Fliser på nett

Annet om hage

” Fliser på nett ” betyr ikke salg av fliser fra nettbutikk, men om hvilke stein-, glass- og keramikkprodukter som er limt fast på et nett klart for å lime fast på golv eller vegg

Strandstein
Strandstein/ elvestein er naturlig rullestein i ulike formater som er limt fast på netting. Bruksområdet er dusjnisjer og lignende. De runde steinene hevdes å kunne gi en behagelig masserende effekt når man står på dem. Prøv selv!

Glassmosaikk
Glassmosaikk er små brikker laget av glass og montert på nett. Mosaikken kan enten være gjennomfarget eller glasset er gjennomsiktig og fargen skapes via et belegg på brikkens bakside. Noen leverandører benevner det sistnevnte krystallmosaikk. Det har ikke noe med virkelig krystallglass å gjøre.
Brikkene er fra ca 10 x 10 mm og oppover. De hyppigst brukte dimensjonene er ca 20 x 20 mm. Tykkelsen er 2 -3 mm

Knappemosaikk
Glassmosaikk formet som knapper leveres limt på nett. De monteres i ” flak” i størrelse for eksempel 300 x 300 mm. Knappemosaikk er et typisk veggprodukt og fås i ulike farger og størrelser

Keramikkmosaikk
Keramikkmosaikk finnes i mange typer og kvaliteter. De leveres enten limt på nett eller med papir eller folie på framsiden.

Gode råd for materialvalg og liming og fuging av nettmonterte produkter
Mosaikk er et produkt som krever man har erfaring med flislegging for at det skal bli fint. Vi gir likevel noen tips om materialvalg, lim og fugemetoder.

Lim
På keramikkmosaikk og strandstein kan du bruke de lim- og fugematerialene som brukes til vanlig flislegging.
Til glass- og perlemosaikk kan være vanskelig å få standard lim til å feste godt da glass har en glatt og ikkesugende flate. Noen leverandører har derfor spesialprodukter for formålet.

Undersøk hos forhandleren hva er velegnet produkt.
På glassproduktene bør epoksybaserte limer kan brukes der det er permanent vannpåkjenning som for eksempel i bassenger. Disse limtypene bør kun anvendes av fagfolk da det krever mye erfaring og god teknikk. Det er også skadelig å få epoksy på huden.

Påføring
Bruk tannsparkel med tenner på ca 3 eller 4 mm og trekk limet jevnt på. Det er viktig å trykke mosaikkflakene godt inn i limet så alle brikkene sitter godt til underlaget.

Fuging
Ved keramikkmosaikk og strandstein kan vanlige fugemasser i ulike farger benyttes.
Til perlemosaikk og glassmosaikk som har et fargebelegg på baksiden og som er gjennomsiktig kan du bruke limet å fuge med. Da vises ikke ulike farger på lim og fugemateriale gjennom glasskantene. Alternativet er å ha lim og fugemasse i samme farge.

Det beste er å overlate den type jobb til håndverkeren.

Rengjøring
Bruk vanlige rengjøringsmidler. Den store fugeandelen krever generelt jevnlig renhold. Rullestein med den rue overflaten krever også mer renhold enn eks. vanlig mosaikk.
(Velg ikke hvite fugemasser på golv da skitt og smuss vises lett.)

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Så lett fjerner du kirsebærstein

Ikke alle har en kjerneutstikker for kirsebær liggende på kjøkkenet. Det er heller ikke nødvendig. Alt du trenger er en flaske og spisepinner.

Derfor bør du bruke teip mot brennesle

Glem kjerringrådene når du brenner deg på brennesle. Alt du trenger er vann og og litt teip.

Er du klar over sommerens skjulte farer?

Hissige veps, giftige huggormer, smittebærende flått og etsende plantesafter. Alt dette kan ødelegge idylliske sommerdager. Vet du hva du skal gjøre om...

Slik overlever hagen ferien

Ikke la blomster og planter visne i varmen mens du er på ferie.

Trygge lekeapparater i hagen

Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Fire fine vedlikeholdsfrie gjerder

Her er fire fine vedlikeholdsfrie gjerder for deg som har annet å gjøre enn bruke vårdagene på å male.

Vedlikeholdsfrie gjerder

Vedlikeholdsfrie gjerder kan spare timer med maling og skraping, men er de bra for miljøet?

Lag hageanlegg

Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Ekspertenes vårtips for hagen

Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Vann i hagen

Med litt plass utendørs kan du nyte synet av glitrende vanndråper og blanke vannspeil. Små og store vannanlegg skaper liv i hagen.

Hagehansker som beskytter

Har du kjent tornebuskens sinte ”klør” mot huden når du planter? Jordans hagehanske beskytter, og i tillegg gir den deg et Supergrep.

Slik lager du hagedam

Lyden av sildrende vann, et vakkert vannspeil med vannliljer, fargerike sumpplanter, fisker som vaker og fugler som bader. En hagedam trenger ikke være...

I pakt med naturen

Et ønske om en hage i pakt med naturen var Haralds hovedmotiv da han begynte arbeidet med å anlegge hagen rundt hovehuset på gården Øverby i Aurskog...

Ti tips for å få orden i hagen fort

Hagen er for mange et sted for hvile og rekreasjon. For noen fremstår hagearbeidet allikevel mer som et ork enn som glede. I tillegg trenger du kanskje...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no