Velg riktig varmepumpe

Varmepumpe
Forbrukeren lider under at ikke alle leverandører er like seriøse. Her får du tips for en vellykket varmepumpeinstallasjon.

Det finnes mange leverandører av varmepumper, og det er viktig å sondere terrenget og skaffe seg kunnskap før man investerer i ny oppvarming. Hva bør du tenke på når du skal kjøpe varmepumpe? Både Novap og Forbruker-rapporten har utarbeidet sjekklister du bør følge.

Har leverandøren godt renommé?
Norsk Varmepumpeforening (Novap) anbefaler at du velger et lokalt firma med et godt renommé. På Novaps nettsider http://www.varmepumpeinfo.no/ finner man en oversikt over firmaer i hele landet som er godkjent av Novap. Be om referanser - og sjekk dem!

Spør om sluttpris
Be om pris inkludert montering, og spør om monteringen inkluderer etterkontroll.

Vær kritisk til supertilbud
Få et tilbud basert på dine oppvarmingsbehov og dine utgifter på oppvarming slik det er nå. Ikke la deg forføre av flotte brosjyrer og tall over hvor mye du kan spare. Et tilbud med beregninger om forventet besparelse bør komme etter et hjemmebesøk av en forhandler eller installatør. Ikke kjøp varmepumper for selvmontering.

Bruk fagfolk
Leverandøren bør være sertifisert kjølemontør, helst med godkjenning fra Novap. Uansett hvilken varmepumpe du velger, vil riktig installasjon gjort av kvalifiserte varmepumpeinstallatører være en forutsetning for å oppnå forventet besparelse. Dette gjelder alle typer varmepumpe og merker.

Finn ditt behov
Sjekk at pumpen du ønsker deg er stor nok for ditt behov. Det er bedre å kjøpe en for stor pumpe, enn en som er for liten.
Alle hus er ulike og det er derfor viktig å vurdere sammen med installatør hvilken varmepumpemodell som passer best til boligen og hva som er riktig plassering av innedel og utedel. Det å oppnå en god varmefordeling i huset er viktigere enn type varmepumpe.

Norgesvenn?
Sjekk at varmepumpen er tilpasset norsk vinter. Den bør ha varmekabel i bunnpanne/dreiningskanal. Få spesifisert og dokumentert at pumpen passer til klimaet der du bor. Noen produsenter skriver at pumpene deres ikke tåler saltholdig luft, noe som er vanlig langs kysten.

Skriv kontrakt
Inngå skriftlig kontrakt, og ta med alle løfter fra leverandør. Slik står du sterkere i en eventuell forbrukersak, hvis du oppdager at du har kjøpt katta i sekken.

Sjekk det tekniske
Sjekk at pumpen har trinnløs regulering/inverter. Det er en elektronisk styring som regulerer hastigheten på motoren - og dermed hvor mye varme pumpen gir.

Pumpen bør ha R410A som kjølemedium. Et kjølemedium er en væske som lett fordamper. Ved å veksle mellom gass- og flytende form kan den oppta og avgi varme. R410A skader ikke ozon-laget dersom den lekker ut, og den er heller ikke giftig eller brennbar. Den kan likevel gi kraftige frostskader eller ødelegge øynene dersom man får den på seg.

Følg vedlikeholdsrådene
Det er viktig å undersøke om du skal gjøre noe i forhold til vedlikehold av varmepumpeanlegget. Be forhandleren forklare deg hva du selv skal gjøre, og påse at dette også står skrevet i bruksanvisningen. Be også forhandleren anbefale deg en serviceavtale. Ved riktig vedlikehold og service vil du få maksimal utnyttelse av varmepumpeanlegget både med tanke på ytelse og levetid.

Har forhandler reservedeler?
Det er viktig at du forsikrer deg om at forhandleren har reservedeler til ditt varmepumpeanlegg i dag og for hele varmepumpens levetid. Det er svært ugunstig for deg at en eventuell reservedel skal bestilles fra utlandet med en leveringstid på opptil 2 måneder. Få gjerne tilgang til reservedeler bekreftet i tilbudet fra forhandleren. Et ekstra tips er å kjøpe varmepumpe og montering av samme firma, da er det aldri noen tvil hvem som er ansvarlig om noe skulle gå galt.

Kjenn din forsikring
Varmepumper omfattes av villaforsikringen på samme måte som integrerte hvitevarer, varmekabler og varmtvannsbeholder. Forsikringen dekker skader som følger av direkte lynnedslag eller såkalt elektrisk fenomen, som for eksempel at det ved en feil kommer mer strøm inn i nettet enn det skal. Forsikringen gjelder ikke for mekaniske feil eller feilmontering.


Kilder: Forbruker-rapporten (Pdf -04), Novap.no, Enova.no, Din side.no, varmepumpa.blogspot.com

25 juni 2011

Varmepumpe – fremtidens oppvarming

Den lange fyringssesongen i Norge medfører store kostnader til oppvarming. Reduser utgiftene ved å installere en miljøvennlig varmepumpe.

Vær energismart – velg varmepumpe!

I dag stilles det nye energikrav til nybygde boliger. Omtrent halvparten av energibehovet skal nå dekkes av annen energi-forsyning enn strøm og olje/gas...

Vann til oppvarming

Stadig flere vurderer å legge vannbåren varme inn i boligen. En tredjedel av oss velger denne løsningen for oppvarming.

Varmepumper

Varmepumper henter energi fra naturens egne kilder; jord, sjø, berg og luft.

Denne varmepumpen er best i test

Varmepumpen LG Nordic Prestige 9kBTU ble den 19. mars i år kåret til best-i-test i flere viktige kategorier, som energibesparing og kapasitet ved temper...

Vakre varmepumper

Nå blir du ekstra varm om hjertet når du ser bilder av barna dine - via varmepumpen.

Snart støtter Enova bare varmepumper med energimåler

Fra 1. mars 2014 vil Enova kun gi støtte til kjøp av varmepumpe med energimålere.

Test av luft/vann-varmepumper

Riktig valg av luft/vann-varmepumpe kan redusere strømregningen med seksti prosent.

Ingen lek å montere varmepumpe

Når du har valgt varmepumpe-modell bør du velge din montør med omhu. Forbrukerrådet har undersøkt hvor mye det bør koste å få montert luft-til-luft-varm...

Vanlige spørsmål om varme og varmepumper

Ved, luft, strøm eller olje? Å velge varmekilde kan være vanskelig. Våre eks­perter svarer her på lesernes ­vanligste spørsmål.

10 ting du må vite om varmepumper

Varmepumper er praktisk, miljøvennlig og strømbesparende, men hva skiller egentlig de ulike variantene fra hverandre? Vi hjelper deg å finne riktig...

Velg riktig type oppvarming

Varmepumpe, solceller, pellets eller ved – hva er riktig oppvarming til huset? Se fordelene og ulempene ved de forskjellige metodene.

Gir varmepumper luftveisproblemer?

Er varmepumper et reelt alternativ for mennesker med luftveisproblemer?

Hold varmen med jordvarme

Vær klimabevisst når du skal velge energikilde til huset. Jordvarme og bergvarme er en sikker og fremtidsrett løsning – og kilden, ja den kan ligge...

Energisparing med vannbåren varme

Bygger du nytt hus velger du oppvarmingssystem for minst 30-40 år fremover. I Norge har rimelig vannkraft bidratt til at elektrisk oppvarming har vært...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no