«Det begynte med en vannlekkasje»

Aldri så galt at det ikke er godt for noe! En vesentlig vannlekkasje resulterte i et spennende påbygg og en fantastisk, prisvinnende terrasse for familien Horgen i Bergen.


– Det hele startet med en vesentlig vannlekkasje i underetasjen tre–fire uker før vi skulle flytte inn, forteller Kennet Horgen. Først var ned
turen stor, men vi snudde på det og tenkte at ja, ja, det var jo en god grunn til å renovere og bygge litt om på kjelleren. Huset var jo tross alt fra 1960.

Etter å ha revet alt som var skadet og tørket ut, valgte familien å bygge på 10–12 m2 på kjelleren, da Kennet syntes at fasaden virket noe ute av proporsjoner. Da han kontaktet Etat for byggesak og private planer i Bergen Kommune, viste det seg at det i arkivet til kommunen hverken lå tegninger eller godkjent ferdigattest, slik som huset nå så ut.

– Da var gode råd dyre, forteller Kennet. 
Huset måtte tegnes slik det var i dag og et nytt sett tegninger måtte vise slik vi tenkte oss tilbygget i kjelleren.

Ny inngang og nytt kjøkken

Han sendte kone og barn til svigerforeldre og satte seg med en bunke blanke ark og masse kreativitet. Han tegnet først frontfasaden med en 81 m2 stor terrasse, og dette inspirerte videre. Resultatet ble flere fasadetegninger og nytt inngangsparti, nytt tilbygg med nytt kjøkken, samt en takkonstruksjon innvendig med takhøyde på hele 3,6 meter over deler av stue og kjøkken. Med en vindusflate i stua på 24 m2 og på kjøkkenet med 18 m2, kommer det rikelig med dagslys inn.

– Vi har jo ikke så mye regn i Bergen egentlig, sier Kennet, vi har bare litt høyere luftfuktighet enn hva det er andre steder i landet. Men etter en kost-/nyttevurdering endte vi likevel opp med å bygge en stor terrasse uten tak.

Ikke brukt spiker i terrassen

Først støpte de et nytt dekke og dro det nye dekket ca. 45 cm utenfor grunnmuren, 
isolerte med innstøpt Sundolitt og la på topp Protans terrassemembran, deretter terrassedekket 28/120.

– Vi brukte ikke spiker, alt ble skrudd på, likeså bjelkelaget på 2×8, så nå har vi en veldig stabil terrasse.

Variasjon i det store terrassedekket skapte de ved å legge det diagonalt 45 grader. Rekkverket er meget spesielt og består av 2 stk. 2×4 sammenskrudd som søyler, med 1,10 mellom hver søyle, deretter 2×2 oppe og nede som «spiker-slag». Spilene består av 2×4 som ble skåret i 45 grader og skrudd fast i 2×2-spikerslagene. På toppen av søylene er det skåret til en flat pyramide av 2×8. På toppen av 2×2 ble det lagt et rustfritt beslag som dekker topp og sider.

 

Slik så huset ut helt i begynnelsen av terrrassebygget.

Her begynner terrassen å ta form, men tilbygget er fortsatt ikke påbegynt og ingenting er malt.

Praktisk og vedlikeholdsfritt med rustfritt beslag på toppen av rekkverket.

Den 24 m2 store vindusflaten gir et fantastisk lys og vakkert utsyn.  Her er takhøyden hele 3,6 meter på det meste, og sammen med vinduene skaper det en ekstra luftig og romslig følelse.

Terrassedekket ble lagt diagonalt i 45 grader med forseggjorte avslutninger.

Bergensvær til tross – familien har hatt mange fine sommerkvelder her.