Bilde: Miba

Ta vare på varmepumpa

Varmepumpe

Få mest mulig ut av varmepumpa med godt vedlikehold.

Luftvarmepumper har blitt et vanlig fenomen i norske boliger. Hvert år selges rundt 80 000 varmepumper her til lands. De surrer og går og holder boligene våre varme, men hvor flinke er vi til å ta vare på varmepumpene.

Godt vedlikehold er nødvendig for å få utnyttet varmepumpa best mulig. Luftvarmepumper har både enn innedel og en utedel. Begge deler trenger en sjekk iblant. Uten litt omtanke for luftvarmepumpa, kan du ende opp med høyere strømregning enn nødvendig.

Luftgjennomstrømning
- Det viktigste du kan gjøre er å rense filteret på innsiden slik at det kommer tilstrekkelig luft gjennom, sier daglig leder i Norsk varmepumpeforening (NOVAP), Bård Baardsen.

Luftvarmepumper henter energi fra uteluften og leverer energi i form av varm luft innendørs. Dermed er det viktig at luftdistribusjonen ikke blokkeres av støv i filteret. For å oppnå optimal luftgjennomstrømning, bør du rense filteret hver fjortende dag. Det letteste er å gjøre det med en støvsuger mens du først er i gang å støvsuge resten av huset.

God luftgjennomstrømning er viktig også for utedelen av varmepumpa.

- Ta også et ettersyn ute iblant og sjekk at det ikke har samlet seg løv eller lignende rundt varmepumpa, anbefaler Baardsen.

Få service på varmepumpa
Varmepumpa bør helst plasseres slik at den er skjermet fra vær og vind, men likevel har god lufttilgang. Hvis varmepumpa står slik til at nedbøren treffer den, bør du på snørike dager passe på at den ikke snør ned.

Før sesongen starter for alvor, kan det også være en idé å få tatt en service på varmepumpa.

- Vi mener det ikke er nødvendig med årlig service, men 2-3 år mener vi et fornuftig serviceintervall. Årsaken til at vi anbefaler dette, er at det kan være feil på varmepumpa, slik det kan være feil på andre varer. Problemet er at det kan være vanskelig å oppdage en slik feil uten service. Da risikerer du å bruke mer strøm enn nødvendig og du kan få mer slitasje på varmepumpa, sier Baardsen.

26 oktober 2009

Varmepumpe – fremtidens oppvarming

Den lange fyringssesongen i Norge medfører store kostnader til oppvarming. Reduser utgiftene ved å installere en miljøvennlig varmepumpe.

Vær energismart – velg varmepumpe!

I dag stilles det nye energikrav til nybygde boliger. Omtrent halvparten av energibehovet skal nå dekkes av annen energi-forsyning enn strøm og olje/gas...

Vann til oppvarming

Stadig flere vurderer å legge vannbåren varme inn i boligen. En tredjedel av oss velger denne løsningen for oppvarming.

Varmepumper

Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Denne varmepumpen er best i test

Varmepumpen LG Nordic Prestige 9kBTU ble den 19. mars i år kåret til best-i-test i flere viktige kategorier, som energibesparing og kapasitet ved temper...

Vakre varmepumper

Nå blir du ekstra varm om hjertet når du ser bilder av barna dine - via varmepumpen.

Snart støtter Enova bare varmepumper med energimåler

Fra 1. mars 2014 vil Enova kun gi støtte til kjøp av varmepumpe med energimålere.

Test av luft/vann-varmepumper

Riktig valg av luft/vann-varmepumpe kan redusere strømregningen med seksti prosent.

Ingen lek å montere varmepumpe

Når du har valgt varmepumpe-modell bør du velge din montør med omhu. Forbrukerrådet har undersøkt hvor mye det bør koste å få montert luft-til-luft-varm...

Vanlige spørsmål om varme og varmepumper

Ved, luft, strøm eller olje? Å velge varmekilde kan være vanskelig. Våre eks­perter svarer her på lesernes ­vanligste spørsmål.

10 ting du må vite om varmepumper

Varmepumper er praktisk, miljøvennlig og strømbesparende, men hva skiller egentlig de ulike variantene fra hverandre? Vi hjelper deg å finne riktig...

Velg riktig type oppvarming

Varmepumpe, solceller, pellets eller ved – hva er riktig oppvarming til huset? Se fordelene og ulempene ved de forskjellige metodene.

Gir varmepumper luftveisproblemer?

Er varmepumper et reelt alternativ for mennesker med luftveisproblemer?

Hold varmen med jordvarme

Vær klimabevisst når du skal velge energikilde til huset. Jordvarme og bergvarme er en sikker og fremtidsrett løsning – og kilden, ja den kan ligge...

Energisparing med vannbåren varme

Bygger du nytt hus velger du oppvarmingssystem for minst 30-40 år fremover. I Norge har rimelig vannkraft bidratt til at elektrisk oppvarming har vært...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no