Parkettsliping

Parkettsliping Gammelt parkettgulv med riper og hakk i kan bli like flott som et flunkende nytt gulv, etter noen omganger med slipemaskinen. Parkettsliper Jon Nilsen, som kan smykke seg med tittelen kongelig gulvsliper etter nylig å ha slipt dansegulvet i Oslo Militære samfunn, gir deg gode råd før du setter i gang på egenhånd.


 

1. Start med enten å vaske eller støvsuge gulvet.

Hvis gulvet har vært bonet bør bonevoks fjernes, gjerne med rødsprit. Dette gulvet er rengjort og klar for å slipes.

bildetekst
 

2. Beskytt ørene mot støy med hørselvern. Jon Nilsen har radio innebygget i sine ørebeskyttere og hører gjerne på P4, mens han drar maskinen over gulvet. Også munn og nese beskyttes med maske for å unngå å puste inn støv fra slipemaskinen. Når gulvet er ferdig slipt og skal lakkeres, brukes det en spesialmaske mot lakkavgassing.

bildetekst
 

3. Begynn slipeprosessen på det lyseste partiet i rommet, for eksempel nær stue-vinduet og avslutt i den mørkeste delen. Dra maskinen i rette linjer, opp og ned i rommet. Denne maskinen heter Kunzle & Tasin og er en proffutgave som er produsert i Italia.

bildetekst
 

4. Det øverste laget på nyere parkett er om lag 4 – 5 mm tykt. Når parketten slipes vil gulvet bli noe tynnere. Her blir ca.1 mm av det gamle gulvet fjernet. For å få et perfekt resultat kjører Jon Nilsen to ganger over gulvflatene med slipemaskin iført sandpapir med 36 mm korning. Deretter to ganger med 80 mm papir. Dersom du ikke har god trening i å slipe gulv, anbefaler han å kjøre over gulvet to ganger med 60 mm sandpapir og deretter to ganger med 80 mm sandpapir.

  

  

  

  

bildetekst
 

5. Når hoveddelene av gulvet er slipt, starter prosessen med å ta for seg kantene med kantemaskinen. Den er noe mer krevende å håndtere, og her må det derfor utvises stor forsiktighet i bruken, slik at man ikke skader gulvet med skjemmende riper osv. Jon Nilsen bruker samme metode med kantemaskinen som med hovedmaskinen. Han bruker fire omganger på dette også. Først med 36 mm sandpapir og deretter 80 mm. Her er det brukt en kantemaskin som heter Ørebro, produsert i Sverige.

  

  

bildetekst
 

6. Gulvet rengjøres med støvsuger før første strøk med lakk legges på gulvet. Som regel må gulvet lakkeres i tre omganger og være helt tørt mellom hver lakkering. Det er også mulig å slipe gulvet mellom hvert lakkstrøk med en finpussemaskin, eller bare benytte sandpapir.

  

Resultatet av gulvslipingen er prima. Her er ikke lenger skjemmende riper og hakk. Den glinsende lakken med tykk plasthinne er erstattet av en mykere lakk med gylden og varm glød. 

  

Praktiske opplysninger

  • Det koster om lag 450,- kroner i døgnet å leie en slipemaskin. Kantemaskin er inkludert i prisen.
  • På et stuegulv på 40 kvadratmeter går det med 4 til 5 slipebånd.  De koster om lag 50,- kroner per stykk.
  • Ønsker du å få jobben utført av en profesjonell parkettsliper koster det omlag kr. 130,- per kvadratmeter. Da er alt inkludert, også lakkering.
  • Slipestøv fra slipemaskinen  må straks kastes i ildsikkert søppelspann  og ikke oppbevares innendørs fordi støvet  er svært lett antennelig, og kan forårsake brann.