5 fakta om maskeringsteip du bør kunne

Interiør - møbler - maling

Maskeringsteip er helt nødvendig når du maler. Men det gjelder å unngå feil teip og feil bruk. 

Bilde: Jordan

God maskeringsteip (eller maskeringstape :) sikrer at maling ikke havner utenfor der du egentlig skal male, og forhindrer at maling smitter inn under tapen slik at kantene blir uskarpe. Når du har malt ferdig skal teipen slippe lett fra flaten, og ikke etterlate seg limrester på underlaget.

Det er i hvert fall slik en god maskeringsteip skal fungere. Men hvis du velger feil teip, bruker eller oppbevarer den på feil måte, kan det være at teipen ikke oppfører seg som den skal. 

Det er nemlig et par grunnregler du bør kjenne til når du bruker maskeringsteip. Og de får du her:  

1. Teip er ferskvare 

Du bør ikke bunkre opp med maskeringsteip, selv om den er på tilbud. Teip skal ikke ligge lenge før den blir brukt. Hvis teipen er gammel, et par år eller eldre, blir det vanskelig å få av rullen i lange nok strekk. I tillegg kan kantene bli uskarpe, og dermed ikke tette skikkelig mot underlaget, slik at malingen smitter inn under.

Les også:

Slik får du den flotte Yucca-palmen til å trives

Yuccaen er heldigvis moderne igjen. De små minipalemene er dekorative inne. Her får du tips til hvordan du får Yucca til å drives.

2. Teip skal lagres lunt 

Teip skal ikke utsettes for frost, og bør derfor ikke oppbevares i uisolert garasje, bod eller i bil om vinteren.

3. Velg riktig teip til jobben

Det finnes mange forskjellige typer maskeringsteip; teip for utendørs bruk, for sensitive underlag, for ekstra skarpe kanter og for maling av kurver og svinger. Det finnes også maskeringsteip med vedhengende elektrostatisk dekkeplast som beskytter tilstøtende flater fra malingsprut. Å velge riktig teip til den jobben du skal gjøre, kan være forskjellen på suksess og katastrofe.

Det finnes teip for de fleste behov, som for eksempel buet teip (Foto: Jordan)

 

Les også:

Slik sliper du tregulvet selv

Det er en stor jobb å slipe gulvet selv. Vi viser deg hvordan du får et vellykket resultat - trinn for trinn.

4. Teip skal fjernes umiddelbart

Maskeringsteipen skal fjernes umiddelbart etter at siste strøk er påført. Hvis du venter for lenge, risikerer du både å rive med deg malingflak, og kan oppleve problemer med å få av teip og limrester fra underlaget. 

5. Teip skal dras av i 45 graders vinkel

Når du river av teipen, skal den dras av i cirka 45 graders vinkel mot underlaget. Det gjør at malekantene blir skarpe og fine. Sitter teipen godt fast, kan du eventuelt skjære forsiktig opp kanten mellom teipen og malingen.

Teip skal helst dras av veggen i en 45 graders vinkel (Foto: Jordan).

 

Les også:

Derfor er Zalo ”skadelig med langtidsvirkning for liv i vann”

Det populære oppvaskmiddelet har fått ny, illevarslende advarsel.

Kilde: Ifi.no

21. februar 2018
Mer om Interiør - møbler - maling

Dette er fargetrendene for 2018

Interiør - møbler - maling I år skal interiøret være rødbrunt, gyllent, grønt, blågrønt og nøytralt.  

Gjør det selv: Bygg en returstasjon

Interiør - møbler - maling Stina Abenius var lei av alle kassene med tomme glass og aviser. Nå er alt gjemt i hjemmets «returstasjon». Du kan lett ­snekre en selv, eller som...

Gjør-det-selv: Male gulvet hvitt

Interiør - møbler - maling Fiks et nytt gulv i løpet av helgen! Mal gulvet hvitt og få et lysere rom på kjøpet. Godt grunnarbeid gir et perfekt resultat.

Gi gulvet ny glød med maling

Interiør - møbler - maling Et slitt tregulv kan bli like fint som nytt igjen med litt maling. Hvis du våger å male gulvene hvite vil rommet virke lysere og større. Her får du oppskriften på hvordan du går frem.

Gi gamle møbler et lysere liv

Interiør - møbler - maling Å skape en lysere stemning innendørs er fort gjort med litt maling. Her har en gammel Ikea-hylle fått nytt liv med dueblå strøk.

Gjør det selv: Male barnestol i ubehandlet tre

Interiør - møbler - maling Med noen strøk maling og litt dekor i friske farger kan et lite furumøbel bli en morsom og personlig gave til et barnebarn, nevø eller niese.

Gjør det selv: Mal til du blir gul og blå

Interiør - møbler - maling I denne guiden tar vi utgangspunkt i hjemmets forskjellige bygningsdeler og inventar og gir deg en innsikt i hvilke typer maling du med fordel kan bruke til de forskjellige oppgavene.

Gjør det selv: Hylla alle kan lage

Interiør - møbler - maling Denne kvadrathylla er lett å lage. Det er ikke nødvendig med noe vanskelig saging. Du trenger ikke spesialverktøy, og du får gjort alt på ei helg....

Gjør det selv: Møbler med vakker patina

Interiør - møbler - maling Gjør møblene eldre! Slitasjen lager du med slipepapir, maling og litt arbeid.

Fra blass til gylden med beis

Interiør - møbler - maling Knaggen hadde en artig form, men så blass og kjedelig ut. Beis ble løsningen for å friske den opp og få den til å matche det øvrige interiøret.

Stickers er den nye interiørtrenden

Interiør - møbler - maling Stickers er den nye trenden i interiørverdenen. Dekorer slettveggen på 1-2-3 og skap din helt unike look.

Stolen som går i arv

Interiør - møbler - maling Tripp Trapp-stolen er en klassiker vi alle kjenner til.

Slik snekrer du gangmøbler

Interiør - møbler - maling Tenk flerfunksjonelt når du skal lage et møbel som passer i gangen. Tenk gjennom familiens behov og hva dere gjør i gangen. Her kan du se hvordan du kan lage et stilig møbel som dekker mange behov.

Koselig vegglampe

Interiør - møbler - maling Koselys kan man ikke få nok av. Denne lamperammen snekrer du på et øyeblikk, og stoffet kan du bytte ut etter humør og årstid.

Gi stolen nytt trekk

Interiør - møbler - maling Gamle, slitte spisestuestoler kan få nytt liv ved hjelp av enkle håndgrep. Jobben kan du gjøre selv.