Tripp Trapp-stolen ble påført flere tynne lag med spraymaling med 5-10 minutters mellomrom.
Tripp Trapp-stolen ble påført flere tynne lag med spraymaling med 5-10 minutters mellomrom. Bilde: Chera Westman/ifi.no

Slik pusser du opp Tripp Trapp-stolen

Interiør - møbler - maling

Med spraymaling blir Tripp Trapp-stolen god som ny!

 

Stokkes Tripp Trapp-stol er en skikkelig klassisker av en barnestol, og ble lansert allerede i 1972. Den finnes i tusenvis av norske hjem, men ikke alle er i like god stand.

Så om du er lei av farge, malingen flasser eller du bare vil ha en forandring kan du enkelt fornye den med spraymaling.

- Det går helt fint å male en Tripp Trapp-stol på den tradisjonelle måten, men det er langt enklere og raskere å spraye den med Quick Bengalakk. Det krever minimalt med verktøy, går raskt, og det er enkelt å få et godt resultat, sier Per Lund Nielsen, malermester og teknisk servicesjef hos Scanox.

Spesielt rillene der sete- og fotbrettet skal inn er det fordeltaktig å bruke spraymaling fremfor pensel. 

En fordel med å spraye er at spraymalingen legger en tynnere film, så brettene vil ikke bli særlig trangere å bevege. I tillegg er det vanskelig å male der uten å få sig i malingen eller at den renner.

Når du skal spraye skal du holde boksen ca 30 cm unna.

Les også:

Tripp Trapp i to nye farger

Designet på Tripp Trapp-stolen er uendret siden lanseringen i 1972, men Stokke presenterer nå to nye farger for en ny generasjon; Lava Orange og Aqua...

- Dette er viktig fordi for lang avstand gir for mye sprøytetåke, men for nærme kan gi litt sig, forklarer Nielsen. 

Dette trenger du for å pusse opp Tripp Trapp-stolen

 • Et par bokser spraymaling - Her ble det brukt Quick Bengalakk i farge 5882 Karma
 • Egnet rengjøringsmiddel, for eksempel TreStjerner Gulvrens eller Butinox Interiørvask
 • Beskyttelseshansker og mundbind
 • Slipepapir
 • Et egnet sted å holde på. 

Slik så stolen ut før:

Stolen var i brukbar stand, men malingen hadde begynt å flasse. Dessuten ønsket eieren seg en mer jentete farge. Foto: Chera Westman/ifi.no

Slik gjør du:

For å bevare muligheten til å flytte sete- og fotbrettet må du spraye stolrammen og brettene hver for seg. Det kan lønne seg å starte med brettene, ettersom de må sprayes på begge sider i to omganger. 

1. God rengjøring er svært viktig. En barnestol utsettes for mye fett og smuss. Rengjør stolen med et egnet rengjøringsmiddel, for eksempel TreStjerner Gulvrens eller Butinox Interiørvask.

Les også:

Spar penger og miljøet med en svanemerket vedovn

Skal du kjøpe ny vedovn? Da bør du gå for en svanemarket ovn!

2. En stol i god stand trenger ikke så mye sliping, men en lett mattsliping lønner seg alltid. All løs maling og lakk må fjernes. Du kan også sparkle bort hakk. I dette tilfellet ble det lagt maskeringsteip på den svarte metallstangen for å unngå maling på den. 

Bruk ansiktsmaske, hansker og egnede klær når du skal spraymale. Foto: Chera Westman/ifi.no 

3. Rist sprayboksen i to minutter før bruk. Hold den ca. 30 centimeter unna når du sprayer. Malingen skal ikke gi skikkelig dekk på første påføring. Spray heller på flere tynne lag, så unngår du sig i malingen. I dette tilfellet ble det lagt på fire tynne strøk. Tørketid mellom påføringene: 5 minutter i romtemperatur, 10 minutter ute i kaldt vær. Hold sprayen i bevegelse hele tiden for å unngå områder med mer maling. 

4. Etter maling må stolen tørke godt før du tar den i bruk. For å unngå malingslukt kan du la stolen stå i garasjen noen dager før du tar den inn på kjøkkenet. 

Når du er ferdig med spraymalingen bør du tømme dysene ved å holde sprayboksen opp ned, og spraye til det bare kommer luft. Da er dysen tom. Er dysen full av maling vil den tørke, og sprayboksen bli ubrukelig. 

