Montering av varmepumpe er komplisert, og bør overlates til profesjonelle.
Montering av varmepumpe er komplisert, og bør overlates til profesjonelle. Bilde: IVT

Ingen lek å montere varmepumpe

Varmepumpe

Når du har valgt varmepumpe-modell bør du velge din montør med omhu. Forbrukerrådet har undersøkt hvor mye det bør koste å få montert luft-til-luft-varmepumpe.

En undersøkelse gjort av forsikringsselskapet If i 2010 viste at hver tiende pumpe var montert av en amatør, og at feilmontering er en vanlig årsak til at varmepumper går i stykker.

Når du har bestemt deg for hvilken luft-til-luft-varmepumpe du ønsker, er det tid for å finne ut hvem som skal få lov til å montere den. Korrekt montering er avgjørende for at du skal få fullt utbytte av varmepumpen.

Forbrukerrådet peker på at det er svært viktig at montøren gjør en grundig jobb når anlegget skal fylles med gassen R-410A. Dette arbeidet inkluderer blant annet avansert trykktesting og lekkasjesøk. Selv små feil her vil kunne svekke anleggets varmefaktor. Og lavere varmefaktor betyr høyere strømregning for deg.

Det er viktig at både inne- og utedel monteres korrekt – og på riktig sted. Dette for å unngå irriterende vibrasjoner og støy. Og for å oppnå at innedelens luftstrøm sprer varmen best mulig i din bolig.

Les også:

Het sommer for varmepumper

Norge er i toppen når det gjelder boliger med varmepumper. Den varme sommeren i år fikk mange til å oppdage at varmepumper har to funksjoner.

Tenk på dette når du velger montør:

  • Kontakt en offisiell representant for merket du ønsker å satse på. Disse bør kunne anbefale deg en seriøs montør i nærheten av ditt bosted.

  • Bruk en NOVAP-godkjent forhandler. Disse bedriftene må oppfylle visse kriterier, om blant annet å ikke gi villedende eller feilaktig informasjon om egne eller andres produkter. På nettsidene til Norsk Varmepumpeforening (Novap) finner du NOVAP-godkjente forhandlere.

  • Fra og med 1. september 2013 har Klima- og forurensningsdirektoratet innført krav om sertifikat for å håndtere fluorholdige gasser, så spør etter dette. Kravet gjelder for alt personell og bedrifter som arbeider med kuldeanlegg, klimaanlegg og varmepumper som inneholder fluorholdige gasser.

  • Når du har kommet fram til en leverandør du ønsker å bruke kan du avtale en befaring. På en slik befaring får du muligheten til å vurdere om montøren fremstår som kompetent og seriøs.

  • Når du skriver kontrakt med leverandøren bruk gjerne Forbrukerrådets kontrakt for håndverkertjenester. Etter å ha gjennomført befaring, vil montøren kunne gi det et forpliktende pristilbud.

Varmepumpe

Monteringen av varmepumpe bør koste rundt 5000 kr. Foto: Wikipedia

Sjekk hva som er inkludert

Forbrukerrådet har vært i kontakt med sju representanter for ulike varmepumpe-produsenter og bedt dem opplyse om hva de mener er riktig pris for en standard montering av luft-til-luft varmepumpe.

Forbrukerrådet mener at en god luft-til-luft varmepumpe vanligvis koster mellom 15 0000 og 25 000 kroner inkludert montering, mens aktørene i gjennomsnitt mener at standard montering bør koste omkring 5 000 kroner. Med standard montering mener de spurte aktørene:

  • Montering av innedel og utedel, inklusive komponentene som er nødvendige for å montere utedelen – i hovedsak veggbraketter og vibrasjonsdempere.
  • Noen, men ikke alle, mener at dreneringsslange på bakkenivå bør følge med i prisen.
  • I tillegg kommer de isolerte kobberrørene som forbinder ute- og innedel, strømkabel samt plastkanaler som beskytter kobberrørene og strømkabelen. Noen av aktørene mener 3 meter kobberrør, strømkabler og kanaler bør inngå i standard montering, mens andre mener 3 til 5 meter. I gjennomsnitt ender de opp på ca. 4 meter.
  • En standard montering forutsetter at montøren har grei tilgang på strøm for ute- eller innedelen. Om montøren trenger strøm ved innedelen eller ved utedelen, varierer fra modell til modell. Om elektrikerarbeid skulle være nødvendig, inngår dette ikke i prisen for en standard montering.

