Varmepumpe – noe for deg?

Hva er egentlig en varmepumpe? Hvordan virker den, og er dette noe som passer for deg?


En varmepumpe varmer opp boligen ved å utnytte energien som finnes i uteluften, i vann eller i bakken. Teknologien som benyttes er i praksis den samme som i et kjøleskap, og selve pumpen drives med strøm. Varmefaktoren på pumpen sier noe om hvor effektiv den er. En varmepumpe som gir 3 kWh varme for hver kWh strøm den bruker har en varmefaktor på 3.
I praksis er det vanskelig å utnytte hele sparepotensialet som ligger i varmefaktoren. Det vil si at besparelsen er mindre enn varmefaktoren.

Luft-til-luft-varmepumpe
Varmepumpe av typen luft-til-luft er for tiden den det selges mest av i Norge. Den trekker varme fra uteluften og overføres til inneluften. Varmen distribueres inn i boligen ved hjelp av en vifte. For luft til luft varmepumper reduseres varmefaktoren når det blir kaldere ute. Det betyr at du trenger et alternativt oppvarmingssystem på de aller kaldeste dagene. I den billigste løsningen distribueres varmen kun fra ett punkt, slik at man er avhengig av en åpen planløsning for at varmen skal kunne spre seg i hele boligen. Fordelene med en slik varmepumpe er imidlertid at den hverken krever store bygningsmessige inngrep eller omfattende investeringer. Pumpen kan også benyttes til aircondi-tion om sommeren.

Andre typer
Det finnes imidlertid flere typer varmepumper. En løsning er en varmepumpe som henter varmen fra grunnvann, sjøen eller en nærliggende elv. En jordvarmepumpe kan hente varme fra bakken ved at det graves ned slynger av rør ca. 1 meter ned i bakken over et større område. En tredje løsning er å borre et hull 60-100 meter ned i bakken og hente varmen som er lagret i berggrunnen. Felles for alle disse løsningene er imidlertid at de forutsetter at du har et system for distribusjon av varmen, for eksempel radiatorvarme eller vannbåren gulvvarme. Sammen med høyere investeringskostnader for varmepumpeløsningen gjør det totalkost-
nadene for varmesystemet høyere. Forde-lene er at man kan varme opp boligen fra flere punkter, tappevannet kan tilknyttes systemet og varmefaktoren holder seg mer stabil over fyringssesongen.

Komfort og inneklima
Det er uenighet blant ekspertene om hvordan varmepumper påvirker inneklimaet. Mange hevder at luftetemperaturen bør holdes lavest mulig av hensyn til luftkvalitet. Dette taler imot luft-til-luft varmepumper. Stråling fra oppvarmede flater som i radiatorvarme eller gulvvarme kan i så måte virke mer fordelaktig. Vannbåren gulvvarme er imidlertid treg å regulere, noe som kan føre til uønskede temperatursvingninger inne ettersom utetemperaturen varierer. I tillegg øker gjerne energiforbruket. Komfort er et subjektivt begrep som varierer fra person til person.