Les også:

Funkistak gir fuktproblemer

Funkistak fører ofte til fuktproblemer, ifølge Anticimex.

Slik ble sluttresultatet:

Så fin ble Tripp Trapp-stolen etter spraymalingen. Foto: Chera Westman/ifi.no

Dette må du huske på ved bruk av spraymaling

 • Spraymaling er smart og enkelt, men krever noe mer beskyttelse enn vanlig maling. Du bør derfor gjøre jobben i garasjen eller ute. 
 • Når du spraymaler kan det komme en støvsky med maling, så rydd unna ting du er redd for.  
 • Har du en stor pappeske, er det lurt å spraye inni eller foran denne. 
 • Kulde er ingen hindring, men det bør ikke være under 5 minusgrader eller nedbør. 
 • Bruk hansker, ansiktsmaske og klær det ikke er så nøye med at blir møkkete.
 • Tomme spraybokser leveres som spesialavfall.

Kilde: ifi.no

4. februar 2015

Mer om Interiør - møbler - maling

Dette er fargetrendene for 2018

Interiør - møbler - maling I år skal interiøret være rødbrunt, gyllent, grønt, blågrønt og nøytralt.  

5 fakta om maskeringsteip du bør kunne

Interiør - møbler - maling Maskeringsteip er helt nødvendig når du maler. Men det gjelder å unngå feil teip og feil bruk.

Handleliste: 10 ting du må ha når du skal male

Interiør - møbler - maling Følg denne handlelisten før du skal male, så slipper du å måtte avbryte jobben for å gå på shopping.

Gjør det selv: Bygg en returstasjon

Interiør - møbler - maling Stina Abenius var lei av alle kassene med tomme glass og aviser. Nå er alt gjemt i hjemmets «returstasjon». Du kan lett ­snekre en selv, eller som Stina; la en annen gjøre det.

Gjør-det-selv: Male gulvet hvitt

Interiør - møbler - maling Fiks et nytt gulv i løpet av helgen! Mal gulvet hvitt og få et lysere rom på kjøpet. Godt grunnarbeid gir et perfekt resultat.

Gjør det selv: Male barnestol i ubehandlet tre

Interiør - møbler - maling Med noen strøk maling og litt dekor i friske farger kan et lite furumøbel bli en morsom og personlig gave til et barnebarn, nevø eller niese.

Gjør det selv: Mal til du blir gul og blå

Interiør - møbler - maling I denne guiden tar vi utgangspunkt i hjemmets forskjellige bygningsdeler og inventar og gir deg en innsikt i hvilke typer maling du med fordel kan bruke til de forskjellige oppgavene.

Gjør det selv: Hylla alle kan lage

Interiør - møbler - maling Denne kvadrathylla er lett å lage. Det er ikke nødvendig med noe vanskelig saging. Du trenger ikke spesialverktøy, og du får gjort alt på ei helg....

Gjør det selv: Møbler med vakker patina

Interiør - møbler - maling Gjør møblene eldre! Slitasjen lager du med slipepapir, maling og litt arbeid.

Fra blass til gylden med beis

Interiør - møbler - maling Knaggen hadde en artig form, men så blass og kjedelig ut. Beis ble løsningen for å friske den opp og få den til å matche det øvrige interiøret.

Stickers er den nye interiørtrenden

Interiør - møbler - maling Stickers er den nye trenden i interiørverdenen. Dekorer slettveggen på 1-2-3 og skap din helt unike look.

Stolen som går i arv

Interiør - møbler - maling Tripp Trapp-stolen er en klassiker vi alle kjenner til.

Slik snekrer du gangmøbler

Interiør - møbler - maling Tenk flerfunksjonelt når du skal lage et møbel som passer i gangen. Tenk gjennom familiens behov og hva dere gjør i gangen. Her kan du se hvordan du kan lage et stilig møbel som dekker mange behov.

Koselig vegglampe

Interiør - møbler - maling Koselys kan man ikke få nok av. Denne lamperammen snekrer du på et øyeblikk, og stoffet kan du bytte ut etter humør og årstid.

Gi stolen nytt trekk

Interiør - møbler - maling Gamle, slitte spisestuestoler kan få nytt liv ved hjelp av enkle håndgrep. Jobben kan du gjøre selv.