Gjerdet er det første som møter gjestene dine, og det kan være verdt å holde det pent.
Gjerdet er det første som møter gjestene dine, og det kan være verdt å holde det pent. Bilde: Istock

Gjerde som du kan bygge selv

I hagen og uterommet

Det finnes nok nesten like mange typer av gjerder som det finnes hus, men byggeprinsippet er ofte det samme. Vår byggekspert Anders Utsten viser her ulike steg – uansett hvilken stil du foretrekker.

Gjerdet er det første som gjestene dine møter og det kan ofte være verdt å legge i litt ekstra kraft og energi slik at det ser pent og koselig ut. 

Kanskje finnes det allerede et gammelt gjerde som kan brukes når det nye skal bygges, ellers må man til å bore fra grunnen av. Uansett så finnes det noen gode tips som letter arbeidet og det er de vi skal gå gjennom nå.

Tenk på at:

  • Hold maksimal avstand mellom stolpene på 2000 mm.
  • Jo kortere, desto mer stabilt. Jo høyere gjerde, dess kortere mellom stolpene.
  • Ved hjørnene kan man sette to stolper for ekstra stabilitet.
  • Sjekk med kommunen din om hva som gjelder angående oppsetting av gjerder. Er det høyt kan man trenge en byggetillatelse.

Det absolutt enkleste gjerdet lager man ved å slå ned stolper i bakken etter at man har lagd hull med et spett. Da er det viktig at treet er skikkelig behandlet slik at det tåler fukt.

Et klassisk gjerde i gammel stil. Stakittpinnene er spisset i 45 grader. De er også skråskjært i bunnen (15 grader) slik at ikke fukten skal holde seg i trevirket.

Vanlige planker i midten. Her er det vanlige planker (22x95 mm) som er rundet i overkant. Lengdene blir kortere mot midten.

Begynn med stolpene

Begynn med å grave et hull som er minst 600 mm dypt og ca. 300 mm i diameter. Fyll opp med litt grus i bunnen. Bøy til armeringsjernene. Bland litt betong og fyll opp ca 50 mm i bunnen. 

Plassere jernene i betongen og sett papprøret nedi. Fyll deretter røret opp til kanten. Røret ligger noen cm over bakkenivå. Støt med en pinne mens du fyller i betongen for å få ut luften.

Stikk nedi stolpeskoen eller jernet. Fiksere dem og jevn til betongen. Skru gjerne fast en bit stolpe i jernet og lodd inn biten slik at jernet kommer rett fra begynnelsen.

Fiksere med små lekter eller jern mens betongen stivner. Man kan få kjøpt stolpemateriale i ulike dimensjoner. Til vårt gjerde nedenfor har vi skrudd og limt sammen to bord (á 45x95mm). Bruk ikke for spinkle stolper, det blir ofte penere med litt grovere. 

Fortsett med bordene

De liggende bordene skjøtes mot hverandre på forskjellige måter. Rette skjøter tørker etter hvert og det blir en glippe mellom bordene som ikke bare er stygt, men som også øker risikoen for skader ettersom vann lett kommer inn til endetreet. Her er noen gode metoder.

Endetreet er skråkappet i 30 grader for å overlappe hverandre. Forbore og skru deretter fast med lange skruer (f.eks. 5x80mm) som er beregnet til utendørs bruk. Mal stolpen før du monterer bordene.

Stolpen som består av to sammenlimte bord er lett å kappe. Her har vi kappet bort en bit av det ene bordet slik at de liggende bordene faller inn i samme nivå som stolpen. Enkelt og pent. Enklest er det å montere de liggende bordene på en enkelt stolpe som siden kompletteres med småbiter under, mellom og over de liggende bordene.

Skru fast med vinkeljern med ankerskruer i ønsket høyde. Monter deretter bordet og skru fast. Kompletter og forsterk med en skrue rett gjennom bordet og inn i stolpen på oversiden. Er det trangt mellom bordet og bakken, kan det være lettere å skru fast vinkelen i bordet først og deretter i stolpen.

Her har vi samlet alle artikler om gjerder

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

21. mai 2012
Mer om I hagen og uterommet

Slik lager du en natursteinsmur

I hagen og uterommet En litt røff natursteinsmur passer veldig godt inn i vår hage. Se den tøffe muren Tore og Henrik lagde på under en time!

Slik bygger du en piknikbenk i til barna

I hagen og uterommet Å bygge en piknikbenk i barnestørrelse er enkelt og barna vil garantert elske den.

Slik bygger du lekehus til barna

I hagen og uterommet Vil du slippe til din indre håndverker OG skape fantastiske opplevelser for barna på én og samme gang? Bygg et lite lekehus i hagen!

Gi kurvene et nytt liv med farge

I hagen og uterommet Slitte kurver kan du få tak i på loppemarked eller kanskje du har noen liggende selv. Gi dem et nytt liv med spraymaling!

Fiks betongtrappen

I hagen og uterommet Sprukne trinn og løse deler – etter noen år ser ofte betongtrappen trist ut. Men det kan som regel lett fikses.

Slik bygger du fuglekasser til småfuglene

I hagen og uterommet I tillegg til å være dekorative, er de små fuglekassene også til nytte. Du kan velge om du vil lage ett fuglehus eller om du vil lage en hel fuglehusrek...

Lag sommerens søteste uteleker!

I hagen og uterommet Dette lettlagde lekesettet med blikkbokser og erteposer er midt i blinken for både barna og som aktivitet på sommerfesten. Hvor treffsikker er du?

Gjør det selv: Slik legger du smågatestein

I hagen og uterommet Å legge smågatestein er både lett, pent – og morsomt! Men vær nøye med grunnarbeidet.

Legg belegningsstein selv

I hagen og uterommet Et bra underlag er viktig for det ferdige dekket av belegningsstein. Da unngår du telehiv og setninger, som kan føre til at overflaten blir ujevn....

Gjør det selv: Bygge svømmebasseng

I hagen og uterommet Slik bygger du ditt eget svømmebasseng.

Rull ut det grønne gresset

I hagen og uterommet Vakker gressplen på en, to, tre – det er slett ikke umulig. Gjør du jobben selv, får du en ferdig gressplen på en halv dag.

Lag din egen urtehage

I hagen og uterommet Lag din egen urtehage – i kjøkkenvinduet, i krukker eller i hagen!

”Jeg bygget en egen hagestue"

I hagen og uterommet Uterommet er husets mest magiske rom. Et rom som både er ute og inne samtidig. Et slikt rom ville Mårten ha – og bygde det selv.

Flott trapp på tomten

I hagen og uterommet En god utendørstrapp skal være lett å gå i og fungere så vel sommer som vinter. Her viser vi hvordan du planlegger trappen, og hvordan du lykkes!

Gjør det selv - Bygg en krukkeslede

I hagen og uterommet Slik bygger du om snørydderen din til en smart tralle til sommerens hageprosjekter.