Varmepumpe – fremtidens oppvarming

Den lange fyringssesongen i Norge medfører store kostnader til oppvarming. Reduser utgiftene ved å installere en miljøvennlig varmepumpe.


Med de lange vintrene vi har her i landet, ligger forholdene godt til rette for å installere varmepumper. Ved å bruke en kilowattime elektrisitet til å drive varmepumpen, får du 2,5 til 4 ganger så mye varme tilbake. Varmepumpen utnytter nemlig energi-kilder fra omgivelsene slik at energien kan brukes til oppvarming av rom og varmtvann.

Omvendt kjøleskap

På mange måter kan varmepumpen sammenlignes med et omvendt kjøleskap. Mens kjøleskapet trekker varmen ut av skapet (det merker du hvis du holder hånden din bak kjøleskapet), trekker varmepumpen varme fra varmekilden og avgir den til varmesystemet.

Fordi vesken som sirkulerer i varmepumpen har en lavere temperatur enn omgivelsene, vil den kunne overføre varmeenergi fra omgivelsene til varmepumpen. Den avgir varme ved at temperaturen i vesken er høyere enn varmesystemet i boligen.

Miljøvennlig varme

Varmepumper utnytter energikilder som jord, vann, sjø, fjell og luft. Alle disse energikildene innholder opplagret solenergi, og gir nesten ubegrenset gratis varme. Hvor du enn bor, så vil det finnes gratis varmeenergi ved ditt hus. Ønsker du å bidra til et renere og bedre miljø, er derfor varmepumpen et godt alternativ.

Mellom 60-80 prosent av energiforbruket i de fleste boliger går med til oppvarming av rom og vann. Dersom denne energien hadde blitt fremskaffet ved bruk av varmepumper, kunne energiforbruket i Norge blitt redusert med 15-20 prosent. Dette tilsvarer produksjonen i fem store gasskraftverkt.

Hvem passer varmepumper for?

Hittil er det installert 23 000 varmepumper her i landet. Dette er et lavt antall med tanke på at undersøkelser viser at det vil være lønnsomt å installere ytterligere 40 000 pumper.

Varmepumper er interessant hvis:

– du skal bygge nytt hus

– du skal utbedre eller gjøre omfattende vedlikehold av boligen

– du skal skifte ut større deler av varme- eller ventilasjonsanlegget

– du har et stort hus med høye energikostnader

– du vil redusere dine energikostnader

– du er energi- og miljøbevisst

Ulike systemer

For å få en lønnsom varmepumpeinstallasjon, er det viktig at fordelingssystemet ikke krever for høy temperatur. Desto mindre forskjell det er mellom temperaturen på varmekilden – der energien hentes fra – og varmesystemet – der energien avgis – desto mer effektiv er varmepumpen. Lav fordelingstemperatur gir høy varmefaktor og lave driftsutgifter.

Varmepumpens effektivitet defineres gjerne som varmefaktor. Faktoren forteller hvor mye varmeenergi du får tilført pr kilowattime strøm. En varmefaktor på tre tilsier at du bruker en kilowattime og får varme tilsvarende tre kilowattimer. Strømforbruket til varme kan dermed reduseres med nesten to tredjedeler. Når du vurderer ulike varmepumper, er det viktig å sammenligne årsvarmefaktorene – altså den varmefaktoren du får over et helt år.

Ulike typer

Mange forbinder varmepumpe med et dypt borrehull og utnyttelse av jordvarme. Men markedet tilbyr mange ulike løsninger. Prisene varierer fra ca 20 000,- til godt over 100 000,- kroner. Produktene har helt forskjellig yteevne, innsparing og levetid. De vanligste modellene er:

· Uteluftvarmepumpe – Luft til luft

· Uteluftvarmepumpe – Luft til vann

· Avtrekksluftvarmepumpe

· Bergvarmepumper/grunnvannsvarmepumpe

· Jordvarmepumpe

· Sjøvannsvarmepumpe

Det viktigste rådet til deg som vurderer varmepumpe er å finne en forhandler med erfaring og kompetanse.

Kilder: Norsk Varmepumpeforening (Novap)
Enøk-sentrene i Norge