Bilde: Lise Mortensen Høy

Lakkering av møbler

Interiør - møbler - maling

Med lakkert overflate holder møblene lenger. Legger du på lakken i mange lag blir møbelet lekkert speilblankt.

Den vanskeligste teknikken innen maling er lakkering.

Et godt resultat krever grundig forarbeid, mange tynne strøk, gode pensler, et støvfritt miljø og et håndlag som gjør at lakken påføres pent uten å renne eller boble seg.

Terskler møbler og båtdekk skal som regel strykes med akryllakk eller syreherdende lagg som påføres med lakkpensel. Til gulv brukes også akryllakk, etter sliping med slipemaskin Stryk på lakken med en gulvpensel.

Unngå misfarging

Bruker du panellakk som inneholder et effektivt lysfilter som beskytter mot UV-stråler, minsker risikoen for at treet endrer farge når det utsettes for lys.

Les også:

Istapper varsler taktrøbbel

Nå kan du se hvordan det egentlig står til med taket ditt. Istapper på nye hus viser at snekkeren har jukset.

Rengjør før du begynner å lakkere! Støvsug overflaten og tørk rent med en fuktig microfiberklut.

Lakkere møbler skritt for skritt

1. Vask med penselrens

Bruk gulv-/panelrens i samme serie som lakken du har valgt, ikke husvask eller liknende. Hvis lakken er helt slitt vekk på enkelte steder vil husvask trenge inn og misfarge treet slik at slitasjen fremheves.

Har treet fått mørkere flekker på grunn av vasking med flytende såpe, kan dette utbedres ved å skure med skuresvamp og panelrens. Vask deretter med vann.

Mindre overflater kan slipes med en pussekloss og slipepapir. Begynn med slipepapir 120 og bytt til finere etter hvert.

Les også:

Gjør det selv: Male barnestol i ubehandlet tre

Med noen strøk maling og litt dekor i friske farger kan et lite furumøbel bli en morsom og personlig gave til et barnebarn, nevø eller niese.

2. Slip treverket

Hvor mye vil du slipe? Holder det med å matte ned eller vil du slipe vekk all gammel lakk ned til nakent tre? Dersom overflaten er veldig slitt, bør du slipe fullstendig rent.

3. Velg fint slipepapir

Mindre overflater kan du slipe med slipepapir og pussekloss, men dersom du har en plansliper eller eksentersliper, er det til stor hjelp. Begynn med slipepapir 120, fortsett med 150 og  180.

Vil du bare mattslipe en lakkert overflate på et møbel, velger du ennå finere slipepapir, for eksempel 400 eller bare 600.

4. Støvsug og tørk av

Støvsug godt, også rommet der du arbeider. Tørk deretter av gjenstanden som skal lakkeres med en fuktig, godt oppvridd microfiberklut. Hvert eneste støvkorn må bort.

 

Les også:

Gi gamle møbler et lysere liv

Å skape en lysere stemning innendørs er fort gjort med litt maling. Her har en gammel Ikea-hylle fått nytt liv med dueblå strøk.

Sil lakken, hell den gjennom en nylonstrømpe eller metallsil så får du bort smuss og størknede lakkrester.

5. Sil lakken

Hver gang du lakkerer bør du sile lakken for å fjerne bl.a. tørre lakkrester og smuss som har sunket til bunnen av boksen. Hell lakken gjennom en nylonstrømpe eller metallsil og over i en ren boks.

Sjekk at det ikke er støv på penslene og rullen. Arbeidstøyet ditt må ikke loe eller miste fiber.

6. Klar for lakkering

Legg på så mye lakk at den kan flyte ut i et jevnt sjikt. Dra penselen med lett hånd, i en retning – treets lengderetning.

Det tar tid for lakken å flyte ut ordentlig, derfor bør ikke temperaturen i rommet være under 18 grader.

Pass på at det ikke trekker, for da tørker lakken senere.

En god lakkpensel har myk syntetisk bust eller blandingsbust som har "slitne" tupper når du kjøper den.

