Hvilken varmepumpe passer for deg?

Varmepumpe
Det finnes ulike systemer for varmepumper. Hvilken varmepumpe passer boligen din best?

Luft-til-luft er det desidert mest vanlige systemet for varmepumper i bruk i Norge i dag, men det finnes andre alternativer. I hovedsak snakker vi om tre ulike varmepumpesystemer: luft-til-luft, luft-til-vann, og berg/jord/vann-til-vann. Nedenfor følger en oversikt som kan hjelpe deg å finne den varmepumpen som passer best for din bolig.

Luft-til-luft-varmepumpe
Luft-til-luft-varmepumpe henter varme fra utelufta om trekkes ut fra våtrom og kjøkken, og avgir varmen direkte til innelufta

Fordeler: Filtre i innedelen renser luften for støv og partikler. Dermed får du bedre inneklima enn fyring med ved eller vanlig elektrisk varme. Varmepumpen kan også brukes som klimaanlegg til kjøling sommerstid. Luft-til-luft-varmepumper kan monteres også i hus som ikke har et vannbårent distribusjonssystem for varme, og krever små inngrep sammenlignet med de andre. Førstegangsinvesteringen er også lavere enn for de andre. Uteluft er den varmekilden med størst tilgjengelighet.

Ulemper: Redusert effekt jo flere minusgrader det blir ute. Bor du i deler av landet som regelmessig opplever temperaturer under minus 10 grader på vinterhalvåret, vil en luft-til-luft-varmepumpe ha behov for hjelp av andre oppvarmingskilder på den kaldeste tiden. Hvor stor andel av huset som kan varmes opp med en luft-til-luft varmepumpe er avhengig av romløsning og plassering av innedel. Luft-til-luft-varmepumpe har et avrimingssystem som reduserer effekten sammenlignet med andre varmekilder. Luft-til-luft-varmepumpe kan medføre noe støy, og enkelte synes varmepumpen er skjemmende der den henger på veggen.

Effekt: Du får igjen 2 til 3 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører, men jo kaldere utetemperaturen er, desto mindre får du igjen.

Levetid: 10-15 år.

Kostnad: 15 000 -30 000 kroner.

Tilskudd: Det gies ikke tilskudd til luft-til-luft-varmepumper gjennom tilskuddsordningen som håndteres av Enova, men enkelte kommuner gir tilskudd til varmepumper til sine innbyggere.

Luft-til-vann-varmepumpe
Luft-til-vann-varmepumpe henter varme fra utelufta om trekkes ut fra våtrom og kjøkken, og avgir varmen inne via vannbåren gulvvarme eller radiator. Varmepumpen kan også benyttes til oppvarming av tappevann.

Fordeler: Vannbåren varme gir bedre varmedistribusjon og jevnere temperatur. Uteluft er den varmekilden med størst tilgjengelighet. Luft-til-vann-varmepumpe gir en lavere førstegangsinvestering enn bergvarmepumpe og krever mindre inngrep dersom det allerede eksisterer et vannbårent distribusjonssystem.

Ulemper: Det kan være behov for en ekstra varmekilde som kan tre inn ved lave utetemperaturer for å holde behagelig temperatur på vannet som sirkulerer i huset. Krever vannbårent distribusjonssystem. Kan gi noe støy. Som ved luft-til-luft-varmepumpe, har luft-til-vann-varmepumpe et avrimingssystem som reduserer effekten sammenlignet med andre varmekilder.

Effekt: Du får igjen 2,5 til 3,5 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører, men jo kaldere utetemperaturen er, desto mindre får du igjen.

Levetid:
Rundt 15 år.

Kostnad:
50 000 - 100 000 kroner.

Tilskudd: 20% av dokumenterte kostnader, opptil maksimalt støttebeløp på 10 000 kroner.

