Tak – Husk å måke taket

Det er vinter og igjen er snøsikring på taket i fokus. De siste vintrene har vært snørike, og påkjenningene på takene har vært store. Mange har fått merke skader og uhell som følge av manglende snøsikring.


Erfaringene viser at dersom man opplever at taksteinen knekker nederst i vinkelrennen(gradrennen) skyldes dette manglende snøfangere.

Vinkelrenner er spesielt utsatte ved snølast. Våt snø har tyngdetetthet på ca 4 kN/m3, dersom det ligger snø på en større flate og trykker ned mot vinkelrennen vil trykket i bunnen av denne bli så stort at tekkingen skades. Friksjonskoeffisient på taktekking er avgjørende for hvilket behov det er for snøfangere.

Armat Galant produseres i åtte forskjellige farger og leveres på mål inntil  8,0 meter.

Stål er verdens mest resirkulerbare materiale. Blant de vanligste byggmaterialene er stål det eneste som i dag gjenvinnes 100 prosent og med minst like god kvalitet.

Det påligger også huseier å vurdere hvorvidt snø må fjernes fra taket dersom snømengde overstiger bygningens dimensjonerende snølastkapasitet. Danner det seg store snøskavler på deler av taket må man også være klar over at disse bør fjernes da man her vil få stedvis større snølast enn hva bygningen er dimensjonert for.

Skader som følge av denne type overlast forekommer ofte i forbindelse med vinkelrenner, detaljer/gjennomføringer og lignende utsatte områder på taket.

Det finnes forskrifter for hvordan en takjobb skal utføres. Nå som tak blir utsatt for en hard vinter og mye snø er det veldig viktig at man ikke bare følger forskriftene når man legger mellomrom.

Men, det finnes også andre risikofaktorer som påvirker mange av takrasene som vi har sett de siste vintrene. Tyngden på snøen, tilstanden og alderen på taket er ting som man må vurdere.

─ Siden vekten av snø kan variere mellom 30 og 400 kg. per kubikkmeter er det ofte vanskelig å vite når man burde måke taket, forteller Lars Martin Norvik, styreleder hos Nor-Dekk AS.

Det kan også finnes andre grunner til å måke taket sitt, blant annet for å forhindre snøras.

Hvis man vurderer at man burde måke taket er det viktig at dette gjøres på en sikker måte. Nor-Dekk AS på Skedsmokorset har løsningen for deg som vil måke taket selv uten å risikere

Et tak som legges av en profesjonell taklegger har normalt en levetid på minst 30 år avhengig av hvilket takmateriale man bruker. Husk at taket er husets femte og absolutt viktigste fasade. Et godt tak er en forutsetning for et friskt hus.

AVALANCHE! MODEL 750 SNØMÅKE FOR TAK.

Passer alle typer skråtak med helling over ca 15 grader. 43 cm bredde. Fem meter lett glassfiberskaft i fire deler med enkle hurtigkoblinger for praktisk montering og lagring. Glatt og solid plastduk som snøen sklir ned på. Totalvekt ca 4,5 kg.