Annonse
Bilde: Bosch

Slik lager du et stilig skostativ

Interiør - møbler - maling

Med denne geniale løsningen slipper du til og med å vaske skostativet når regn- og gjørmesesongen starter. 

Dette trenger du: 

Mål

 • Lengde 1 meter

Treverk

 • 1 stk. rundstokk (1 m lang, diameter 50 mm) 

Andre materialer

 • 20 trommestikker eller lignende (lengde 40 cm, hodediameter 10 mm, grepsdiameter 15 mm)

Verktøyliste

 • Batteridrevet multisag
 • Batteridrevet bor-/skrumaskin, PSR 10,8 LI-2 fra Bosch

Tilbehør

 • Senterbor (15 mm, tilsvarer grepsdiameteren på trommestikken)
 • Trebor (10 mm, tilsvarer diameteren på hodet til trommestikken)

Annet

 • Målebånd
 • Vinkelmåler
 • Blyant
 • Viskelær
 • Trelim (ved behov)

Vanskelighetsgrad: avansert

Tidsforbruk: ca. 3 timer pluss tid til innkjøp og tørking

Slik gjør du:

Trinn 1

Det er viktig å bore nøyaktig når 20 trommestikker skal bli til en skohylle, og det lønner seg å tegne hjelpelinjer. Spenn fast rundstokken i arbeidsbenken. Marker deretter senterpunktet på de ytre snittkantene til rundstokken. De to senterpunktene forbindes med hverandre av en rett linje som går rundt rundstokken i midten. Denne hjelpelinjen deler rundstokken i to tenkte, nøyaktig like store deler.

Spenn fast rundstokken i arbeidsbenken med senterlinjen nøyaktig posisjonert oppe. Tegn deretter to hjelpelinjer til som trommestikkene senere skal festes langs. Gå ut fra senterlinjen, og tegn to parallelle linjer 5 mm til høyre og venstre for senterlinjen (se tegning).

Sett et merke ved hver tolvte cm. for de åtte borehullene på den venstre hjelpelinjen. Begynn 5 cm fra den ytre snittkanten på rundstokken. På den høyre hjelpelinjen markeres nå de åtte borehullene med en avstand på 12 cm mellom hvert av dem. Begynn 5 cm fra den venstre snittkanten til rundstokken, slik at borehullene på høyre side blir forskjøvet 6 cm fra borehullene på venstre side. Det siste borehullet på de to hjelpelinjene vil være 11 cm fra snittkantene. På denne måten legges åtte trommestikker på hver side av senterlinjen.

Trinn 2

Nå er det tid for å bore. Spenn fast rundstokken i arbeidsbenken med den venstre hjelpelinjen nøyaktig posisjonert oppe. For at trommestikkene skal festes ordentlig i rundstokken til tross for den smale formen måler du hodet på trommestikken (kuleformet spiss) ved hjelp av et målebånd før du borer, og beregner diameteren. I dette eksempelet er den 10 mm. Finn deretter det stedet på trommestikken som er 10 mm, nøyaktig som hodet. For best mulig stabilitet bør trommestikkene stikkes inn til dette målet i rundstokken. Det betyr at borehullene må bores tilsvarende dype. Mål lengden fra det fastsatte stedet på trommestikken til hodet på trommestikken. Pass på at du ikke borer gjennom rundstokken.

Bor de markerte hullene med nødvendig dybde i rundstokken med en batteridreven bor-/skrumaskin og et trebor (10 mm). Spenn deretter rundstokken fast i arbeidsbenken med den høyre hjelpelinjen opp, og bor på denne siden også. 

Hjelp: Matematikk for hobbyhåndverkere. Med denne formelen kan diameteren beregnes ut fra omkretsen:

Omkrets / PI (ca. 3,142) = diameter

Trinn 3

Nå skal skohyllen få føtter. Til disse trenger du fire trommestikker til. Disse settes inn i rundstokken fra undersiden. Spenn fast trommestikkene i arbeidsbenken, og kapp til lengde på ca. 30 cm fra grepsenden. De kuleformede endene vil senere fungere som føtter. Du kapper trommestikkene enkelt med en batteridreven multisag. 

Trinn 4

Tegn hjelpelinjer som vist i trinn 1 før du borer hullene til føttene på skohyllen. For at hyllen skal bli stabil bør avstanden fra hjelpelinjene til senterlinjen være 10 mm. Marker deretter borehullene for to føtter ca. 5 cm fra kanten på begge sider. Bor hullene loddrett i rundstokken med den batteridrevne bor-/skrumaskinen og et senterbor (15 mm).  

Trinn 5

Visk alle hjelpelinjene forsiktig bort og sett skoholderne og føttene i hullene. Hvis du har litt trelim på trommestikkene først, sitter de enda bedre. 

24 august 2016
Annonsørinnhold

Disse fargene bør du bruke på soverommet

Fargevalget kan ha betydning for hvor behagelig og god søvn du får.

Lag ditt eget serveringsbrett

Har du en gammel trefjøl liggende? Lag et stilig serveringsbrett av den!

Lek med lakk!

Å male med skoletavlelakk er både lekkert og dekorativt. Gamle kjøkkenskap eller en sliten dør får et helt nytt uttrykk med lakken. Dessuten får du en...

Fargerik fornyelse

Et helt ordinært furubord er blitt et blikkfang i stuen etter noen strøk med maling. Og ikke nok med det, under bordplaten er det laget en skuffeløsning...

Pynt bordet med selvlagde serviettringer

Vi viser deg hvordan du lager serviettringer av gammelt stoff.

Sliten skjenk får nytt liv

Ved hjelp av maskeringstape og maling fikk denne slitne skjenken et nytt liv.

Fra blass til gylden med beis

Knaggen hadde en artig form, men så blass og kjedelig ut. Beis ble løsningen for å friske den opp og få den til å matche det øvrige interiøret.

Slik lager du en mønstervegg med maskeringsteip og maling

Slik lager du en mønstervegg med maskeringsteip og maling.

Lag ditt eget glassunderlag av papp

Med selvlagde glassunderlag til drikkeglass kan du unngå unødvendig søl på bordet.

Fra loppisfunn til møbelskatt

Lær knepene og se muligheter i bruktfunn på loppemarkeder, som det er mange av nå om dagen. Designeren Annette Nordstrøm er god til å få gamle møbler...

Veggord på stuebordet

Slik frisker du opp et gammelt bord med veggord!

Slik fornyer du en gammel kjøkkenstol

Sitt vakkert - forny kjøkkenstolene med farge og ny pute.

Ny fin veggdekor

Forny veggen raskt med en fint tekstilbilde laget av en ramme, noen lister og fire hjørnejern.

Gi gamle møbler et lysere liv

Å skape en lysere stemning innendørs er fort gjort med litt maling. Her har en gammel Ikea-hylle fått nytt liv med dueblå strøk.

Oppslagstavle med klesklyper

Denne oppslagstavlen er både dekorativ og praktisk. Her kan du feste papirer og andre ting og tang som ellers samler seg i bunker rundt om i huset.