Væske-til-vann-varmepumpe
En væske-til-vann-varmepumpe henter varme fra berg, jord eller vann og avgir varme i et vannbårent system i bygningen. Tappevannsoppvarmingen kan også dekkes med varmepumpe i dette systemet. Varmeuttaket fra bergvarmepumpe vil variere avhengig av bergart og oppsprekning i fjell. Ved jordvarmepumpe kan fuktig grunn gi uttak av større varmemengde pr. volum masse enn tørr grunn.

Fordeler: Vannbåren varme gir bedre varmedistribusjon og jevnere temperatur. Siden det utvendige systemet ligger skjult, slipper du skjemmende utstyr på boligfasaden. Varmekildene har en høyere temperatur når varmebehovet er størst.

Ulemper: Gir en høyere førstegangsinvestering en luft-til-vann-varmepumpe. Bergvarme forutsetter at det er fast fjell uten å bore for dypt. Jordvarme krever relativt mye areal og begrenser mulighet for å bruke hagen til frukttrær etc. Vann krever nærhet til sjø.

Effekt: Du får igjen 3 til 4 ganger så mye varme som den strømmen du tilfører. Levetid: Rundt 20 år.

Kostnad: 80 000 - 150 000 kroner.

Tilskudd: 20% av dokumenterte kostnader, opptil maksimalt støttebeløp på 10 000 kroner.

Ønsker du å benytte deg av tilskuddsordningen, bør du lese mer om kriteriene og søknadsgangen på Enovas nettsider før du går til innkjøp av varmepumpen.

Kilder: Norsk varmepumpeforening, TilskuddsordningenEnova, Wikipedia, Jons varme og kjøleteknikk

19 februar 2009

Varmepumpe – fremtidens oppvarming

Den lange fyringssesongen i Norge medfører store kostnader til oppvarming. Reduser utgiftene ved å installere en miljøvennlig varmepumpe.

Vær energismart – velg varmepumpe!

I dag stilles det nye energikrav til nybygde boliger. Omtrent halvparten av energibehovet skal nå dekkes av annen energi-forsyning enn strøm og olje/gas...

Vann til oppvarming

Stadig flere vurderer å legge vannbåren varme inn i boligen. En tredjedel av oss velger denne løsningen for oppvarming.

Varmepumper

Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Denne varmepumpen er best i test

Varmepumpen LG Nordic Prestige 9kBTU ble den 19. mars i år kåret til best-i-test i flere viktige kategorier, som energibesparing og kapasitet ved temper...

Vakre varmepumper

Nå blir du ekstra varm om hjertet når du ser bilder av barna dine - via varmepumpen.

Snart støtter Enova bare varmepumper med energimåler

Fra 1. mars 2014 vil Enova kun gi støtte til kjøp av varmepumpe med energimålere.

Test av luft/vann-varmepumper

Riktig valg av luft/vann-varmepumpe kan redusere strømregningen med seksti prosent.

Ingen lek å montere varmepumpe

Når du har valgt varmepumpe-modell bør du velge din montør med omhu. Forbrukerrådet har undersøkt hvor mye det bør koste å få montert luft-til-luft-varm...

Vanlige spørsmål om varme og varmepumper

Ved, luft, strøm eller olje? Å velge varmekilde kan være vanskelig. Våre eks­perter svarer her på lesernes ­vanligste spørsmål.

10 ting du må vite om varmepumper

Varmepumper er praktisk, miljøvennlig og strømbesparende, men hva skiller egentlig de ulike variantene fra hverandre? Vi hjelper deg å finne riktig...

Velg riktig type oppvarming

Varmepumpe, solceller, pellets eller ved – hva er riktig oppvarming til huset? Se fordelene og ulempene ved de forskjellige metodene.

Gir varmepumper luftveisproblemer?

Er varmepumper et reelt alternativ for mennesker med luftveisproblemer?

Hold varmen med jordvarme

Vær klimabevisst når du skal velge energikilde til huset. Jordvarme og bergvarme er en sikker og fremtidsrett løsning – og kilden, ja den kan ligge...

Energisparing med vannbåren varme

Bygger du nytt hus velger du oppvarmingssystem for minst 30-40 år fremover. I Norge har rimelig vannkraft bidratt til at elektrisk oppvarming har vært...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no