Bilde: Thomas X. Floyd

Gi gamle møbler et lysere liv

Interiør - møbler - maling

Å skape en lysere stemning innendørs er fort gjort med litt maling. Her har en gammel Ikea-hylle fått nytt liv med dueblå strøk.

Maling er utrolig effektivt og ikke minst en rimelig investering dersom du er lei av uttrykket på gamle skap og hyller. Etter en lang og mørk vinter kan det være fint å friske opp interiøret med lyse farger. Kanskje du har noen gamle møbler som trenger fornyelse? Da er det bare å finne frem fargekart og velge og vrake blant de mange lyse fargenyansene som nå finnes hos ulike fargehandlere. I tillegg til nye veggfarger kan du nå også få maling som er super å bruke på tremøbler uten lukt eller skadelig avgassing. Det finnes nesten ingen grenser for hvordan du kan endre en gammel kommode eller et skap ved å våge å bruke nye farger.

Alt for ofte lar vi det kun bli med tanken på å forandre slitte møbler vi er blitt lei av. Men nå som ny maling er kommet på markedet som verken lukter eller avgir skadelige gasser kan man faktisk male året rundt uten å frykte at man blir svimmel og uvel av malingslukten.

I disse finanskrisetider kan det også være lønnsomt å male om gamle møbler fremfor å kjøpe nye og dermed både spare penger og være miljøbevisst.


Før: Sort og hvit Ikeahylla klar for forandring.

Økt trivsel
Forandring fryder er et begrep de fleste er enig i. Trivselen kan øke betraktelig med farger vi liker å være omgitt av. Fargepaletten skifter med skiftende tider og trenden akkurat nå er lyse farger tilsatt en ørliten dose valør. Ikeaskapet som her er utsyrt med dueblå kulør minner om fargen på en mild sommerhimmel. Fargen heter tusenogennatt fra Jotuns Sens nye fargekart. Helhvite overflater kan lett bli litt kjedelig, derfor er de fleste nyansene i dette fargekartet fra Jotun ispedd kulører med inspirasjon fra himmel, hav og jord.


Etter: Med fargen «Tusenogennatt» fra Jotuns Sens-serie har skapet fått et sommerlig uttrykk.

Slik gjør du:
Ubehandlet treverk

1. Rengjør overflaten med Husvask, påfør to tynne strøk med kvistlakk på alle kvister.

2. Hele flaten påføres grunning for tre/panel. Skader/sår sparkles, pusses eller slipes ned, fjern slipestøv, umalt trepanel grunnes med grunning sperring/isolering.

3. Påfør to strøk med vegg/ panel/list maling i ønsket glansgrad.

Tidligere malte flater

1. Rengjør overflaten med Husvask.

2. Skader/sår sparkles med sparkel for treverk, slip lett over hele overflaten med fint sandpapir, fjern støv. Sparklede flater flekkgrunnes med grunning tre/panel.

3. Påfør to strøk med vegg/ panel/list maling i ønsket glansgrad.


De små detaljene: Dørknotter i metall kommer fint frem på lyseblå overflate.

Anbefalt av redaksjonen

5 august 2010

Lek med lakk!

Å male med skoletavlelakk er både lekkert og dekorativt. Gamle kjøkkenskap eller en sliten dør får et helt nytt uttrykk med lakken. Dessuten får du en...

Fargerik fornyelse

Et helt ordinært furubord er blitt et blikkfang i stuen etter noen strøk med maling. Og ikke nok med det, under bordplaten er det laget en skuffeløsning...

Pynt bordet med selvlagde serviettringer

Vi viser deg hvordan du lager serviettringer av gammelt stoff.

Sliten skjenk får nytt liv

Ved hjelp av maskeringstape og maling fikk denne slitne skjenken et nytt liv.

Fra loppisfunn til møbelskatt

Lær knepene og se muligheter i bruktfunn på loppemarkeder, som det er mange av nå om dagen. Designeren Annette Nordstrøm er god til å få gamle møbler...

Veggord på stuebordet

Slik frisker du opp et gammelt bord med veggord!

Ny fin veggdekor

Forny veggen raskt med en fint tekstilbilde laget av en ramme, noen lister og fire hjørnejern.

Lag ditt eget mosaikkspeil

I stedet for å kjøpe et standardspeil kan du lage et eget med glassmosaikk. På den måten kan du forandre fargestilen på badet i en håndvending, avhengig...

Slik lydisolerer du gulvet

Et rom må lydisoleres på alle flater. Vi viser deg hvordan du lydisolerer gulvet.

Male dører - slik gjør du det

Male dører kan du gjøre selv - om du kan leve med den lille strukturen som en finhåret malerull gir. Slik oppnår du et godt resultat!

Lakkering av møbler

Med lakkert overflate holder møblene lenger. Legger du på lakken i mange lag blir møbelet lekkert speilblankt.

Gjør det selv: Male barnestol i ubehandlet tre

Med noen strøk maling og litt dekor i friske farger kan et lite furumøbel bli en morsom og personlig gave til et barnebarn, nevø eller niese.

Pusse opp spisestuen

Slik pusser du opp en gammel spisestue.

Gjør det selv: Møbler med vakker patina

Gjør møblene eldre! Slitasjen lager du med slipepapir, maling og litt arbeid.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no