Kilder: Norsk varmepumpeforening, TilskuddsordningenEnova, Wikipedia, Jons varme og kjøleteknikk

19 februar 2009
Mer om Varmepumpe

Vær energismart – velg varmepumpe!

Varmepumpe I dag stilles det nye energikrav til nybygde boliger. Omtrent halvparten av energibehovet skal nå dekkes av annen energi-forsyning enn strøm og olje/gass. En varmepumpe kan bidra til at dette kravet oppfylles.

Varmepumper

Varmepumpe Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Snart støtter Enova bare varmepumper med energimåler

Varmepumpe Fra 1. mars 2014 vil Enova kun gi støtte til kjøp av varmepumpe med energimålere.

Bytt ut oljefyren med varmepumpe

Varmepumpe Med høye priser på olje og parafin kan du redusere energikostnadene betraktelig ved å bytte fra olje og parafin til varmepumpe.

Velg riktig varmepumpe

Varmepumpe Skal du kjøpe ny varmepumpe i høst, bør du lese denne artikkelen. Her gir daglig leder i NOVAP råd om hvordan du velger riktig varmepumpe.

Het sommer for varmepumper

Varmepumpe Norge er i toppen når det gjelder boliger med varmepumper. Den varme sommeren i år fikk mange til å oppdage at varmepumper har to funksjoner.

Vannbåren varme - vanlig i nye hus

Varmepumpe Vannbåren varme er blitt vanlig. Halvparten av alle hus bygges nå med vannbåren varme - sunn varme og sparing av strøm er hovedårsaken.

Gir info om varmepumper

Varmepumpe Nytt nettsted skal gi informasjon til varmepumpeinteresserte.

Luftvarmepumpe: Lettvint løsning på tung problematikk?

Varmepumpe Stortinget har nylig vedtatt tilskuddsordningen for innkjøp av varmepumpe, pelletskamin eller varmestyringssystem for private husholdninger. Søknadsfris...

Varmepumpe – noe for deg?

Varmepumpe Hva er egentlig en varmepumpe? Hvordan virker den, og er dette noe som passer for deg?

Ti svar om luft/ luftvarmepumper

Varmepumpe Det gjelder å ha både privatøkonomi og miljø i baktankene når du skal ta avgjørelser i energisammenheng. Her går vi luft/ luftvarmepumper etter i sømmen...

Hva er en varmepumpe?

Varmepumpe Det finnes én eller flere varmepumper i nesten alle hjem. Både kjøleskapet og fryseboksen har sammenlignbare virkemåter, bare med motsatt fortegn. En...

Slik fungerer en varmepumpe

Varmepumpe Det er mange misforståelser om varmepumper, dermed også mange feller å falle i for forbrukerne.

Lag sjekkliste ved kjøp av varmepumpe

Varmepumpe Etter myndighetenes vedtak om å støtte kjøp av "energisparere" for private husholdninger...

Varmepumpe – fremtidens oppvarming

Varmepumpe Den lange fyringssesongen i Norge medfører store kostnader til oppvarming. Reduser utgiftene ved å installere en miljøvennlig varmepumpe.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no