Gi gulvet ny glød med maling

Interiør - møbler - maling

Et slitt tregulv kan bli like fint som nytt igjen med litt maling. Hvis du våger å male gulvene hvite vil rommet virke lysere og større. Her får du oppskriften på hvordan du går frem.

Å male tregulv lyse eller mørke er høy interiørmote for tiden. Mange er lei av gulnet treverk på gulv, vegger og møbler. For en tid tilbake kunne vi nesten ikke få nok furuplank i huset. I tillegg til at vegger, tak og gulv var dekket med «furuskog» skulle helst møblene også ha furupreg med framskap, bokskap, bord og stoler i treverk. Med årene har det lyse treverket som luktet så friskt av furuskog gulnet og mistet mye av sin opprinnelige friskhet. Gulnet treverk i ulike sjatteringer er ikke fullt så trivelig å være omgitt av derfor har trenden med å male på treverk bredt om seg.

Mange foretrekker nå lysere overflater og finner frem malerkosten når man har fått nok av dystre og mørke rom. Dersom du velger å gjøre malejobben selv lønner det seg å ta seg god tid til å uføre jobben skikkelig. Vask grundig før malingen bres utover flatene, bruk slipemaskin om nødvendig og påfør et strøk med grunning og to toppstrøk med maling slik at overflatene blir pene. Grundig arbeid gjør at man slipper å male om gulvet for ofte.

Dette trenger du:
* Sandpapir
* Malingskrape
* Pensler/fordriver
* Malerull
* Forlengerskaft
* Rullebrett, rullebøtte
* Dekkplast, papp
* Penselrens/white spirit
* Husvask
* Oxan maling for tre & betong 40

Slik går du frem:

1. Vask gulvplankene, gjerne med Jotun Husvask. Det er viktig å fjerne skitt, støv, voks og fett slik at malingen fester seg godt på overflaten.

2. For å få malingen til å sitte ekstra godt kan det lønne seg å slipe overflatene med sandpapir. Med sandpapir eller en slipemaskin får du mattet ned overflaten, for å gi bedre heft til malingen. Du bør også skrape bort løs maling dersom gulvene er malt fra før av. Før toppstrøkene påføres, legg et fortynnet strøk med O xan gulvmaling for tre & betong 40, fra Jotun, på gulvet. Tynn med 15 prosent white spirit.

3. Påfør toppmalingen, for eksempel Oxan gulvmaling fra Jotun for tre & betong 40. Husk å påfør malingen i gulvbordenes lengderetning. Mal 2–3 gulvbord om gangen og la malingen tørke mellom strøkene. Påfør gulvet to strøk.

22 september 2010
Annonsørinnhold

Disse fargene bør du bruke på soverommet

Fargevalget kan ha betydning for hvor behagelig og god søvn du får.

Lag ditt eget serveringsbrett

Har du en gammel trefjøl liggende? Lag et stilig serveringsbrett av den!

Lek med lakk!

Å male med skoletavlelakk er både lekkert og dekorativt. Gamle kjøkkenskap eller en sliten dør får et helt nytt uttrykk med lakken. Dessuten får du en...

Fargerik fornyelse

Et helt ordinært furubord er blitt et blikkfang i stuen etter noen strøk med maling. Og ikke nok med det, under bordplaten er det laget en skuffeløsning...

Pynt bordet med selvlagde serviettringer

Vi viser deg hvordan du lager serviettringer av gammelt stoff.

Sliten skjenk får nytt liv

Ved hjelp av maskeringstape og maling fikk denne slitne skjenken et nytt liv.

Fra blass til gylden med beis

Knaggen hadde en artig form, men så blass og kjedelig ut. Beis ble løsningen for å friske den opp og få den til å matche det øvrige interiøret.

Slik lager du en mønstervegg med maskeringsteip og maling

Slik lager du en mønstervegg med maskeringsteip og maling.

Lag ditt eget glassunderlag av papp

Med selvlagde glassunderlag til drikkeglass kan du unngå unødvendig søl på bordet.

Fra loppisfunn til møbelskatt

Lær knepene og se muligheter i bruktfunn på loppemarkeder, som det er mange av nå om dagen. Designeren Annette Nordstrøm er god til å få gamle møbler...

Veggord på stuebordet

Slik frisker du opp et gammelt bord med veggord!

Slik fornyer du en gammel kjøkkenstol

Sitt vakkert - forny kjøkkenstolene med farge og ny pute.

Ny fin veggdekor

Forny veggen raskt med en fint tekstilbilde laget av en ramme, noen lister og fire hjørnejern.

Gi gamle møbler et lysere liv

Å skape en lysere stemning innendørs er fort gjort med litt maling. Her har en gammel Ikea-hylle fått nytt liv med dueblå strøk.

Oppslagstavle med klesklyper

Denne oppslagstavlen er både dekorativ og praktisk. Her kan du feste papirer og andre ting og tang som ellers samler seg i bunker rundt om i huset.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no