7. Lakken skal tørke

Det vil alltid komme små bobler i lakken når du har lagt den på med pensel eller rulle. Disse boblene kan sprekke før lakken har tørket, legg derfor ikke på et for tykt sjikt.

Tørker lakken for fort forvandles de små boblene til kratere på overflaten, noe som ødelegger det ferdige resultatet.

8. Flere tynne strøk

Åtte tynne strøk vil gi  en superblank overflate. Men det holder vanligvis med 3-4 strøk.

Det er viktig å finslipe lett mellom hver lakkering og la hvert strøk tørke godt etter anvisnng på boksen.

20. september 2012
Mer om Interiør - møbler - maling

Dette er fargetrendene for 2018

Interiør - møbler - maling I år skal interiøret være rødbrunt, gyllent, grønt, blågrønt og nøytralt.  

Gjør det selv: Bygg en returstasjon

Interiør - møbler - maling Stina Abenius var lei av alle kassene med tomme glass og aviser. Nå er alt gjemt i hjemmets «returstasjon». Du kan lett ­snekre en selv, eller som...

Gjør-det-selv: Male gulvet hvitt

Interiør - møbler - maling Fiks et nytt gulv i løpet av helgen! Mal gulvet hvitt og få et lysere rom på kjøpet. Godt grunnarbeid gir et perfekt resultat.

Gi gulvet ny glød med maling

Interiør - møbler - maling Et slitt tregulv kan bli like fint som nytt igjen med litt maling. Hvis du våger å male gulvene hvite vil rommet virke lysere og større. Her får du oppskriften på hvordan du går frem.

Gi gamle møbler et lysere liv

Interiør - møbler - maling Å skape en lysere stemning innendørs er fort gjort med litt maling. Her har en gammel Ikea-hylle fått nytt liv med dueblå strøk.

Gjør det selv: Male barnestol i ubehandlet tre

Interiør - møbler - maling Med noen strøk maling og litt dekor i friske farger kan et lite furumøbel bli en morsom og personlig gave til et barnebarn, nevø eller niese.

Gjør det selv: Mal til du blir gul og blå

Interiør - møbler - maling I denne guiden tar vi utgangspunkt i hjemmets forskjellige bygningsdeler og inventar og gir deg en innsikt i hvilke typer maling du med fordel kan bruke til de forskjellige oppgavene.

Gjør det selv: Hylla alle kan lage

Interiør - møbler - maling Denne kvadrathylla er lett å lage. Det er ikke nødvendig med noe vanskelig saging. Du trenger ikke spesialverktøy, og du får gjort alt på ei helg....

Gjør det selv: Møbler med vakker patina

Interiør - møbler - maling Gjør møblene eldre! Slitasjen lager du med slipepapir, maling og litt arbeid.

Fra blass til gylden med beis

Interiør - møbler - maling Knaggen hadde en artig form, men så blass og kjedelig ut. Beis ble løsningen for å friske den opp og få den til å matche det øvrige interiøret.

Stickers er den nye interiørtrenden

Interiør - møbler - maling Stickers er den nye trenden i interiørverdenen. Dekorer slettveggen på 1-2-3 og skap din helt unike look.

Stolen som går i arv

Interiør - møbler - maling Tripp Trapp-stolen er en klassiker vi alle kjenner til.

Slik snekrer du gangmøbler

Interiør - møbler - maling Tenk flerfunksjonelt når du skal lage et møbel som passer i gangen. Tenk gjennom familiens behov og hva dere gjør i gangen. Her kan du se hvordan du kan lage et stilig møbel som dekker mange behov.

Koselig vegglampe

Interiør - møbler - maling Koselys kan man ikke få nok av. Denne lamperammen snekrer du på et øyeblikk, og stoffet kan du bytte ut etter humør og årstid.

Gi stolen nytt trekk

Interiør - møbler - maling Gamle, slitte spisestuestoler kan få nytt liv ved hjelp av enkle håndgrep. Jobben kan du gjøre selv.