Vinterhage: Husets vakreste rom

En isolert vinterhage kan nytes hele året og forlenger hagesesongen, innenfor. Se her hva du bør tenke over når du går å drømmer om en vinterhage. 

En vinterhage gjør huset større samtidig som det forlenger sommersesongen.

I Norge har vi “mye vær” som det sies. Det kan gjøre hagesesongen kort og kjedelig. Selv om hagesesongen varierer fra år til år, og område til område, er det fortsatt mulig å føle at man kan nyte den flotte naturen og hagesesongen ved å investere i en vinterhage. Da kan du nyte hagen i all slags vær, hele året. 

Vi har samlet det du trenger å vite om vinterhage under: 

Hvorfor ha en vinterhage? 

En vinterhage gjør huset større samtidig som det forlenger sommersesongen.

Du får en ekstra stue til huset som kan brukes hele året. Du kan for eksempel bruke det som et orangeri, hvor du plasserer de frostfølsomme plantene dine, eller du kan bruke det som et kontor eller bare som en ekstra stue. Det gir deg også flere dager ute på terrassen og følelsen av å være ute, selv om man er inne. Den kan også brukes som et drivhus på sommeren da de store vinduene vil gi plantene dine masse lys og varme.

Isolasjon 

En vinterhage er en forlengelse av huset, og oftest er de fullisolert. I motsetning til en sommerstue kan vinterhagen altså brukes både sommer og vinter. Her kan du nyte snøen utenfor, mens du sitter inne i varmen. Eller se ut på hagen på regntunge dager. 

Noen velger også vinterhager som er uisolerte, men dette blir ofte omtalt som en sommerstue eller hagestue.  

Vinterhagen er ofte fullisolert med isolert grunn og gulv, og har 2- eller 3-lags isolasjonsglass i vinduer og tak. Mange velger også gulvvarme eller å innsette en kamin for ekstra komfort og hygge. 

3 fordeler: 

  1. Forlenger hagesesongen – hagen kan nytes hele året, i lune omgivelser. 

  2. Øker boarealet ved å skape plass og et ekstra rom. 

Dirvhus, vinterhage eller hagestueFoto: GettyImages

Pris for vinterhage 

En vinterhage svinger mye i pris. Prisen avhenger av om du skal ha et utbygg som er fullisolert eller uisolert, størrelse og materiale valg. I 2019 lå gjennomsnittsprisen på ca. kr. 15.000 per kvadratmeter inkludert mva. Det var imidlertid en variasjon i prisen på mellom ca. kr. 7.000 – kr. 25.000 per kvadratmeter. 

Tilleggskostnader: 

Når du skal bygge en vinterhage, er det en ting hva selve konstruksjonen koster, men det kan også oppstå en del tilleggskostnader. Kanskje du har behov for utgraving, eller skal vinterhagen plasseres på en terrasse, veranda eller platting. Andre tilleggsomkostninger kan være om det er nødvendig å søke om byggetillatelse. 

Ved å velge prefabrikerte varianter kan du spare mye på prisen, hvor derimot en spesialdesignet vinterhage fort blir dyrere. 

Materialer: 

Aluminium er det billigste alternativet, mens konstruksjoner laget i tre ofte er en dyrere variant. Vinyl ligger ofte i midten av prisskalaen.

hagestue og vinterhager dette skal du viteFoto: GettyImages

Dette bør du tenke over hvis du skal velge en vinterhage: 

Tilpass bygget til eksisterende eksteriør:

Det er viktig å tenkte på hvordan vinterhagen vil se ut på huset, slik at den blir en del av eksisterende eksteriør og ikke fortoner seg som et fremmedelement. Selv om det er et vanlig utgangspunkt, bør man ikke sette vinterhagen på en eksisterende terrasse hvis det går på bekostning av en bedre løsning med andre mål eller plassering.

Velg solide bygningsmaterialer:

En vinterhage er beregnet til å brukes mesteparten av året og bygges med isolerglass, godt isolert tak og gjerne varme i gulvet. Rommet vil bli oppvarmet, derfor må det også isoleres godt.

Sørg for skikkelige luftemuligheter:

På varme dager kan temperaturen i vinterhagen komme opp i 50-60 grader. Du bør derfor sørge for mindre luftevinduer som kan stå oppe når du er bortreist. I tillegg bør et par av veggene bestå av skyvedører eller skyvevinduer i aluminiumsrammer. Faste glassfelt i kombinasjon med vanlig fast vegg kan også brukes. Som mal bør to vegger kunne åpnes helt opp (dør eller vindusfelter) for å gi full utluftning på varme dager.

Bruk effektiv oppvarmingskilde:

Det kan være lurt å vurdere om det skal bygges en peis i hagestuen. Den kan både brukes til grilling i den varme årstiden og til oppvarming når det er minusgrader ute.

Solid fundamant:

Solid fundamentering er helt avgjørende for hagestuen, på samme måte som det er for andre bygg. Setinger og siging kan skade både glassfelter og takdekke, i tillegg til at det er arbeidskrevende å rette slike feil i ettertid. 

Må byggemeldes:

En vinterhage må alltid byggemeldes hvis den er tilknyttet boligen. Det er ikke så vanskelig som mange tror, og det er viktig å ha det formelle i orden før du starter byggingen. 

Gjør mye selv og spar penger:

Du kan spare betydelige beløp hvis du gjøre mye selv, hvis du er byggekyndig. Et annet alternativ er å få en byggmester til å sette opp reisverk, som stolper, dragere og sperrer, slik at dimensjonering og innfesting er riktig gjort. Da kan du selv stå for montering av tak og glasspartier.

5 vinterhager til inspirasjon 

1. En del av huset 

Gå for en konsturksjon i samme stil og design som huset. Vinterhagen vil føles som en naturlig del av husets fasade, samtidig som det skaper utsikt og lys inn i huset. 

Vinterstue som henger sammen med huset

Denne flotte vinterhagen er fra Willab Garden, se den her. Foto: WillabGarden. 

2. Norsk vinterhage 

For et unikt uttrykk kan du kombinere vinterhagen din med både faste vegger og tak i kombinasjon med glassvegger og glasstak. 

Vinterhage som er integrert med husetVinterhagen er fra norske Bøcon, se den her. Foto: Bøcon

3. Aluminium 

Å velge en prefabrikert konstruksjon i aluminium gir både en moderne og minimalistisk stil. Her får du maksimalt ut av vinterhagens følelse av å være i hagen, selv om du er innenfor. 

Enkelt vinterhage i aliminiumVinterhagen er i aliminium og fra Willab Garden, se den her. Foto: WillabGarden.  

4. Planter elsker vinterhagen 

Dekorer vinterhagen din som et drivhus, her kan plantene dine trives i varmen og med masse dagslys. Om sommeren kan du dyrke eksotiske planter eller sette ut plantene som har stått inne i løpet av vinteren. 

vinterhage med planter voksende inne og uteDet Norske hageselskapet viser hvordan man bruker vinterhagen i forlengelse av hagesesongen. Foto: Hageselskapet. 

5. I stil med huset

En vinterhage med isolerte skyveglassdører holder varmen inne på vinteren og gir mulighet for å åpne helt opp på sommeren. På den måten har du et ekstra rom som kan transformeres til en overdekket terrasse. 

vinterhage på hytte inspirasjonVinterhagen er fra Glassportal, som du finner her. Foto: Glassportal.