Bilde: Cedric Archer

Varmepumpen halverte strømregningen

Varmepumpe

Huseier Jørn Fure fra Sandefjord mottar strømregningen med lett hjerte. Etter at luft/vann varmepumpen kom på plass for et års tid siden, er strømregningene halvert.

Huseier Jørn Fure fra Sandefjord mottar strømregningen med lett hjerte. Etter at luft/vann varmepumpen kom på plass for et års tid siden, er strømregningene halvert.
I forbindelse med rehabilitering av boligen fra 1963 ønsket familien gulvvarme. Familiefaren har selv revet opp alle gulv, noen ovenfra, andre nedenfra, og lagt tilrette for vannbåren gulvvarme.

– Jeg hadde tenkt på dette i flere år, og sjekket på Enovas hjemmesider om hva som ville lønne seg i vårt tilfelle. Løsningen på regnestykket ble en luft/vann varmepumpe. Vi søkte Enova om tilskudd på inntil 10.000 kroner og fikk beløpet innvilget. Deretter kontaktet vi Vestfold Varmesenter, som har vært svært behjelpelige, forteller Fure.


Teknisk rom: Jørn Fure ved akkumulatortanken som også forsyner familien med forbruksvann.

Varme og forbruksvann
Ifjor høst kom IVT Optima varmepumpen, som består av en ytterdel, samt en dobbelmantlet vannbereder, i drift. Varmepumpen pumpen sørger både varme og forbruksvann via akkumulatortanken. Tanken har innebygget elektrisk kolbe, som når det blir for kaldt ute (under ca. 10 minusgrader), slår inn og bidrar med hjelp til oppvarmingen. Denne typen luft/vann varmepumpe kan også kobles mot eksisterende radiatorsystem i eldre boliger.

Behagelig inneklima
Totalt anslår Fure å ha brukt ca. 150.000 kroner på sitt nye oppvarmingssystem, noe han regner med å tjene inn i løpet av få år. Samtidig gir den lune gulvvarmen et behagelig inneklima. – Vi er svært fornøyde både med typen oppvarming av boligen og ikke minst med halvering av strømregningen, sier han. Pris for varmepumpe og akkumulatortank var, ifølge Fure, rundt 70.000 kroner inkludert montering og påkobling.

Her kan du se webtv om varmepumper:


Varmepumpen erstatter oljefyren

Ifølge undersøkelser utført av Enova går 60 prosent av strømforbruket i en gjennomsnittelig enebolig med til oppvarming. Fyrer du med olje eller parafin, kan kostnadene bli enda høyere.Panasonic lanserer i disse dager for første gang i Europa en luft/vann varmepumpe som enkelt kan erstatte oljefyren eller intergreres i den eksisterende varmekretsen. Grunnen til at mange ikke har skiftet ut oljefyren, er prisen man må betale for alternative varmekilder. I tillegg kommer kostnader til fjerning av oljefyren.

Integrerer oljefyren
Med de nye luft/vann varmepumpene stiller saken seg anderledes.
– Her er det ingen sak å intergrere den eksisterende oljefyren i varmekretsen. På den måten kan oljefyren fortsatt bidra på kjølige dager, forteller salg- og markedsdirektør Arild Stenbråten i EcoConsult as.

- Luft/vann varmepumpen kan likeledes kobles opp mot en dobbeltmantlet varmtvannsbereder med intergrerte el-kobler. Kjølig utetemperatur er da ikke lenger noe problem fordi innetemperaturen vil opprettholdes ved at el-kolbene slår seg inn i de tilfellene avgitt varmekapasitet fra selve varmepumpen ikke er tilstrekkelig, sier Stenbråten.

Du kommer rimeligst fra det om du allerede har et eksisterende gulvvarme/ radiatoranlegg. Benytter du i dag olje eller elektrisitet som energikilde i ditt vannbårne anlegg, kan du vente deg store besparelser.

– Nærmere bestemt ca 60 prosent besparelse til oppvarming og opp til 80 prosent på forbruksvann, understreker Stenbråten.

Verd å vite om varmepumper 

* En varmepumpe trenger lite tilsyn og heller ikke påfylling av brendsel. Varmepumpen tar samtidig liten plass. Kostnadsbesparelsen er ofte så stor at utgiftene til installasjon nedbetales i løpet av få år. 

* I fjellgrunn, jord, luft og vann finnes lagret solenergi som kan benyttes til oppvarming. En varmepumpe kan utnytte denne miljøvennlige varmekilden og transporterer den inn i boligen din. Avhengig av hvor varmen hentes fra, brukes forskjellige betegnelser på varmepumper. 

