Eddik er et mirakelmiddel i hagen
Eddik er et mirakelmiddel i hagen Bilde: iStockphoto

Derfor er eddik et mirakelmiddel i hagen

Annet om hage

Eddik er et fantastisk rengjøringsmiddel, men visste du at eddik også gjør underverker i hagen?

1. Rengjøring av leirkrukker

Leirkrukker blir med tiden stygge, fordi kalsium, mineraler og salt fra vann og gjødsel setter sine spor på dem. Dette problemet kan eddik komme til livs - og dine leirpotter kan bli som nye.

Alt du trenger å gjøre er å fjerne all den løse skitten fra pottene. Legg dem deretter i bløt i 20-30 minutter i en eddikoppløsning, bestående av 20-25 prosent eddik og 75-80 prosentvann.

Jo mindre eddikoppløsning du bruker, jo lengere tid må pottene ligge i bløt. Så må de skrubbes og vaskes i vanlig såpevann før de er fine og klare til bruk igjen.

Les også:

En fargerik sensommer

Sensommeren og høsten trenger ikke nødvendigvis være grå og trist, det finnes mange planter som setter farge på høsten. Både plantens frukter og...

2. Forleng avklipte blomsters levetid

Eddik kan også brukes til å forlenge levetiden til avklipte blomster. Tilsett to spiseskjeer eddik og en teskje sukker per liter vann, og dine blomster vil holde seg lengere friske og flotte i vasen.

3. Bli kvitt bananfluer

Hvis du vil beskytte dine frukter mot bananfluer, kan du bruke eddik til å lage en felle for fluene. Fellen lages av en kopp vann, en halv kopp eplesidereddik, en kvart kopp sukker og en spiseskje melasse eller honning. Miks sammen og heng opp i frukttrærne. Blandingen vil tiltrekke seg og fange fluene. Samme løsning kan forøvrig også brukes innendørs mot stuefluer.

4. Gjør dine syreelskende planter lykkelige

Planter som rododendron, gardenia og azalea elsker syre. De vil derfor bli lykkelige av å få en midlertidig syreboost. Det kan du raskt gi dem ved å vanne dem emd cirka tre til fire liter vann som du tilsetter én kopp eddik.

Les også:

Disse trappeuttrykkene bør du kjenne til

Det er lett å gå seg vill i terminologien når man skal kjøpe trapp. Hva har en megler å gjøre i trappa, og hva er egentlig baluster?

5. Fjern rust fra hageredskapene

Eddik kan også brukes til å fjerne rust fra hageredskaper. Alt du trenger å gjøre, er å spray hageredskapene med eddik eller legge dem i bløt i ufortynnet eddik i et par minutter. Skyll og rengjør redskapene, så rusten forsvinner.

08 september 2017
Mer om Annet om hage

6 gode grunner til å bruke babypudder i hagen

Annet om hage Babypudder kan lette arbeidet i hagen. Her er 6 smarte måter å bruke det på utendørs. Det funker til alt fra å skremme skadedyr til å hjelpe dine små planter på vei. 

Disse plantene holder edderkopper unna hjemmet ditt

Annet om hage Her er plantene du trenger for stenge edderkoppene ute.

Slik fjerner du trestubben

Annet om hage Ikke la trestubber ta opp verdifull plass i hagen. Her er 5 tips til hvordan du fjerner dem.

Dette er naken-dagen for deg med grønne fingre

Annet om hage I morgen er det bare å kaste klærne og komme seg ut i hagen.

En god vårvask kan få deg til å bli glad i tingene dine på nytt.
Annonsørinnhold

Slik gjør du gamle ting nye

Annet om hage Visste du at vårvasken er sunn for kropp og sjel, bra for tingene dine og kan gjøre deg forelsket igjen?

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Hagehansker som beskytter

Annet om hage Har du kjent tornebuskens sinte ”klør” mot huden når du planter? Jordans hagehanske beskytter, og i tillegg gir den deg et Supergrep.

Er du klar over sommerens skjulte farer?

Annet om hage Hissige veps, giftige huggormer, smittebærende flått og etsende plantesafter. Alt dette kan ødelegge idylliske sommerdager. Vet du hva du skal gjøre om...

Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

I pakt med naturen

Annet om hage Et ønske om en hage i pakt med naturen var Haralds hovedmotiv da han begynte arbeidet med å anlegge hagen rundt hovehuset på gården Øverby i Aurskog Høland.

Hagetriksene du ikke vil gå glipp av

Annet om hage Disse hagetipsene er smarte, inspirerende og nyttige.

Nå må alle trampoliner ha nett

Annet om hage Nye sikkerhetskrav gjør det nå påbudt med nett og kantputer på trampoliner.

Trefelling med følelse

Annet om hage Et tre i hagen kan være til glede, men også til frustrasjon når det har vokst seg stort og skygger for sola. Da er det kanskje på tide med en justering.

Trygge lekeapparater i hagen

Annet om hage Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.