Varmepumpe - en lekker sparegris

Varmepumpe

Høye strømpriser har fått mange til å tenke fyringsøkonomi. Flere og flere velger derfor varmepumper for å spare strøm.


Energisparing: En varmepumpe gir lavere forbruk uten at det går ut over komfortne. Foto: Toshiba/ABK AS.
I sydligere strøk har varmepumpene eksistert mye lengre enn her hjemme. Men da med motsatt fortegn – til nedkjøling, med andre ord airconditioning.
Det som skjer ved bruk av varmepumpe, er at den henter varme fra våre omgivelser og hever temperaturen slik at vi kan nyttiggjøre oss denne varmen. En gyllen regel sier at man får rundt tre- til firedoblet effekt av den energien som tilføres en varmepumpe. Det betyr at 1000 watt inn, gir 3-4000 watt ut.

LES OGSÅ: Mange typer varmepumper 

Stadig bedre effekt
– I 2006 ble det installert 78 532 varmepumper her i landet, sier Bård Baardsen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening (NOVAP).
– Dette gir en innsparing i strømforbruket på 741 GigaWattimer (GWh). Ser vi framover, tilsier utviklingen i salget av varmepumper, at vi i 2020 vil spare et sted mellom 10 og 14 TerraWattimer (TWh), sier han.
Nå vil selvsagt effekten variere ut ifra kvaliteten på varmepumpen. Men holder du deg til en anerkjent leverandør og sørger for at monteringen blir gjennomført av fagfolk, burde effekttallene være relevante.
– Det store salget har også medført at leverandørene legger mer penger i forskning på området. En undersøkelse gjort av SINTEF, viser en effektøkning på 25 prosent de siste årene. En annen undersøkelse viser at effektforbedringen ligger på en til to prosent årlig, forteller Bård Baardsen.

Forhandlere av varmepumper finner du i vår Boligguide

Brukererfaring
– Vi investerte i en luft/luft varmepumpe. Med montering kostet den oss rundt 16 000 kroner, og den har en effekt på 6200 watt, forteller Kurt Akre.
– Nå har vi kanskje ikke spart så mye strøm som vi kunne. Det har sammenheng med at vi har reversert den om sommeren. Da fungerer den som aircondition. Behagelig selvsagt, men vinningen går opp i spinningen.
Ellers er Akre godt fornøyd med å ha en varmepumpe i huset.
– Den gir den en jevn, behagelig varme og støyer ikke. En annen fordel er at den varmer fort opp. Når vi reiser på fjellet i helgene, skrur vi den av, og når vi setter den på, tar det bare noen minutter før vi har god varme i rommet igjen, forteller Akre.

Utetemperatur

Utetemperaturen har selvsagt en stor betydning for effekten. Dette gjelder spesielt de eldre modellene. De nye har en bedre utviklet teknologi, og er ikke så følsomme. Det som skjer, er at de mister effekt når utetemperaturen synker. Når du trenger mest varme, avgir de minst. Best fungerer de når temperaturen ligger mellom minus sju og pluss sju grader. Synker temperaturen til under ti grader, blir det merkbart mindre. Dette betyr at nytten av en luft til luft varmepumpe avhenger av hvor du bor i landet. Men her vil COP-verdien gi en indikasjon på effekten. COP-verdien gir en pekepinn om hvor effektivt pumpen virker i forhold til hvor mye strøm den bruker, avhengig av utetemperatur. De fleste seriøse leverandører kan presentere en oversikt over COP-verdien for sine modeller.

Montering
Luft/luft pumpene monteres med rørgjennomføringer i vegg, og krever ingen store bygningsmessige endringer. Det finnes rimelige varianter som du kan montere selv. Men generelt sett bør det benyttes en fagmann til monteringen. Disse er også utstyrt med instrumenter som kan måle hvor i rommet innedelen bør monteres for å gi best effekt.
- Jeg vil absolutt anbefale at man benytter en fagmann til monteringsarbeidet. Det har vært en del useriøse leverandører og montører i markedet. De har solgt pumper i fleng, men når kjøperne trenger hjelp eller service møter de en stengt telefon. Her hos oss ringer vi kundene i etterkant av installasjonen. Faktisk har vi bare fått positive tilbakemeldinger så lang, forteller Tore Steiro i Drammen kuldeteknikk.

23 oktober 2008

Hvilken varmepumpe passer best til din bolig?

Varmepumper blir stadig vanligere og har erstattet elektriske panelovner og oljefyr. Den er en god investering for både miljøet og lommeboken. Men...

Denne kan redde varmepumpen din

I de kalde vintermånedene danner deg seg ofte issvuller under varmepumpens utedel, en varmematt kan være redningen.

Varmepumper: Verdt å vite om varmepumper

─ Varmepumper har i løpet av de siste 15 årene blitt mer og mer populære blant folk flest, sier Espen Thorsrud, som er sivilingeniør ved Akershus Enøk...

Test av luft/vann-varmepumper

Riktig valg av luft/vann-varmepumpe kan redusere strømregningen med seksti prosent.

Velg riktig varmepumpe

Skal du kjøpe ny varmepumpe i høst, bør du lese denne artikkelen. Her gir daglig leder i NOVAP råd om hvordan du velger riktig varmepumpe.

Vanlige spørsmål om varme og varmepumper

Ved, luft, strøm eller olje? Å velge varmekilde kan være vanskelig. Våre eks­perter svarer her på lesernes ­vanligste spørsmål.

Velg riktig varmepumpe

Forbrukeren lider under at ikke alle leverandører er like seriøse. Her får du tips for en vellykket varmepumpeinstallasjon.

Bedre liv med ny varmepumpe

Den sterkt astma- og allergiplagede tenåringen Kristina Ågedal (15) fra Konsmo ble friskere nærmest over natten etter at familien installerte varmepumpe...

Bytt ut oljefyren med varmepumpe

Med høye priser på olje og parafin kan du redusere energikostnadene betraktelig ved å bytte fra olje og parafin til varmepumpe.

Hvilken varmepumpe passer for deg?

Det finnes ulike systemer for varmepumper. Hvilken varmepumpe passer boligen din best?

Slik utnytter du varmepumpa best

Utnytt varmepumpa riktig og oppnå best mulig effekt.

Ta vare på varmepumpa

Få mest mulig ut av varmepumpa med godt vedlikehold.

Gir info om varmepumper

Nytt nettsted skal gi informasjon til varmepumpeinteresserte.

Varmepumper

Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Hvor bør du plassere varmepumpen?

Hvor du plasserer varmepumpen, har mye å si for hvor effektiv den er.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no