Luftvarmepumpe: Lettvint løsning på tung problematikk?

Varmepumpe
Stortinget har nylig vedtatt tilskuddsordningen for innkjøp av varmepumpe, pelletskamin eller varmestyringssystem for private husholdninger. Søknadsfrist er satt til 15. mars.
For kjøp av varmepumpe gis en refusjon på inntil 20 % av investeringen, begrenset oppad til kr 5000. For kjøp av pelletskamin gis en refusjon på inntil 20 % av investeringen, begrenset oppad til kr 5000. For kjøp av styringssystemer gis en refusjon på inntil 20 % av investeringen, begrenset oppad til kr 2000. Bare private husholdninger kan søke om tilskudd og nå har "alle" kastet seg over investeringstilskuddet. ENOVA er forvaltningsorganet for støtteordningen, og flyter for tiden over av søknader. Men er dette bare en lettvint løsning på en tung problematikk?

Det er Varmeinfo, organ for Opplysningskontoret for fleksibele romoppvarming, som stiller spørsmålet i en artikkel. Det konstateres at varmepumper selger som aldri før, men fremholdes at støtteordningen kan bli en lettvint løsning på en heller tung problematikk.

Forbrukere med "Svarteper"
- I februar arrangerte Teknologirådet en lekfolkskonferanse om framtidige varmeløsninger i Norge. Konklusjonen var blant annet at lekfolket var skeptisk til luft/luft varmepumper. I stedet etterlyste man en helhetlig politikk for bruk av energi til oppvarming. Nordmenn bruker uforsvarlig mye strøm til oppvarming, nærmere 40 milliarder kWh i året. I løpet av siste tiårsperiode har vi kommet i en ny situasjon der vannkraften ikke lenger betraktes som et nasjonalt fellesgode, men som en handelsvare. Ikke har vi nok av den til eget bruk lenger, heller. Denne situasjonen er ikke forbrukernes ansvar, men likevel er det forbrukerne som sitter igjen med svarteper når etterspørselen stiger og vannbassengene tappes ned, skriver Varmeinfo.

Klondyke
Varmeinfo konkluderer med at det for tiden er Klodyke-forhold innen varmepumpemarkedet, hvor svenske forhandlere har uttrykt tilfredshet over ordrene, men sjokk over prisene, fre og på det norske markedet. Når prisen fra en seriøs forhandler i Norge på en luftvarmepumpe er over tre ganger så høy som fra en svensk operatør, konkluderer VArmeinfo med at noe må være galt.
- En mulig forklaring er at det omtalte produkt ikke egentlig er en varmepumpe, men et luftkondisjoneringsanlegg til bruk på helt andre breddegrader. I så fall risikerer kundene at utstyrets levetid blir kortere enn forespeilt. Alternativt kan den aktuelle varmepumpen være er et billigprodukt fra et lavkostland. Kjøper man slike produkter, kan innsparingsgevinsten bli kortvarig. Det sier også sitt når forskningssjef Trygve Eikevik i Sintef energiforskning advarer mot useriøse aktører som urettmessig markedsfører sine varmepumper som "Sintef-godkjent", skriver Varmeinfo.

Ikke sammenlignbart
- Nå har Enova oppgitt kriterier for varmepumper som er støtteberettigede. Men man bør i tillegg være klar over at en luftvarmepumpe og en vannvarmepumpe ikke kan sammenlignes. Sistnevnte type er vesentlig dyrere og må tilknyttes gulvvarmeanlegg eller radiatorer. Til gjengjeld er den beregnet som varmekilde for hele boligen, for uten at den bidrar til varmtvannsforsyningen. Luftvarmepumpen er en boks som sitter på veggen, og som først og fremst varmer opp det rommet som er innenfor. Den kan gi en årlig strømsparing på 6000 - 8000 kWh, mens tilsvarende spareeffekt for en vannbasert varmepumpe er fra 12000 kWh og oppover. En luftvarmepumpe gir mindre effekt etter hvert som kvikksølvet kryper nedover. Ved utetemperaturer på - 10 til - 15 (C bør varmepumpens slås av, fordi dette gir driftsforhold som påvirker kompressoren. Dermed kan varmepumpens levetid forkortes, sier Varmeinfo og vender så tilbake til spørsmålet om strømsparing, investeringsstøtte og energipolitikk:

Hver nordmann sin varmepumpe?
- Skal man få frigjort kilowattimer som monner, må Regjeringen følge opp med en mer omfattende støtteordning for eksisterende boliger. Nøkkelordet må være "energifleksibilitet", og støttekronene bør gis til det vannbårne systemet - ikke til varmekildene. Viktigst av alt må være at mest mulig strøm frigjøres, og tilskuddsbeløpene må være store nok til å utløse handling. Hvilke varmekilder som passer hvor, er et spørsmål om boligareal, beliggenhet, økonomi og prioritering. Det er ikke noe mål i seg selv at hver nordmann skal ha sin egen varmepumpe, skriver Varmeinfo.
23 oktober 2008

Hvilken varmepumpe passer best til din bolig?

Varmepumper blir stadig vanligere og har erstattet elektriske panelovner og oljefyr. Den er en god investering for både miljøet og lommeboken. Men...

Denne kan redde varmepumpen din

I de kalde vintermånedene danner deg seg ofte issvuller under varmepumpens utedel, en varmematt kan være redningen.

Varmepumper: Verdt å vite om varmepumper

─ Varmepumper har i løpet av de siste 15 årene blitt mer og mer populære blant folk flest, sier Espen Thorsrud, som er sivilingeniør ved Akershus Enøk...

Test av luft/vann-varmepumper

Riktig valg av luft/vann-varmepumpe kan redusere strømregningen med seksti prosent.

Velg riktig varmepumpe

Skal du kjøpe ny varmepumpe i høst, bør du lese denne artikkelen. Her gir daglig leder i NOVAP råd om hvordan du velger riktig varmepumpe.

Vanlige spørsmål om varme og varmepumper

Ved, luft, strøm eller olje? Å velge varmekilde kan være vanskelig. Våre eks­perter svarer her på lesernes ­vanligste spørsmål.

Velg riktig varmepumpe

Forbrukeren lider under at ikke alle leverandører er like seriøse. Her får du tips for en vellykket varmepumpeinstallasjon.

Bedre liv med ny varmepumpe

Den sterkt astma- og allergiplagede tenåringen Kristina Ågedal (15) fra Konsmo ble friskere nærmest over natten etter at familien installerte varmepumpe...

Bytt ut oljefyren med varmepumpe

Med høye priser på olje og parafin kan du redusere energikostnadene betraktelig ved å bytte fra olje og parafin til varmepumpe.

Hvilken varmepumpe passer for deg?

Det finnes ulike systemer for varmepumper. Hvilken varmepumpe passer boligen din best?

Slik utnytter du varmepumpa best

Utnytt varmepumpa riktig og oppnå best mulig effekt.

Ta vare på varmepumpa

Få mest mulig ut av varmepumpa med godt vedlikehold.

Gir info om varmepumper

Nytt nettsted skal gi informasjon til varmepumpeinteresserte.

Varmepumper

Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Hvor bør du plassere varmepumpen?

Hvor du plasserer varmepumpen, har mye å si for hvor effektiv den er.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no