Det er også lurt å sette av en snau tusenlapp til varmepumpehus, som vil beskytte utedelen mot snø, is, regn og løv og sørge for at pumpen fungerer så godt som mulig.

Kilde: Forbrukerrådet

Les også:

Ny kominasjonsdusj, nytt blandebatteri og nytt servantbatteri fra FM Mattsson

FM Mattsson har lansert ny kominasjonsdusj, nytt blandebatteri og nytt servantbatter.

24 oktober 2012
Mer om Varmepumpe

Vær energismart – velg varmepumpe!

Varmepumpe I dag stilles det nye energikrav til nybygde boliger. Omtrent halvparten av energibehovet skal nå dekkes av annen energi-forsyning enn strøm og olje/gass. En varmepumpe kan bidra til at dette kravet oppfylles.

Varmepumper

Varmepumpe Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Snart støtter Enova bare varmepumper med energimåler

Varmepumpe Fra 1. mars 2014 vil Enova kun gi støtte til kjøp av varmepumpe med energimålere.

Bytt ut oljefyren med varmepumpe

Varmepumpe Med høye priser på olje og parafin kan du redusere energikostnadene betraktelig ved å bytte fra olje og parafin til varmepumpe.

Velg riktig varmepumpe

Varmepumpe Skal du kjøpe ny varmepumpe i høst, bør du lese denne artikkelen. Her gir daglig leder i NOVAP råd om hvordan du velger riktig varmepumpe.

Het sommer for varmepumper

Varmepumpe Norge er i toppen når det gjelder boliger med varmepumper. Den varme sommeren i år fikk mange til å oppdage at varmepumper har to funksjoner.

Vannbåren varme - vanlig i nye hus

Varmepumpe Vannbåren varme er blitt vanlig. Halvparten av alle hus bygges nå med vannbåren varme - sunn varme og sparing av strøm er hovedårsaken.

Hvilken varmepumpe passer for deg?

Varmepumpe Det finnes ulike systemer for varmepumper. Hvilken varmepumpe passer boligen din best?

Luftvarmepumpe: Lettvint løsning på tung problematikk?

Varmepumpe Stortinget har nylig vedtatt tilskuddsordningen for innkjøp av varmepumpe, pelletskamin eller varmestyringssystem for private husholdninger. Søknadsfris...

Varmepumpe – noe for deg?

Varmepumpe Hva er egentlig en varmepumpe? Hvordan virker den, og er dette noe som passer for deg?

Ti svar om luft/ luftvarmepumper

Varmepumpe Det gjelder å ha både privatøkonomi og miljø i baktankene når du skal ta avgjørelser i energisammenheng. Her går vi luft/ luftvarmepumper etter i sømmen...

Hva er en varmepumpe?

Varmepumpe Det finnes én eller flere varmepumper i nesten alle hjem. Både kjøleskapet og fryseboksen har sammenlignbare virkemåter, bare med motsatt fortegn. En...

Slik fungerer en varmepumpe

Varmepumpe Det er mange misforståelser om varmepumper, dermed også mange feller å falle i for forbrukerne.

Lag sjekkliste ved kjøp av varmepumpe

Varmepumpe Etter myndighetenes vedtak om å støtte kjøp av "energisparere" for private husholdninger...

Varmepumpe – fremtidens oppvarming

Varmepumpe Den lange fyringssesongen i Norge medfører store kostnader til oppvarming. Reduser utgiftene ved å installere en miljøvennlig varmepumpe.