13 tips til nye vinduer

Håndverkerne har gode råd når du skal arbeide med vinduer, både når du monterer og renoverer slik at det blir litt enklere neste gang du fikser vinduer.


Tre, aluminium eller plast?

1. Vanlige trevinduer er tre hele veien gjennom, malt inn- og utvendig. Trevinduer er det klassiske valget, som krever jevnlig vedlikehold med maling utvendig. Tre/aluminiumsvinduer er trevinduer med en klimaskjerm av aluminium utvendig. Klimaskjermen reduserer vedlikeholdet, fordi aluminium ikke brytes ned av sol og vann på samme måte som malt treverk. Aluminiumsvinduene kan males. Plastvinduer er bygget opp av plastprofiler, forsterket med stål. Plastvinduene er det vedlikeholdssfrie valget, som bare skal rengjøres med jevne mellomrom.

Sjekk de nye vinduene først

2. Før du kaster ut de gamle vinduene, skal du sjekke målene på de nyleverte vinduene en ekstra gang. Sjekk at høyde og bredde passer til vindusåpningen, og at det er plass til fugen. Det er surt å stå med et åpent hull i huset og et vindu som ikke passer – faktisk er det ganske vanlig at det er målt opp feil til nyinnkjøpte vinduer. Og fabrikken kan jo også gjøre feil.

Malte dører og vinduer holder

3. Det lønner seg alltid å bestille nye vinduer og dører som er malt på fabrikken. Malingen er gjort under optimale forhold før glasset blir satt inn, og før beslagene monteres. Dette får den malte overflaten til å holde lenger, med en mye penere overflate enn du kan oppnå med en pensel. Derfor er ferdigmalte vinduer og dører den klart beste løsningen.

Tette og flotte skjøter

4. Perfekt vinklede snitt er forutsetningen for flotte og tette skjøter på vinduslistene. Men den siste finishen sikrer du slik: Fest listen i den ene siden, og eventuelt den nederste hvis du ikke har et blomsterbrett. Mål og skjær til den øverste delen, og fest den med én spiker i enden som vender mot den første siden. Sag til siste side, og fest den med én spiker nederst. Da kan skjøtene justeres før de festes.

La leverandøren måle opp

5. Når du skal innhente tilbud og bestille nye vinduer og dører, er det en god idé å la leverandøren måle opp. På den måten forsikrer du deg om at eventuelle feil i oppmålingen, som resulterer i vinduer eller dører som ikke passer, er leverandørens ansvar. Kontrollér ordrebekreftelsen, og sjekk at antall, typer og lignende stemmer med det du har avtalt.

Puter er smartere enn kiler

6. Karmen til døren eller vinduet skal være i vater. Det kan du sikre med kiler, som du legger under karmen. Men en enklere metode er såkalte “winbags”. Det er små firkantede poser med en pumpe på, slik at de kan pumpes opp og ned, helt til karmen er i vater.

Karmskruer fikserer rammen

7. Karmskruer, eller monteringsskruer som de også kalles, er utviklet til montering av dører og vinduer. Skruen er lett å kjenne igjen på de høye og skarpe gjengene og det lille hodet, som enkelt kan oversparkles. Skruene fikserer karmen i en gitt avstand uten å trekke karmen skjev. Skruene skal brukes uten skiver, men med forboring i tre- eller murverk.

Vurder energiruter

8. Skal du bytte ut alle de vanlige termorutene med energiruter? Nei, umiddelbart står ikke investeringen helt i forhold til besparelsen i fyringsutgifter. Men en moderne energi­rute er lurt å vurdere når du likevel skal skifte ut en gammel termorute. Merprisen på en energirute er nemlig ganske raskt tjent inn igjen.

Hengselsiden først

9. Når du skal montere en dør eller et sidesvingt vindu, skal du begynne med å skru fast karmen i hengselsiden. Rett inn karmen slik at hengselsiden står loddret i begge retninger. Fest karmen, og heng på døren eller vindusrammen. Rett inn karmen etter dør-bladet eller vindus-rammen, og fest den i motsatt side.

Mal treet men ikke gummilisten

10. På moderne vinduer er det vanskelig å maskere rutene.Som regel består overgangen fra rammer, glasslister og sprosser til ruten av en gummilist, som maskeringsteipen ikke vil henge fast på. Du kan dekke til selve ruten, men gummilisten skal helst ikke males, for malingen gjør den stiv og ufleksibel, og det ser heller ikke pent ut. Mal i stedet ut mot gummien med en stødig hånd, eller hold en sparkel mellom treet og gummien når du maler.

Hvis du måler opp selv

11. Når du bestiller en dør eller et vindu, skal det være på karmmål, altså bredden og høyden fra ytterkant til ytterkant av karmen eller bunnstykket. Karmmålet finner du ved å måle størrelsen på den gamle karmen. Er det snakk om et nytt vindu, skal du ta falsmålet (hullet der døren eller vinduet skal monteres) og trekke fra 25 mm i både høyde og bredde.Hvis du bestiller en dør med et aluminiumsbunnstykke, så husk å ta høyde for at det ikke er så høyt som et bunnstykke av tre og derfor ofte skal klosses opp høyere. Når du bestiller vinduer, skal du være oppmerksom på at de fleste leverandører oppfatter det første målet som bredden og det andre som høyden. Men spør deg for når du bestiller, for sikkerhets skyld. Du skal opplyse leverandøren om en dør skal være innadgående eller utadgående, og om den skal være høyre- eller venstrehengslet.

Myk overgang til en glatt overflate

12. Med ett tips fra maleren kan du male en perfekt overflate: Når grunningen er tørr, blander du 40 % grunning og 60 % toppmaling til en mellommaling, med en overflate som ligger så tett på det ferdige resultatet, at du bare skal bruke ett strøk toppmaling.

Husk ventilasjon

13. Etter hvert som vi renoverer boligene våre med dampsperre og ekstra iso­lasjon, blir de tettere og tettere. Når du bestiller nye vinduer, bør du vurdere innebygde luftventiler som erstatning for den naturlige ventilasjonen som våre moderne tette boliger mangler.

Kontroll på begrepene

Falsmål: Er målet på hullet i veggen der dør eller vindu skal monteres. Skal være 25-30 mm større enn karmmålet.

Karmmål: Vinduets eller dørens totale bredde og høyde, målt fra yttersiden av karmen, fra side til side og fra topp til bunn.

Koblede vinduer: Vinduer konstruert med to lag glass i hver sin ramme. Rammene er koblet sammen og hengslet, slik at de kan åpnes når de skal rengjøres.

Varevindu: Normalt en ekstra rute satt opp innenfor et eksisterende vindu, for å gi ekstra isolering mot kulde eller støy.