Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage

Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Marit Næss er utdannet bygartner, har kurs fra utlandet i hagedesign og har vært hagerådgiver bl.a. for Radio P4. Hun driver i dag Marits Hageplanlegging hvor hun utfører alt fra enkel rådgivning til komplette planløsninger for hage- og uterom med tilhørende beskrivelser og plantelister. Her er hennes hageråd for våren:

 • Vær forsiktig når du fjerner fjorårets visne stauder. Det er lett å dra med seg de nye knoppene.
 • Ikke trå på plenen før den er helt tørket opp etter vinteren. Tråkker du på plenen mens den ennå er fuktig, risikerer du å tråkke sammen jorda slik at gressrøttene ikke får luft.
 • Lever plenklipperen til rens og eventuelt sliping av blader i god tid før den skal i bruk. Få skiftet olje, tennplugger og lignende så den er klar til sesongen.
 • Rengjør hageredskapene. Har du redskaper med trehåndtak, kan du slipe lett over dem med sandpapir og så sette dem inn med olje. Puss og slip kanter på spader så de er skarpe. Godt redskap er halve jobben.
 • Kvitt deg med gammel jord som står igjen i potter og verandakasser. Denne jorden har ingen plantenæring. Bruk den heller til å fylle opp eventuelle hull i hagen.
 • Hvis du har vannhage, er det greit å ta en titt i dammen og se om det er kommet alger og om plantene har overlevd vinteren. Sørg for å fjerne dødt organisk materiale.

Hageselskapet gir ut Den grønne sans på Cappelen Damm. Dette er en hendig liten årsplanlegger for hageeiere. Hver dag har plass til dine egne hagenotater, samt felt for utfylling av temperatur og værforhold, og hver uke har to-tre hagetips tilpasset årstiden. Midt i planleggeren finner du også et illustrert kapittel med råd om hvordan du dyrker planter i potter og tar vare på krukkehagen. Dette er noen av rådene du finner i årsplanleggeren:

 • Du bør ta en jordprøve før du eventuelt kalker i hagen. Ta prøven så snart det er mulig.
 • Ikke begynn gjødslingen av hageplantene før du ser at de er i god vekst.
 • Er rotklumpen til staudene du plantet sist høst på vei opp av jorda? Da er det telen som har løftet dem opp i løpet av vinteren. Trykk dem ned igjen før sola tørker ut rotklumpen.
 • Så snart det begynner å bli varmt i bakken, kan du begynne snilejakten.
 • Begynn liljebillejakten tidlig. De lakkrøde billene viser seg som regel i keiserkronene (Fritillaria imperialis) først, fordi den er så tidlig.

Tor Smaaland er utdannet anleggsgartner og ble hele Norges gartner gjennom faste innslag på NRK Frokost-TV. Smaaland har også kastet seg ut i en skribentkarriere, og har tidligere blant annet skrevet artikler for Vi i villa. Han har utgitt en rekke hagerelaterte bøker, som Late hager , Late kjøkkenhager og Tors tusen hagetips. Følgende råd er hentet fra bøkene hans:

Les også:

Slik dyrker du perfekte roser

Roser skaper glede og utvilsomt en av våre mest populære blomster. Har du en hageflekk - bruk den gjerne til roser!

 • Spar på kaffegruten i egnet glass og eggeskall i et annet. Gruten bruker du på rododendron og knust eggeskall på klematis. Gruten forsurer tilværelsen for surjordelskende rododendron. Klematis flest trives med kalk.
 • Tidlig steikende vårsol lurer vintergrønne planter til å tro at det er sommer. Men med røtter i frossen mark, får ikke plantene tak i vann. Skygg derfor plantene med god gammeldags sekkestrie, gamle laken, ubleket strie og ellers alt du tør flagre med i hagen.
 • Riv litt brutalt vekk gamle gressrester med en jernrive og etterså med 1/5 av den mengden frø som anbefales på pakken. Gjødsle med 1/5 av anbefalt mengde hver fjortende dag. Start den første dagen du kan se spirer i gresset.

 

25. mars 2009
Mer om Annet om hage

Så lenge bør du vente før du begynner med utendørsarbeidet

Annet om hage Lurer du på når du kan ta ut hageslangen og vaske terrasse og fasade? Eller når du kan male huset? Her er ekspertenes råd.

15 grunner til at vi elsker og hater vinteren

Annet om hage Det er ingen tvil om at vinteren er den beste og verste årstiden!

Slik får du humler, bier og sommerfugler til å like hagen din

Annet om hage Moderne jordbruk og hagebruk med sprøytemidler og monokulturer, nedbygging av friområder og mangel på blomsterenger er blitt en trussel for mange insekt...

Slik lager du din egen hagedam

Annet om hage En hagedam trenger ikke være flere kvadratmeter stor, mulighetene finnes selv med liten plass.

Nå forsvinner vannet

Annet om hage Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.

Trygge lekeapparater i hagen

Annet om hage Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Hurtigfiks før vinteren

Annet om hage Den første snøen har falt - kanskje før du rakk å fikse opp utendørs? Vi gir deg smørbrødlista på hva du burde gjøre før meteren med hvitt kommer, og blir liggende til neste vår.

Ikke la trampolinen ødelegge sommeren

Annet om hage Like sikkert som det er sommer, er det trampolinetid. Og med det kommer spørsmålene om hva som er rett og lov ved bruk av trampoline.

Lag hageanlegg

Annet om hage Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Rydd bort sommeren

Annet om hage Det er på tide å rydde bort sommeren. Planter skal sikres og gressklipper og redskaper rengjøres.

Sommerlykke året rundt

Annet om hage På det høyeste punktet i hagen på Nesbru har ekteparet Wentworth realisert en romantisk drøm. Der har de oppført en victorianskinspirert vinterhage,...

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Populært å flette pil

Annet om hage Å flette pil er en forholdsvis ny trend i Norge, men i for eksempel Danmark har pilfletting vært populært i en årrekke.

Tid for å klatre i trærne!

Annet om hage Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen.

Planlegg hagen med landskapsarkitekten

Annet om hage Investerer du i en landskapsarkitekt når du skal planlegge hagen, kan du unngå de verste fallgrubene og en god del kostnader.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no