Bilde: Anders Carlén

Slik bygger du lekehus til barna

I hagen og uterommet

Vil du slippe til din indre håndverker OG skape fantastiske opplevelser for barna på én og samme gang? Bygg et lite lekehus i hagen!

1. Bestem størrelsen på huset

Aller først bør du bestemme deg for størrelsen på huset, og la lekehusets indre dimensjoner være avgjørende for den totale størrelsen. I dette tilfellet brukes 120 cm brede sponplater som utgjør høyden på langsidene, mens gavlene får de samme 120 cm som bredde.

Bruk så de samme målene når du skal lage gulvet. Her måler gulvet 240 x 140 cm med bjelkelag/spikerslag på 120 x 45 mm. Fest en kryssfinérplate på 200 x 120 cm på undersiden av bjelkene og fyll med isolasjonsmateriale.

Kle over isolasjonen med vindsperreduk, og lim eller skru fast gulvplate/gulvbord som dekker samme flate som den underliggende platen (200 x 120 cm).

Se også: Slik bygger du piknikbenk til barna

Husets bestanddeler kan du bygge hver for seg innendørs. (Foto: Anders Carlén)

Les også:

Så lett støper du egne figurer i betong

Å støpe egne figurer i betong, er både enkelt og morsomt. Vi viser deg hvordan du kommer i gang.

2. Veggene kommer på plass

Nå kan du sage til langsidene, som her måler 120 x 200 cm. Bruk en finérplate og sag hull til vinduer i ønsket størrelse. Fest spikerslag som måler ca. 95 x 45 mm direkte på veggplaten hele veien, samt rundt vinduet. Husk å plassere alle spikerslagene ved platens ytterkanter.

Deretter sager du til kortsidene/gavlene, som skal være 120 cm brede og ha en takvinkel på 40 grader. På den ene gavlen sager du også åpning til en dør i ønsket størrelse.

Husk å montere spikerslag ved alle ytterkanter og rundt døren. Det eneste stedet de ikke skal monteres ut i kanten, er i toppen der taket skal monteres. Her plasserer du spikerslagene ca 45 mm ut fra kanten.

3. Sett sammen huset

Sett så alle veggene på gulvet du har bygget og fest dem midlertidig med et par skruer. Sett deretter inn vindu i for eksempel plexiglass, som er brukt her.

Isoler veggene og dekk til med vindsperre på samme måte som med gulvet. Og hvis du på noe tidspunkt tenker å installere strøm i lekehuset, er tiden nå moden for å ringe elektrikeren, eller trekke ledninger selv.

Les også:

Nå er det snart på tide med en terrassevask

Våren er her og det er tide for en skikkelig terrassevask.

Denne døren er bygget av badstupanel og en sponplate. (Foto: Anders Carlén)

4. Utvendige vegger

Nå som innervegger og gulv er på plass, går vi videre til husets yttervegger. Kle yttersiden av lekehuset med valgfrie paneler fra gulv til tak. Tilslutt maler du huset både innvendig og utvendig, og til denne malejobben er det fullt mulig å ha med barna på arbeidslaget!

Gikk du glipp av denne? Lag din egen hagebenk på 1 - 2 - 3

5. Tid for tak

Legg spikerslag på 95 x 45 mm løst i fakket i toppen av takvinkelen, og fest takpanelet i disse. Når takpanelet er festet, monterer du nye spikerslag med samme mål (95 x 45 mm) øverst på takets overside.

Disse kan være lengre enn selve taket, og stikke ut over inngangspartiet som et takskjegg. Fest den siste takplaten nedenfra og monter deretter spikerslag på takets lang- og kortside og dekk til med vindsperreduk. Isoler og fest en plate kryssfiner på toppen og dekk til med takpapp, som du fester i trekantlister på begge sider.

Les også:

Lunt på terrassen

Med en terrassevarmer på plass kan du nyte utelivet på terrassen langt ut over høsten.

Barna kan gjerne være med å male huset! (Foto: Anders Carlén)

6. Bær ut huset

Nå er du klar til å sette lekehuset ut i hagen. Plasser fire Leca-blokker der huset skal stå, og bær huset ut delevis. Her kan det være greit med bærehjelp, og det er nå du får igjen for å kun ha montert veggene midlertidig. Start med å sette gulvet på plass på Leca-fundamentet, deretter skrur du fast veggene og til slutt taket. 

7. Finish

Avslutt med å montere pyntebord på sidene av taket, trykkimpregnerte gulvbord på verandaen/inngangspartiet og et lite gelender på trammen. Døren er laget av et badstupanel isolert med en sponplate på innsiden.

Få med deg flere tips og triks: Meld deg på vårt nyhetsbrev!

31. juli 2017
Mer om I hagen og uterommet

Slik bygger du hagebenk

I hagen og uterommet Toppen av glede må være å nyte hagen fra en hagebenk du selv har bygget. Den er lettbygd, og kan godt flyttes rundt i hagen etter behov.

Slik lager du en natursteinsmur

I hagen og uterommet En litt røff natursteinsmur passer veldig godt inn i vår hage. Se den tøffe muren Tore og Henrik lagde på under en time!

Slik bygger du fuglekasser til småfuglene

I hagen og uterommet I tillegg til å være dekorative, er de små fuglekassene også til nytte. Du kan velge om du vil lage ett fuglehus eller om du vil lage en hel fuglehusrek...

Slik støper og murer du selv

I hagen og uterommet Trapper og fundamenter, levegger og blomsterbed - ja til og med grillplasser er noen av de tingene du kan støpe eller mure selv.

Bygg en iskiosk til barna

I hagen og uterommet Et morsomt alternativ i stedet for en lekestue - er å bygge en iskiosk! Les den enkle veiledningen, steg for steg!

Denne koselige uteplassen kan du lage helt selv av paller

I hagen og uterommet Drømmer du om en koselig uteplass til sene sommerkvelder med venner og familie? Denne er laget av paller og kan lages på 1-2-3. Les mer for å se hvordan...

Bygg en blomsterkasse med espaljé

I hagen og uterommet En blomsterkasse med espaljé er et flott alternativ til terrasserekkverk. Bygg selv – og fyll med dine favorittplanter! Vi lover, det er ikke vanskelig.

Gjør det selv - Bygg en krukkeslede

I hagen og uterommet Slik bygger du om snørydderen din til en smart tralle til sommerens hageprosjekter.

Gjør det selv: Bygge svømmebasseng

I hagen og uterommet Slik bygger du ditt eget svømmebasseng.

Gjør det selv: Slik legger du smågatestein

I hagen og uterommet Å legge smågatestein er både lett, pent – og morsomt! Men vær nøye med grunnarbeidet.

Lag din egen urtehage

I hagen og uterommet Lag din egen urtehage – i kjøkkenvinduet, i krukker eller i hagen!

Gjør-det-selv: Kulørte lykter i snøen

I hagen og uterommet Selvgjorte islykter hilser gjestene velkommen.

Send grillen på ferie

I hagen og uterommet Med dette utekjøkkenet kan du gi grillen fri og likevel lage middagen under åpen himmel. Utekjøkkenet har hjul slik at det er lett å flytte, og du kan legge inn vann om du vil. Det er relativt enkelt å lage.

Gjør det selv: Vårklar plenklipper

I hagen og uterommet Fortvil ikke om du finner ut at du glemte å sjekke plenklipperen før du satte den bort for vinteren i fjor høst. Uten altfor store problemer kan du...

Lag grillen selv

I hagen og uterommet Med litt håndlag murer du opp grillen selv.