Annonse
Bilde: Bosch

Slik lager du et stilig skostativ

Interiør - møbler - maling

Med denne geniale løsningen slipper du til og med å vaske skostativet når regn- og gjørmesesongen starter. 

Dette trenger du: 

Mål

 • Lengde 1 meter

Treverk

 • 1 stk. rundstokk (1 m lang, diameter 50 mm) 

Andre materialer

 • 20 trommestikker eller lignende (lengde 40 cm, hodediameter 10 mm, grepsdiameter 15 mm)

Verktøyliste

 • Batteridrevet multisag
 • Batteridrevet bor-/skrumaskin, PSR 10,8 LI-2 fra Bosch

Tilbehør

 • Senterbor (15 mm, tilsvarer grepsdiameteren på trommestikken)
 • Trebor (10 mm, tilsvarer diameteren på hodet til trommestikken)

Annet

 • Målebånd
 • Vinkelmåler
 • Blyant
 • Viskelær
 • Trelim (ved behov)

Vanskelighetsgrad: avansert

Tidsforbruk: ca. 3 timer pluss tid til innkjøp og tørking

Slik gjør du:

Trinn 1

Det er viktig å bore nøyaktig når 20 trommestikker skal bli til en skohylle, og det lønner seg å tegne hjelpelinjer. Spenn fast rundstokken i arbeidsbenken. Marker deretter senterpunktet på de ytre snittkantene til rundstokken. De to senterpunktene forbindes med hverandre av en rett linje som går rundt rundstokken i midten. Denne hjelpelinjen deler rundstokken i to tenkte, nøyaktig like store deler.

Spenn fast rundstokken i arbeidsbenken med senterlinjen nøyaktig posisjonert oppe. Tegn deretter to hjelpelinjer til som trommestikkene senere skal festes langs. Gå ut fra senterlinjen, og tegn to parallelle linjer 5 mm til høyre og venstre for senterlinjen (se tegning).

Sett et merke ved hver tolvte cm. for de åtte borehullene på den venstre hjelpelinjen. Begynn 5 cm fra den ytre snittkanten på rundstokken. På den høyre hjelpelinjen markeres nå de åtte borehullene med en avstand på 12 cm mellom hvert av dem. Begynn 5 cm fra den venstre snittkanten til rundstokken, slik at borehullene på høyre side blir forskjøvet 6 cm fra borehullene på venstre side. Det siste borehullet på de to hjelpelinjene vil være 11 cm fra snittkantene. På denne måten legges åtte trommestikker på hver side av senterlinjen.

Trinn 2

Nå er det tid for å bore. Spenn fast rundstokken i arbeidsbenken med den venstre hjelpelinjen nøyaktig posisjonert oppe. For at trommestikkene skal festes ordentlig i rundstokken til tross for den smale formen måler du hodet på trommestikken (kuleformet spiss) ved hjelp av et målebånd før du borer, og beregner diameteren. I dette eksempelet er den 10 mm. Finn deretter det stedet på trommestikken som er 10 mm, nøyaktig som hodet. For best mulig stabilitet bør trommestikkene stikkes inn til dette målet i rundstokken. Det betyr at borehullene må bores tilsvarende dype. Mål lengden fra det fastsatte stedet på trommestikken til hodet på trommestikken. Pass på at du ikke borer gjennom rundstokken.

Bor de markerte hullene med nødvendig dybde i rundstokken med en batteridreven bor-/skrumaskin og et trebor (10 mm). Spenn deretter rundstokken fast i arbeidsbenken med den høyre hjelpelinjen opp, og bor på denne siden også. 

Hjelp: Matematikk for hobbyhåndverkere. Med denne formelen kan diameteren beregnes ut fra omkretsen:

Omkrets / PI (ca. 3,142) = diameter

Trinn 3

Nå skal skohyllen få føtter. Til disse trenger du fire trommestikker til. Disse settes inn i rundstokken fra undersiden. Spenn fast trommestikkene i arbeidsbenken, og kapp til lengde på ca. 30 cm fra grepsenden. De kuleformede endene vil senere fungere som føtter. Du kapper trommestikkene enkelt med en batteridreven multisag. 

Trinn 4

Tegn hjelpelinjer som vist i trinn 1 før du borer hullene til føttene på skohyllen. For at hyllen skal bli stabil bør avstanden fra hjelpelinjene til senterlinjen være 10 mm. Marker deretter borehullene for to føtter ca. 5 cm fra kanten på begge sider. Bor hullene loddrett i rundstokken med den batteridrevne bor-/skrumaskinen og et senterbor (15 mm).  

Trinn 5

Visk alle hjelpelinjene forsiktig bort og sett skoholderne og føttene i hullene. Hvis du har litt trelim på trommestikkene først, sitter de enda bedre. 

24 august 2016

Slik syr du grytekluter

Å sy egne grytekluter er enkelt. Karin Almström fra "Hjemmefikserne" viser det hvordan du gjør det.

Slik forlenger du enkelt spisebordet ditt

Få enkelt plass til flere gjester rundt spisebordet når du trenger mer plass. Vi viser deg hvordan du bygger en bordforlenger.

Bygg en praktisk entrébenk

Få mer lagrings­rom og en fin sitte­plass på kjøpet. En solid trebenk passer perfekt i entreen. Det morsomste er å bygge den selv, her ser du hvordan...

Så enkelt maler du rottingmøbler

Har du noen stusslige gamle rottingmøbler stående? Gi dem nytt liv ved å male dem om.

Slik reparerer du hull i et malt gulv

Et malt gulv "sladrer". Hvis det er hull eller hakk i gulvet så blir de ekstra synlige, men det kan enkelt repareres med spartkelmasse og maling. Det...

Slik lager du en praktisk dobbeltseng med skuff

Bygg en unik dobbeltseng som passer akkurat til ditt soverom. Vi viser deg hvordan du gjør det – trinn for trinn.

Støp en plissert krukke i betong

Kom i gang med betong! Den fineste vårkrukken støper du selv – vi viser deg hvordan du gjør det, trinn for trinn.

Gi nytt liv til dine gamle vinduer

Dine gamle vinduer kan få et nytt liv - det handler bare om å være kreativ.

Vis oss dine oppussingsprosjekter før-og-etter

Har du gitt nytt liv til et gammelt møbel? Eller kanskje fullstendig forvandlet et helt rom? Vis oss prosjektet ditt – og vinn fine premier!

Lag en smart bokhylle

Vis fram bøkene og pyntegjenstandene dine! En veggfast bokhylle er fint, og frigjør også gulvplass. Vi viser deg hvordan du bygger den.

Den gamle tv-benken er ikke til å kjenne igjen!

Liv forvandlet gammel furu til magisk lekekjøkken. Disse detaljene må du se!

Se hvor kult dette rommet er nå!

Hus og interiør var fra 1950-tallet. Nå har det fått helt ny stil. Se den utrolige forandringen i dette bidraget til vår før- og etter-konkurranse!

Lesernes beste oppussingsprosjekter

Her er noen av bidragene til konkurransen om beste oppussingsprosjekt. Så flinke dere er! Fortsett å sende oss bilder.

Gi stolen nytt trekk

Gamle, slitte spisestuestoler kan få nytt liv ved hjelp av enkle håndgrep. Jobben kan du gjøre selv.

Parkettsliping

Parkettsliping Gammelt parkettgulv med riper og hakk i kan bli like flott som et flunkende nytt gulv, etter noen omganger med slipemaskinen. Parkettslip...