* En del uteluft-varmepumper har som mål å være et supplement til eksisterende oppvarmingssystem, luft/luft varmepumper. Andre skal være hovedleverandør av boligens oppvarming og samtidig produsere forbruksvann. Med uteluftvarmepumper slipper du både boring og graving. I stedet tar du opp energien direkte fra luften omkring deg. Fordelen med slike varmepumper er lave investeringskostnader. 
* En luft/luft varmepumpe utvinner energien fra luften ute for siden å overføre varmen inne ved hjelp av en vifte. En enkelt varmepumpe klarer imidlertid ikke alltid å varme opp hele huset. Består av en utedel og en innedel. Kvalitetsvarmepumper av denne typen koster fra 18.000 kroner og oppover ferdig montert. 
*  En luft/vann varmepumpe utvinner energien fra uteluften for så å overføre varmen til et vannbårent varmesystem inne i boligen. Den vil derfor kunne varme opp hele boligen, samt forbruksvann, men vil i mange tilfeller trenge tilskudd fra andre energikilder under strenge kuldeperioder, fra ca 10 minusgrader og nedover. , Varme fra fjell er en stabil varmekilde, men krever boring av ett eller flere hull på tomten.Ved varme fra jord må en lang slange legges i slynge, ca en meter ned i jorden. Ligger boligen nær sjøen kan en lang slange plasseres på sjøbunnen ved hjelp av vekter. Sammenlignet med luft er varmen fra jord og fjell mer effektiv under strenge kuldeperioder.

Mer informasjon:
www.enova.no,
tlf. 800 49003
www.bauerenergi.no
tlf. 02555
www.ivt-naturvarme.no,
tlf. 62 82 88 00
www.ecoconsult.no,
tlf. 22 90 79 90

20 august 2009

Varmepumpe – fremtidens oppvarming

Den lange fyringssesongen i Norge medfører store kostnader til oppvarming. Reduser utgiftene ved å installere en miljøvennlig varmepumpe.

Vær energismart – velg varmepumpe!

I dag stilles det nye energikrav til nybygde boliger. Omtrent halvparten av energibehovet skal nå dekkes av annen energi-forsyning enn strøm og olje/gas...

Vann til oppvarming

Stadig flere vurderer å legge vannbåren varme inn i boligen. En tredjedel av oss velger denne løsningen for oppvarming.

Varmepumper

Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Denne varmepumpen er best i test

Varmepumpen LG Nordic Prestige 9kBTU ble den 19. mars i år kåret til best-i-test i flere viktige kategorier, som energibesparing og kapasitet ved temper...

Vakre varmepumper

Nå blir du ekstra varm om hjertet når du ser bilder av barna dine - via varmepumpen.

Snart støtter Enova bare varmepumper med energimåler

Fra 1. mars 2014 vil Enova kun gi støtte til kjøp av varmepumpe med energimålere.

Test av luft/vann-varmepumper

Riktig valg av luft/vann-varmepumpe kan redusere strømregningen med seksti prosent.

Ingen lek å montere varmepumpe

Når du har valgt varmepumpe-modell bør du velge din montør med omhu. Forbrukerrådet har undersøkt hvor mye det bør koste å få montert luft-til-luft-varm...

Vanlige spørsmål om varme og varmepumper

Ved, luft, strøm eller olje? Å velge varmekilde kan være vanskelig. Våre eks­perter svarer her på lesernes ­vanligste spørsmål.

10 ting du må vite om varmepumper

Varmepumper er praktisk, miljøvennlig og strømbesparende, men hva skiller egentlig de ulike variantene fra hverandre? Vi hjelper deg å finne riktig...

Velg riktig type oppvarming

Varmepumpe, solceller, pellets eller ved – hva er riktig oppvarming til huset? Se fordelene og ulempene ved de forskjellige metodene.

Gir varmepumper luftveisproblemer?

Er varmepumper et reelt alternativ for mennesker med luftveisproblemer?

Hold varmen med jordvarme

Vær klimabevisst når du skal velge energikilde til huset. Jordvarme og bergvarme er en sikker og fremtidsrett løsning – og kilden, ja den kan ligge...

Energisparing med vannbåren varme

Bygger du nytt hus velger du oppvarmingssystem for minst 30-40 år fremover. I Norge har rimelig vannkraft bidratt til at elektrisk oppvarming har vært...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no