Montering av varmepumpe er komplisert, og bør overlates til profesjonelle.
Montering av varmepumpe er komplisert, og bør overlates til profesjonelle. Bilde: IVT

Ingen lek å montere varmepumpe

Varmepumpe

Når du har valgt varmepumpe-modell bør du velge din montør med omhu. Forbrukerrådet har undersøkt hvor mye det bør koste å få montert luft-til-luft-varmepumpe.

En undersøkelse gjort av forsikringsselskapet If i 2010 viste at hver tiende pumpe var montert av en amatør, og at feilmontering er en vanlig årsak til at varmepumper går i stykker.

Når du har bestemt deg for hvilken luft-til-luft-varmepumpe du ønsker, er det tid for å finne ut hvem som skal få lov til å montere den. Korrekt montering er avgjørende for at du skal få fullt utbytte av varmepumpen.

Forbrukerrådet peker på at det er svært viktig at montøren gjør en grundig jobb når anlegget skal fylles med gassen R-410A. Dette arbeidet inkluderer blant annet avansert trykktesting og lekkasjesøk. Selv små feil her vil kunne svekke anleggets varmefaktor. Og lavere varmefaktor betyr høyere strømregning for deg.

Det er viktig at både inne- og utedel monteres korrekt – og på riktig sted. Dette for å unngå irriterende vibrasjoner og støy. Og for å oppnå at innedelens luftstrøm sprer varmen best mulig i din bolig.

Tenk på dette når du velger montør:

  • Kontakt en offisiell representant for merket du ønsker å satse på. Disse bør kunne anbefale deg en seriøs montør i nærheten av ditt bosted.

  • Bruk en NOVAP-godkjent forhandler. Disse bedriftene må oppfylle visse kriterier, om blant annet å ikke gi villedende eller feilaktig informasjon om egne eller andres produkter. På nettsidene til Norsk Varmepumpeforening (Novap) finner du NOVAP-godkjente forhandlere.

  • Fra og med 1. september 2013 har Klima- og forurensningsdirektoratet innført krav om sertifikat for å håndtere fluorholdige gasser, så spør etter dette. Kravet gjelder for alt personell og bedrifter som arbeider med kuldeanlegg, klimaanlegg og varmepumper som inneholder fluorholdige gasser.

  • Når du har kommet fram til en leverandør du ønsker å bruke kan du avtale en befaring. På en slik befaring får du muligheten til å vurdere om montøren fremstår som kompetent og seriøs.

  • Når du skriver kontrakt med leverandøren bruk gjerne Forbrukerrådets kontrakt for håndverkertjenester. Etter å ha gjennomført befaring, vil montøren kunne gi det et forpliktende pristilbud.

Varmepumpe

Monteringen av varmepumpe bør koste rundt 5000 kr. Foto: Wikipedia

Sjekk hva som er inkludert

Forbrukerrådet har vært i kontakt med sju representanter for ulike varmepumpe-produsenter og bedt dem opplyse om hva de mener er riktig pris for en standard montering av luft-til-luft varmepumpe.

Forbrukerrådet mener at en god luft-til-luft varmepumpe vanligvis koster mellom 15 0000 og 25 000 kroner inkludert montering, mens aktørene i gjennomsnitt mener at standard montering bør koste omkring 5 000 kroner. Med standard montering mener de spurte aktørene:

  • Montering av innedel og utedel, inklusive komponentene som er nødvendige for å montere utedelen – i hovedsak veggbraketter og vibrasjonsdempere.
  • Noen, men ikke alle, mener at dreneringsslange på bakkenivå bør følge med i prisen.
  • I tillegg kommer de isolerte kobberrørene som forbinder ute- og innedel, strømkabel samt plastkanaler som beskytter kobberrørene og strømkabelen. Noen av aktørene mener 3 meter kobberrør, strømkabler og kanaler bør inngå i standard montering, mens andre mener 3 til 5 meter. I gjennomsnitt ender de opp på ca. 4 meter.
  • En standard montering forutsetter at montøren har grei tilgang på strøm for ute- eller innedelen. Om montøren trenger strøm ved innedelen eller ved utedelen, varierer fra modell til modell. Om elektrikerarbeid skulle være nødvendig, inngår dette ikke i prisen for en standard montering.

Det er også lurt å sette av en snau tusenlapp til varmepumpehus, som vil beskytte utedelen mot snø, is, regn og løv og sørge for at pumpen fungerer så godt som mulig.

Kilde: Forbrukerrådet

24 oktober 2012

Varmepumpe – fremtidens oppvarming

Den lange fyringssesongen i Norge medfører store kostnader til oppvarming. Reduser utgiftene ved å installere en miljøvennlig varmepumpe.

Vær energismart – velg varmepumpe!

I dag stilles det nye energikrav til nybygde boliger. Omtrent halvparten av energibehovet skal nå dekkes av annen energi-forsyning enn strøm og olje/gas...

Vann til oppvarming

Stadig flere vurderer å legge vannbåren varme inn i boligen. En tredjedel av oss velger denne løsningen for oppvarming.

Varmepumper

Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Denne varmepumpen er best i test

Varmepumpen LG Nordic Prestige 9kBTU ble den 19. mars i år kåret til best-i-test i flere viktige kategorier, som energibesparing og kapasitet ved temper...

Vakre varmepumper

Nå blir du ekstra varm om hjertet når du ser bilder av barna dine - via varmepumpen.

Snart støtter Enova bare varmepumper med energimåler

Fra 1. mars 2014 vil Enova kun gi støtte til kjøp av varmepumpe med energimålere.

Test av luft/vann-varmepumper

Riktig valg av luft/vann-varmepumpe kan redusere strømregningen med seksti prosent.

Vanlige spørsmål om varme og varmepumper

Ved, luft, strøm eller olje? Å velge varmekilde kan være vanskelig. Våre eks­perter svarer her på lesernes ­vanligste spørsmål.

10 ting du må vite om varmepumper

Varmepumper er praktisk, miljøvennlig og strømbesparende, men hva skiller egentlig de ulike variantene fra hverandre? Vi hjelper deg å finne riktig...

Velg riktig type oppvarming

Varmepumpe, solceller, pellets eller ved – hva er riktig oppvarming til huset? Se fordelene og ulempene ved de forskjellige metodene.

Gir varmepumper luftveisproblemer?

Er varmepumper et reelt alternativ for mennesker med luftveisproblemer?

Hold varmen med jordvarme

Vær klimabevisst når du skal velge energikilde til huset. Jordvarme og bergvarme er en sikker og fremtidsrett løsning – og kilden, ja den kan ligge...

Energisparing med vannbåren varme

Bygger du nytt hus velger du oppvarmingssystem for minst 30-40 år fremover. I Norge har rimelig vannkraft bidratt til at elektrisk oppvarming har vært...

Hvor bør du plassere varmepumpen?

Hvor du plasserer varmepumpen, har mye å si for hvor effektiv den er.