Hage

Alt om hage – Hagetips og hageideer

Hagen er stedet hvor man kan få lov til å slappe av. Det er et fristed for mange nordmenn – her griller vi, nyter duftene fra blomster, trær og planter, vi dyrker grønnsaker, frukt og krydderier eller bare lytter til den vakre fuglesangen. Her får du de absolutt beste tipsene og triksene til hagen din.

Les mer

Som hageeier er det viktig at du tar vare på alt som hører til å være i besittelse av en koselig og innbydende hage. Alle vet at det kan være en stor jobb å ta vare på plenen, terrassen og alle hageplantene, uansett om du eier en liten hage eller en stor hage.

Slik tar du best vare på hagen din

Her finner du de aller beste tipsene om hvordan du skal ta vare på hagen. Og dette gjelder både kjøkkenhagens fantastiske urter og krydderier samt gode tips og triks for å bekjempe ugress og uønskede skadedyr. Du får også de aller beste tipsene om hvordan du skal ta vare på hagens mange blomster og planter.

Stell av plen og hageredskaper

Plenen er også noe å passe på. Dette inkluderer både å passe på å fjerne mose og ugress, så og sgjødsle, fjerne visne blader og generelt bare sørge for at det er god hagestemning hele året.

Noe som mange kanskje glemmer å gjøre, men som likevel er ekstremt viktig når det gjelder å ta godt vare på hagen sin, er å ta godt vare på de mange hageverktøyene. Det er viktig at utstyr og verktøy vedlikeholdes, rengjøres og stelles. Dette gjelder både de små hageredskapene og de store hagemaskinene. Det kan ha stor betydning for tilstanden til både gjerder og hekker og det generelle hagedesignet at verktøyene som brukes i hagen er i god stand.

Hvordan dyrke plantene i hagen

I en vakker hage hører også vakre blomster til. For å få hagens vakre planter til å vokse, kan det være nødvendig å bruke en rekke plantevernmidler. Du drømmer kanskje også om den perfekte kjøkkenhagen. For begge er det viktig å gjøre seg kjent med gjødselstypen som er best egnet for akkurat din hage, slik at du unngår sykdommer eller uønskede kryp og skadedyr i plantene på best mulig måte.

Hagens koselige terrasse

Terrassen eller utestuen er også av stor betydning for det generelle uttrykket i hagen. Kanskje du drømmer om å dekorere hagen med vakre hagelamper eller koselige hagelys, og i så fall er det viktig at du sørger for å finne den riktige utendørsbelysningen som tåler all slags vind og vær.

Her kan du lese alt om hvilke som er best for både deg og hagen din.

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre
Georginer

Slik setter du georginer og får dem til å blomstre

Enkle og brukbare plantetips til hvordan du kan plante georgineknoller i hagen og i krukker. Hvis knollen kommer ordentlig i jorden, på det rette tidspunkter og får masse sol og vann, så er alle typer av dahlia/georgine blomsten mulig å ha i norske hager. 

Slik beskjærer du syriner
Syrintrær som består av en god blanding av nye skudd og eldre grener, vil blomstre best.

Slik beskjærer du syriner

Hvis du er så heldig å ha syriner i hagen, så er du sikker klar over at det lønner seg å beskjære syrinene en gang i blant. På denne måten får du det fineste og et fullt blomstrende syrintre.

Test: 7 kraftige høytrykksspylere
Test: 7 høytrykksspylere – denne er best i test

Test: 7 kraftige høytrykksspylere

Er du på utkikk etter den rette høytrykksspyleren? Sjekk ut syv kraftige maskiner her - og se hvilken som er best i test.

Beskjære frukttrær – slik gjør du det

Beskjære frukttrær – slik gjør du det

Epletre, kirsebærtre og plommetrær - alle frukttrær må beskjæres hvert år for å holde seg fine og for å gi en god høst. Vi i Villa gir deg noen råd om hva du bør tenke på ved beskjæring. 

Test: 8 kompostkvern
Best i test: Her er 8 kompostkverner

Test: 8 kompostkvern

Disse åtte kompostkvernene har rå kraft, og selv om det er store forskjeller, ender de opp med overraskende like resultater - men denne kompostkvernen er best i test.

Gi potetene et forsprang med forkultivering i mars
spirende poteter

Gi potetene et forsprang med forkultivering i mars

Potetsesongen starter i mars. Her skal du begynne å forspire settepoteter dine, hvis du vil spise nypoteter til sankthans. Du kan også med gevinst forspire de potetene du vil høste senere på sommeren.

Beskjære epletre – Slik gjør du det
beskjære epletre

Beskjære epletre – Slik gjør du det

Uansett om du har et nytt eller gammelt epletre så kan du hjelpe treet ved å beskjære det riktig. Det former nemlig treet sånn at det blir pent å se på og at det kan utvikle så mange perfekte frukter som mulig.

Kan man klippe gresset når det er vått?
Du kan klippe plen i regn

Kan man klippe gresset når det er vått?

Sunn fornuft sier NEI, men er det så enkelt? Og hva skal man gjøre hvis det ikke er noen vei utenom? Her er 7 gode tips til regnværsklipperen.

Test: 7 robotgressklippere til mindre hager
Stor robotgressklipper test

Test: 7 robotgressklippere til mindre hager

En robotgressklipper kan spare deg for mye arbeid, selv i en liten hage. Gjør Det Selv har testet 8 gressklippere for mindre hager. Du kan se deltakerne og hvem som ble testvinneren her.

Derfor bør du satse på ferdigplen
Bør du velge ferdigplen eller så selv?

Derfor bør du satse på ferdigplen

Hvis du vil ha grønn hage i en fei, er ferdigplen på rull tingen for deg. Slik får du det til på første forsøk.

Kan jeg så gamle frø?
test gamle frø med spiretest

Kan jeg så gamle frø?

Hvordan vet man om gamle frø – både grønnsaksfrø og blomsterfrø – fortsatt kan brukes? Det gir vi deg svaret på her.