Gjør det selv: Møbler med vakker patina

Gjør møblene eldre! Slitasjen lager du med slipepapir, maling og litt arbeid.


Shabby chic – slitt eleganse, en populær stil innen innredning.  Møblene er ofte vakkert patinert av tidens tann med merker av flittig bruk og avskallet maling.  Men tro ikke at møblene alltid er gamle og verdifulle, de kan være nye og dyre med kunstig slitasje.  Møblene er patinert på forskjellig vis for å se litt slitte ut, og reslultatet blir en varm og koselig stil.

Du kan hoppe på shabby chic-bølgen og patinere selv. Visst krever det mot å bearbeide sine møbler med slipepapir, stålbørste og hammer, men riktig utført gir patineringen både charm og vakker eleganse til møblene. Du skal bare følge noen enkle regler.

Stopp i tide
Resultatet blir best om du bearbeider et gammeldags møbel.  Hele ideen er at den skal være slitt kun der den ville blitt det ved normal bruk, altså langs kanter, på hjørner, ved håndtak osv, men kunsten er å stoppe i tide.

Vi har patinert en kommode av ubehandlet furu. Vi begynte med et tynt strøk med grunnfargen før vi effektmalte med hvit maling (med svamp og pensel) som ga liv og struktur til overflaten.  Jo større fargeforskjell mellom grunnfargen og effektfargen, dess mer markant blir strukturen.  Kommoden behandles så med slipepapir (kanter og hjørner) og stålbørste (ved håndtakene) før den lakkeres med matt lakk.

Test teknikken
Bruk grunnmaling og effektmaling.  Grunnmalingen tørker raskt, så når du legger på effektfargen, må du være rask med penselen.  Du kan jo først prøve på baksiden av kommoden eller på en trefjel.  Effektfargen krever lengre tørketid, så det gjelder å blande passe mengde effektmaling med vanlig maling for å få passe tørketid.  Prøv deg fram med ulike blandinger.

Kontroller at skuffene er lette å dra ut, dersom de går tregt kan du slipe kantene litt.  Ellers blir det ikke plass til malingen og da går de enda tregere.

Treknottene ble fjernet før møbelet ble patinert og siden erstattet med nye, ”antikke” knotter.
  Treknottene ble fjernet før møblet ble patinert og siden erstattet med nye «antikke» knotter.

Du trenger:
* Effektmaling
* Grunnmaling
* Farge
* Lakk
* Toner eller fargepulver

Dessuten:
* Slipepapir
* Pensel
* Nylonskuresvamp
* Salmiakk
* Stålbørste
* Kvistlakk

Du trenger:
* Effektmaling
* Grunnmaling
* Farge
* Lakk
* Toner eller fargepulver

Dessuten:
* Slipepapir
* Pensel
* Nylonskuresvamp
* Salmiakk
* Stålbørste
* Kvistlakk

Neste side: Slipe, grunne og male

#br

Slipe, Grunne og male

1. Slip overflaten og rengjør godt med salmiakk eller rødsprit for å fjerne fettet. Forsegl alle kvister med kvistlakk. Bland grunnfargen til ønsket valør med farge eller fargepulver og stryk over kvistlakken. Når dette har tørket påfører du et tynt strøk over hele møbelet en


2. Mens grunnfargen fortsatt er fuktig, drar du den litt forsiktig ut med en nylonskuresvamp, slik at overflaten blir litt stripete. Dra svampen i en ubrutt bevegelse fra den ene til den andre siden i trevirkets lengderetning.

3. Når grunnfargen har tørket, slipes overflaten lett, børst litt her og der. Gni så mye at du kommer ned til bart tre noen steder. Det gjør ikke noe om du tar bort for mye maling. Du kan alltid legge på mer senere. B ørst bort alt løst slipestøv og tørk over med en ren klut.
Neste side: Effektmale og lakkere
#br

Effektmale og lakkere

1. Bland effektfargen og legg på et tynt lag. Dra ut fargen med svamp, med lange drag slik som med grunnstrøket. Det gjør ikke noe om de barslipte flekkene males over. Det gir et slitt utseende uten alfor dype slitemerker.
2. Når fargen har tørket slipes kanter, hjørner og områdene rundt håndtak og lås med slipepapir og stålbørste. Sett på plass skuffene, da blir det lettere å se om noen deler skal patineres en ekstra gang. Slip ikke for hardt.
3. Kommoden ser passe slitt ut, børst den ren slik at alt slipestøvet forsvinner. Tørk over med en lett fuktig klut. Lakkere med matt lakk, stryk først på tvers av treet struktur og dra deretter lakken forsiktig ut langs treets lengderetnig slik at overflaten blir slett og fin.
Neste side: Avansert patinering
#br

Avansert patinering

Dersom du syntes at du utøvde vold på møbelet da du slipte og børstet, bør du ikke lese videre. For den avenserte patineringen er ikke noe for følsomme møbelvenner. Men en korrekt utført behandling forvandeler selv et trist møbel til et spennende og aktuelt møbel. Har du lyst til å eksperimentere litt, så kommer noen forslag her som du kan jobbe videre med.

Vi kom over en enkel skammel i ubehandlet furu for kun kr. 20,-. Den var relativt glatt og fin på overflaten og den ble utsatt for den følgende behandlingen.

1. Først slo vi skammelen noen ganger med en kjetting og dermed fikk treverket noen dype merker. Hammeren og en kassert radiatorventil ga andre slagmerker og riper.

2. Ved hjelp av en syl utsattes skammelen for ”markangrep”.  Husk at mark alltid angriper på omtrent samme stedet, de sprer ikke angrepet.

3. Grunfargen ble tonet mørkeblå og ble strøket på ganske slurvete her og der på skammelen. Fargen fikk tørke en stund før det meste ble skrapt bort for hånd under rennende vann.

 4. Når fargen var tørr, ripte vi på flere av de blå fargeflekkene med en stålbørste mens vi strøk stearin på andre slik at fargen ikke fester seg der.

5. Til slutt malte vi pallen igjen, nå med en blåturkis farge.

6. Når denne fargen hadde tørket slipte vi alle stearinflekkene forsiktig med et fint slipepapir slik at den underliggende mørkeblå grunnfargen tittet gjennom.

7. Kantene slipte vi ganske hardt slik at det nakne treet skimtes gjennom. Flere andre steder børstet vi med stålbørste.

8. Til slutt ble skammelen polert med stålull og hvit voks som får fargen til å se ”mykere” ut samtidig som den blir mattere og ser eldre ut. Du kan eventuelt bruke farget voks.

  Du kan bruke nesten hva som helst til patineringen, for eksempel hammer, kjetting, ventiler, stearinlys, slipepapir og stålull.
Mild vold med overlagt mot, kan man kanskje kalle metoden som vi brukte på denne skammelen. Men resultatet blir bra.