Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage

Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Marit Næss er utdannet bygartner, har kurs fra utlandet i hagedesign og har vært hagerådgiver bl.a. for Radio P4. Hun driver i dag Marits Hageplanlegging hvor hun utfører alt fra enkel rådgivning til komplette planløsninger for hage- og uterom med tilhørende beskrivelser og plantelister. Her er hennes hageråd for våren:

 • Vær forsiktig når du fjerner fjorårets visne stauder. Det er lett å dra med seg de nye knoppene.
 • Ikke trå på plenen før den er helt tørket opp etter vinteren. Tråkker du på plenen mens den ennå er fuktig, risikerer du å tråkke sammen jorda slik at gressrøttene ikke får luft.
 • Lever plenklipperen til rens og eventuelt sliping av blader i god tid før den skal i bruk. Få skiftet olje, tennplugger og lignende så den er klar til sesongen.
 • Rengjør hageredskapene. Har du redskaper med trehåndtak, kan du slipe lett over dem med sandpapir og så sette dem inn med olje. Puss og slip kanter på spader så de er skarpe. Godt redskap er halve jobben.
 • Kvitt deg med gammel jord som står igjen i potter og verandakasser. Denne jorden har ingen plantenæring. Bruk den heller til å fylle opp eventuelle hull i hagen.
 • Hvis du har vannhage, er det greit å ta en titt i dammen og se om det er kommet alger og om plantene har overlevd vinteren. Sørg for å fjerne dødt organisk materiale.

Hageselskapet gir ut Den grønne sans på Cappelen Damm. Dette er en hendig liten årsplanlegger for hageeiere. Hver dag har plass til dine egne hagenotater, samt felt for utfylling av temperatur og værforhold, og hver uke har to-tre hagetips tilpasset årstiden. Midt i planleggeren finner du også et illustrert kapittel med råd om hvordan du dyrker planter i potter og tar vare på krukkehagen. Dette er noen av rådene du finner i årsplanleggeren:

 • Du bør ta en jordprøve før du eventuelt kalker i hagen. Ta prøven så snart det er mulig.
 • Ikke begynn gjødslingen av hageplantene før du ser at de er i god vekst.
 • Er rotklumpen til staudene du plantet sist høst på vei opp av jorda? Da er det telen som har løftet dem opp i løpet av vinteren. Trykk dem ned igjen før sola tørker ut rotklumpen.
 • Så snart det begynner å bli varmt i bakken, kan du begynne snilejakten.
 • Begynn liljebillejakten tidlig. De lakkrøde billene viser seg som regel i keiserkronene (Fritillaria imperialis) først, fordi den er så tidlig.

Tor Smaaland er utdannet anleggsgartner og ble hele Norges gartner gjennom faste innslag på NRK Frokost-TV. Smaaland har også kastet seg ut i en skribentkarriere, og har tidligere blant annet skrevet artikler for Vi i villa. Han har utgitt en rekke hagerelaterte bøker, som Late hager , Late kjøkkenhager og Tors tusen hagetips. Følgende råd er hentet fra bøkene hans:

 • Spar på kaffegruten i egnet glass og eggeskall i et annet. Gruten bruker du på rododendron og knust eggeskall på klematis. Gruten forsurer tilværelsen for surjordelskende rododendron. Klematis flest trives med kalk.
 • Tidlig steikende vårsol lurer vintergrønne planter til å tro at det er sommer. Men med røtter i frossen mark, får ikke plantene tak i vann. Skygg derfor plantene med god gammeldags sekkestrie, gamle laken, ubleket strie og ellers alt du tør flagre med i hagen.
 • Riv litt brutalt vekk gamle gressrester med en jernrive og etterså med 1/5 av den mengden frø som anbefales på pakken. Gjødsle med 1/5 av anbefalt mengde hver fjortende dag. Start den første dagen du kan se spirer i gresset.

 

25 mars 2009

Så lett fjerner du kirsebærstein

Ikke alle har en kjerneutstikker for kirsebær liggende på kjøkkenet. Det er heller ikke nødvendig. Alt du trenger er en flaske og spisepinner.

Derfor bør du bruke teip mot brennesle

Glem kjerringrådene når du brenner deg på brennesle. Alt du trenger er vann og og litt teip.

Er du klar over sommerens skjulte farer?

Hissige veps, giftige huggormer, smittebærende flått og etsende plantesafter. Alt dette kan ødelegge idylliske sommerdager. Vet du hva du skal gjøre om...

Slik overlever hagen ferien

Ikke la blomster og planter visne i varmen mens du er på ferie.

Trygge lekeapparater i hagen

Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Fire fine vedlikeholdsfrie gjerder

Her er fire fine vedlikeholdsfrie gjerder for deg som har annet å gjøre enn bruke vårdagene på å male.

Vedlikeholdsfrie gjerder

Vedlikeholdsfrie gjerder kan spare timer med maling og skraping, men er de bra for miljøet?

Ikke la trampolinen ødelegge sommeren

Like sikkert som det er sommer, er det trampolinetid. Og med det kommer spørsmålene om hva som er rett og lov ved bruk av trampoline.

Lag hageanlegg

Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Ta vare på hagens gjester

Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Vann i hagen

Med litt plass utendørs kan du nyte synet av glitrende vanndråper og blanke vannspeil. Små og store vannanlegg skaper liv i hagen.

Hagehansker som beskytter

Har du kjent tornebuskens sinte ”klør” mot huden når du planter? Jordans hagehanske beskytter, og i tillegg gir den deg et Supergrep.

Slik lager du hagedam

Lyden av sildrende vann, et vakkert vannspeil med vannliljer, fargerike sumpplanter, fisker som vaker og fugler som bader. En hagedam trenger ikke være...

I pakt med naturen

Et ønske om en hage i pakt med naturen var Haralds hovedmotiv da han begynte arbeidet med å anlegge hagen rundt hovehuset på gården Øverby i Aurskog...

Ti tips for å få orden i hagen fort

Hagen er for mange et sted for hvile og rekreasjon. For noen fremstår hagearbeidet allikevel mer som et ork enn som glede. I tillegg trenger du kanskje...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no