Gjør det selv: Sykkelstativet du kan lage selv

Et praktisk og fleksibelt sykkelstativ kan du enkelt støpe. Vår «handyman» Anders Ulsten viser deg hvordan du gjør det.


Dette sykkelstativet er enkelt å støpe selv. Med formen kan du lage flere da det er enkelt å ta fra hverandre formen og skyve den sammen igjen etter at betongen har tørket. Dessuten fungerer sykkelstativet som et vern mot sykkeltyver når du låser med et kjede eller en annen lås som du trer gjennom  hjul og jern, for den blir tung å bære med seg.

Materialer til sykkelstativ

  • (A) Bunnplate, plywood eller liknende som tåler litt fuktighet. Ikke sponplate. 340x490x20mm, tykkelsen er ikke så viktig – bare den ikke er for tynn.
  • (B)    2 stk. 45x145x490 mm planker
  • (C)    2 stk. 45x145x250 mm planker
  • (D)    2 stk. 45x70x400 mm planker
  • (E)    6 eller 8 mm armeringsjern. 4 stk. á 380 mm lange. Bøyes som en U som passer i formen.
  • (F)    6 eller 8 mm armeringsjern. 5 stk. á 330 mm lange, rette. Binder sammen U-formen.
  • (G)    12 mm armeringsjern. 2 stk. á 700 mm lange. Bøyes som støtte for hjulet.
  • Jernbindetråd eller ståltråd for å binde sammen armeringsjernene.
  • Skruer til formen. 12 stk. 6,0×100 mm. 14 stk. 55×3,9 mm.
  • 1 sekk finbetong.

Slik lager du sykkelstativet

1. Skru fast plankene (B) i bunnplaten (A). Det gjør du enklest undenfra med de minste  skruene. Skru sammen plankene (B) og (C) med hverandre. Bøy til de tynnere armeringsjernene (E) i u-form. Bruk et skruestykke å holde i. Et tips er å bruke et lengre rør som du trer på jernet, da er det lettere å bøye det. (F) beholdes rette.

2. Bøy armeringsjernene (E) slik at de blir en «U». Bruk en skrustikke. Et tips er å tre et lengere rør over jernet, da blir det lettere å bøye. De andre ameringsjernene (F) skal være rette.

3. Med såkalt jernbindetråd  eller ståltråd fester du sammen jernene. Jernene skal ikke stå på bunnplaten, men senere løftes opp et par cm. Skru sammen de to delene (D) med hverandre og fest dem midt i formen, langsmed overkanten. Det skal altså være litt luft under. Ikke skru for mye, da blir det bare mer jobb å løsne formen når betongen har tørket.

4. Bland ferdig betongen – helst utendørs. Du trenger nesten en hel sekk, men ikke helt. Bruk munnmaske.  Rør rundt med en sleiv eller en sementblander montert på en drill. Blandingen skal være som i løs grøt. Smør formene på innsiden med f.eks. vanlig linolje, så slipper betongen lettere når den skal ut av formen.

5. Løft opp armeringsjernene slik at de ikke står på bunnen.  Bank på formen – rundt hele – slik at luften stiger opp og det ikke danner seg bobler i støpen. Et knep er å bruke en slagboremaskin med en bolt festet i chucken.  La boltens hode banke på formen, da forsvinner luften enkelt og greit.

5. Bøy de grove jernene (G).  Den rette overdelen bør være ca. 180 mm lang. Fest nå støttejernene som skal holde hjulet på plass. Mellomrommet vi har valgt er 5 cm, men mål på ditt sykkelhjul slik at du får et eksakt mål. Bruk en eske slik at jernene ikke synker ned i betongen, kontroller innimellom at de står godt.

6. La betongen tørke i ett til to døgn, så kan du løsne formen. Skru forsiktig formen fra hverandre, rengjør og bruk den på nytt. Rengjør formen med litt vann, så blir den som ny! Finpusse betongen med et grovt sandpapir for fjerne skarpe kanter og annet. Nå er det bare å gjenta alt dersom du ønsker flere sykkelstativ.

Vil du ha en annen form eller et bredt sykkelstativ for flere sykler, er det bare å endre på målene.