Trekkforhold

Skorsteinens viktigste oppgave er å generere et sug som drar luft gjennom ildstedet og frakter røkgassene til et sikkert område, normalt over tak. Dette ”suget” kalles trekk.


Trekk
Trekken skapes ved at varm luft er lettere enn kald luft. Så lenge luften inne i skorsteinen er varmere enn luften utendørs, vil det være trekk i den. Er temperaturen lavere inne i skorsteinen vil luften kunne gå motsatt vei, såkalt nedslag. Dette kan skje ved store og raske temperatursvingninger i uteluften. Nedslag kan også skyldes spesielle vindforhold eller undertrykk i rommet ildstedet står i, og vil kunne forårsake røkutslag.

Røkutslag

Vi kaller det røkutslag når røken kommer ut av ildstedet mens døren er åpen. Vanligvis vil det følge med litt røk hvis man åpner ildstedsdøren raskt, men det skal ikke fortsette å komme røk ut i rommet hvis ildstedet er konstruert for å kunne fyres som åpen peis.

Røkutslag kan skyldes nedslag i skorsteinen eller undertrykk i rommet ildstedet står i, men kan også skyldes feil ved skorstein eller skorsteinstilknytning (røkrør, innmuringstuss). For små tverrsnitt vil ikke klare å transportere nok luft/røkgass, selv om trekken er god! Se for øvrig pkt. 8. Problemer med ildstedet?

Ventilasjon

Når det brenner i ovnen, går det naturlig nok røk og luft ut gjennom skorsteinen. Samme mengde luft som forsvinner ut må komme inn i rommet igjen. Ved å åpne lufteventiler i vegger og ved vinduer bør det komme nok luft inn til ildstedet. Kun ventiler i vindusrammen er som regel ikke tilstrekkelig. En egen uteluft-kanal til ildstedet kan likevel anbefales for å unngå å få kalde luftstrømmer langs gulvet. Dersom uteluftskanalen ikke er koblet direkte til ildstedet, har den gjerne et spjeld som stenges når ildstedet ikke er i bruk. Husk å åpne spjeldet når du skal tenne opp!

Hus med balansert ventilasjon bør alltid ha egen uteluft-kanal til ildstedet for å unngå forstyrrelser i ventilasjonssystemet.
Har du kjøkkenventilator eller andre avtrekksvifter (f.eks. sentralstøvsuger) i bruk samtidig som du fyrer i ovnen, blir det lett røklukt i huset. Setter du et vindu eller en utedør på gløtt mens disse brukes bør røklukten kunne unngås.

Pipehatter

Det fins flere typer pipehatter med forskjellige funksjoner. Noen er enkle og skal primært hindre nedbør og vind fra å slå ned i skorsteinen. Andre skal i tillegg forsterke trekken ved å dreie med vindretningen og generere undertrykk. De mest avanserte har elektrisk drevet vifte og lager en kraftig trekk.

Kondens

Kondensering i skorsteinen kan føre til forvitring av både teglstein og mørtel. Fyres det med svovelholdig brensel, kull eller olje blir kondensvannet surt. Kondensvannet tærer på mørtelen i skorsteiner av tegl, og kan gjøre den utett. Det er derfor viktig at man kontrollerer at skorsteinen er egnet og dimensjonert for det ildstedet som installeres.

Kondens i pipen kan medføre at det lekker er mørk veske ut av ildstedet som er en blanding av vann og sot. Dette vil kunne reduseres vesentlig ved bruke av kombinert (ved/parafin) produkt. Er det imidlertid montert en vedovn/peis til skorsteinen i tillegg anbefales det å bruke denne en gang eller to i uken for å tørke bort kondensen.