Eddik er et mirakelmiddel i hagen
Eddik er et mirakelmiddel i hagen Bilde: iStockphoto

Derfor er eddik et mirakelmiddel i hagen

Annet om hage

Eddik er et fantastisk rengjøringsmiddel, men visste du at eddik også gjør underverker i hagen?

1. Rengjøring av leirkrukker

Leirkrukker blir med tiden stygge, fordi kalsium, mineraler og salt fra vann og gjødsel setter sine spor på dem. Dette problemet kan eddik komme til livs - og dine leirpotter kan bli som nye.

Alt du trenger å gjøre er å fjerne all den løse skitten fra pottene. Legg dem deretter i bløt i 20-30 minutter i en eddikoppløsning, bestående av 20-25 prosent eddik og 75-80 prosentvann.

Jo mindre eddikoppløsning du bruker, jo lengere tid må pottene ligge i bløt. Så må de skrubbes og vaskes i vanlig såpevann før de er fine og klare til bruk igjen.

Les også:

Slik kan du enkelt bli kvitt de ekle luktene i hjemmet

Har du eddik, aviser eller kaffe hjemme? Bra, da kan du gi hjemmet ditt en duftforvandling!

2. Forleng avklipte blomsters levetid

Eddik kan også brukes til å forlenge levetiden til avklipte blomster. Tilsett to spiseskjeer eddik og en teskje sukker per liter vann, og dine blomster vil holde seg lengere friske og flotte i vasen.

3. Bli kvitt bananfluer

Hvis du vil beskytte dine frukter mot bananfluer, kan du bruke eddik til å lage en felle for fluene. Fellen lages av en kopp vann, en halv kopp eplesidereddik, en kvart kopp sukker og en spiseskje melasse eller honning. Miks sammen og heng opp i frukttrærne. Blandingen vil tiltrekke seg og fange fluene. Samme løsning kan forøvrig også brukes innendørs mot stuefluer.

4. Gjør dine syreelskende planter lykkelige

Planter som rododendron, gardenia og azalea elsker syre. De vil derfor bli lykkelige av å få en midlertidig syreboost. Det kan du raskt gi dem ved å vanne dem emd cirka tre til fire liter vann som du tilsetter én kopp eddik.

Les også:

Derfor elsker plantene dine kanel

Ta frem boksen med kanel og få plantene dine til å bli større og flottere!

5. Fjern rust fra hageredskapene

Eddik kan også brukes til å fjerne rust fra hageredskaper. Alt du trenger å gjøre, er å spray hageredskapene med eddik eller legge dem i bløt i ufortynnet eddik i et par minutter. Skyll og rengjør redskapene, så rusten forsvinner.

8. september 2017
Mer om Annet om hage

15 grunner til at vi elsker og hater vinteren

Annet om hage Det er ingen tvil om at vinteren er den beste og verste årstiden!

Slik får du humler, bier og sommerfugler til å like hagen din

Annet om hage Moderne jordbruk og hagebruk med sprøytemidler og monokulturer, nedbygging av friområder og mangel på blomsterenger er blitt en trussel for mange insekt...

Slik lager du din egen hagedam

Annet om hage En hagedam trenger ikke være flere kvadratmeter stor, mulighetene finnes selv med liten plass.

Nå forsvinner vannet

Annet om hage Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.

Trygge lekeapparater i hagen

Annet om hage Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Hurtigfiks før vinteren

Annet om hage Den første snøen har falt - kanskje før du rakk å fikse opp utendørs? Vi gir deg smørbrødlista på hva du burde gjøre før meteren med hvitt kommer, og...

Ikke la trampolinen ødelegge sommeren

Annet om hage Like sikkert som det er sommer, er det trampolinetid. Og med det kommer spørsmålene om hva som er rett og lov ved bruk av trampoline.

Lag hageanlegg

Annet om hage Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Rydd bort sommeren

Annet om hage Det er på tide å rydde bort sommeren. Planter skal sikres og gressklipper og redskaper rengjøres.

Sommerlykke året rundt

Annet om hage På det høyeste punktet i hagen på Nesbru har ekteparet Wentworth realisert en romantisk drøm. Der har de oppført en victorianskinspirert vinterhage, som lyser opp i tilværelsen året rundt.

Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Populært å flette pil

Annet om hage Å flette pil er en forholdsvis ny trend i Norge, men i for eksempel Danmark har pilfletting vært populært i en årrekke.

Tid for å klatre i trærne!

Annet om hage Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen.

Planlegg hagen med landskapsarkitekten

Annet om hage Investerer du i en landskapsarkitekt når du skal planlegge hagen, kan du unngå de verste fallgrubene og en god del kostnader.