Rikets tilstand

Våtere klima er dårlig nytt for oss huseiere. Ikke bare er det kjedelig å måtte sitte under tak og grille. Dette har også en rekke konsekvenser for boligene våre.


Det er koselig med sommerregn som trommer på taket. Bare ikke så ofte, og så mye av gangen. Og heller ikke når våre boliger ikke er bygget for å ta unna for de mengder som vi har hatt de senere årene.

Regnet gir åpenbare konsekvenser for tak og fasader. Gammelt tak blir satt på prøve, og lekkasjer må utbedres for å hindre ytterligere skade på konstruksjonen.

Veggene må vedlikeholdes innimellom bygene, og mange er de som krysser fingrene for at planken var tørr nok før den ble overmalt. Men det er fortsatt greit nok. Vi kan se det og holde øye med tilstanden.

Mindre åpenbare konsekvenser er vannmassenes innvirkning på takrenner og drenering. Når det regner slike mengder, rekker ikke grunnen og absorbere fukten. Jordsmonnet er mettet. Hus med kjellere blir omvendte basseng når god drenering/avrenning ikke lenger oppnås.

Hvorfor skjer dette når huset er drenert etter ”boka”? Husk at din dreneringen antagelig ble etablert i en værperiode med mindre nedbør.

Videre vil den, over tid, bli utsatt for påvirkning utenfra. Det være seg forskyvninger, komprimering, eller tiltetting gjennom årenes løp.

Det er det ikke rart at den ikke kan ta unna for de overveldende mengder nedbør, som vi nå velsignes med.

Fuktinntrengning i grunn-mur og gulvsålen i kjeller og sokkeletasjer, er dessverre blitt et stadig økende problem. Stadig oftere ser vi at folk benytter avfukter for å fjerne fukten i luften.

Mange merker fuktinntrengning i huset gjennom lukt eller visuell inspeksjon. Det har kanskje oppstått saltutslag eller kalkroser.

Andre merker det ikke før det er mugg på klærne i klesskapet. Dessverre oppdager noen fukten først når deres kjære, er blitt syke.

For soppbefengt innemiljø er svært skadelig. Gjerne er det de unge vi overlater kjellerstuen til.

Fortvil ikke, det er hjelp å få. Det er flere tiltak som kan gjøres for å bedre situasjonen. En rekke håndverkere har spesialisert seg på denne problematikken.

Henvend deg til disse, dersom du har mistanke om fuktskade og få råd. Det vil være svært lønnsomt for helsa, så vel som lommeboka, ikke minst, dersom du går med planer om å selge.

Det blir påstått at 80% av tvistesaker i forbindelse med eierskifte, omhandler fukt eller fuktskader. For du må huske på opplysningsplikten.