Stoppe trekk fra vinduet

Dør og vindu

Tetningslister blir gamle, tørre og de mister evnen til å holde kulden borte, derfor bør man innimellom kontrollere alle listene og skifte dem ut ved behov.

Det finnes en del forskjellige sorter og hva du velger kommer an på hvor mye jobb du vil legge i det.

Man kan velge selvklebende, slike som man bare klemmer fast eller slike som man limer fast. Listene kommer i forskjellige størrelser og hva man bør velge kan du lese om her! 

1. Begynn med å fjerne den gamle listen og rengjør overflatene nøye slik at den nye listen vil feste ordentlig. Her bruker vi selvklebende lister så vi må være ekstra nøye. Limer du listene er det mindre viktig.

2. For å finne ut hva slags list du trenger til det spesielle vinduet gjør du som følger: Ta en bit heftemasse (alternativt tyggegummi) og legg mellom karmen og vinduet. Steng vinduet med haspene. Åpne vinduet og løsne forsiktig heftemassen. Nå kan du måle tykkelsen på den delen som er klemt sammen. Du vet nøyaktig hvilken størrelse tetningslisten skal ha for å tette ordentlig. På tetningslistens innpakning står det eksakt hvilken størrelse på glippen som listen passer til.

Les også:

Kitt de gamle vinduene - spar penger

Gamle, utette vinduer kan bli som nye med en omgang ferskt kitt. Jobben kan du gjøre selv, og du får helt sikkert en økonomisk gevinst.

3. Mål opp lengden på listen. Ofte sitter de sammen to og to, hvilket innebærer at du måler opp sidene en gang. Ikke dra i listen, men la listen være like lang som stykket den skal dekke. Klipp av listen og gjør tilsvarende på over- og underkanten. For at de skal holde kulden unna er det er viktig at listene møter hverandre uten glipper. Alle sider uten gangjern siden monteres på karmens plane kant som buen stenger mot.

4. På gangjern siden setter man i steden listen på den andre siden, altså karmens plane overflate som møter vindusbuens bakkant. Dette gjør man for at listen ellers vil kunne vris løs av vinduet. Her er det også at listene møter hverandre uten glipper.

10. september 2012

Norges Vakreste Hage - stem på din favoritt!
Merethehageglad
Janne_paalandet
Husmannsplassen
Vestlandhage
Created with PollMaker
Mer om Dør og vindu

Slik reparerer du vinduskarmen

Dør og vindu Kom været i forkjøpet og sørg for å gjøre de viktige reparasjonene før vinteren kommer! Vi viser deg hvordan. 

Mal vinduer når de fremdeles er fine

Dør og vindu Vinduene holder seg mye lenger, hvis du maler dem, mens de fortsatt er pene. Her får du vite hvordan du går frem for å få et perfekt resultat.

13 tips til nye vinduer

Dør og vindu Håndverkerne har gode råd når du skal arbeide med vinduer, både når du monterer og renoverer slik at det blir litt enklere neste gang du fikser vinduer.

Slik bytter du vinduslister

Dør og vindu Det er lett å bytte ut vinduslistene selv, hvis du følger den enkle guiden som vår Gjør-det-selv-ekspert har gjort.

Gjør det selv: La lyset skinne gjennom taket

Dør og vindu Når du har tatt beslutningen om å innrede det tomme loftet, må det planlegges lys og luft til de nye rommene. Det beste alternativet er ett eller fl...

Gjør det selv: Vekk med dugg på rutene

Dør og vindu Problem: Isolerglasset er punktert, og årsaken kan være råte i bunnlista. Løsning: Vi skifter ruta og sjekker samtidig bunnlista . Ei punktert rute er...

Gjør det selv - nytt vindu

Dør og vindu Selvfølgelig kan du bytte vinduer selv. Vi i Villas hussnekker Jan Ohlis viser deg hvordan.

Bytt ytterdøren

Dør og vindu En vakker og solid ytterdør forsterker førsteinntrykket av huset. Her viser vi hvordan du river ned den gamle og monterer den nye døren.

Kitt de gamle vinduene - spar penger

Dør og vindu Gamle, utette vinduer kan bli som nye med en omgang ferskt kitt. Jobben kan du gjøre selv, og du får helt sikkert en økonomisk gevinst.

Bytt ytterdøren

Dør og vindu En vakker og solid ytterdør forsterker førsteinntrykket av huset. Her viser vi hvordan du river ned den gamle og monterer den nye døren.