Fliser på nett

Annet om hage

” Fliser på nett ” betyr ikke salg av fliser fra nettbutikk, men om hvilke stein-, glass- og keramikkprodukter som er limt fast på et nett klart for å lime fast på golv eller vegg

Strandstein
Strandstein/ elvestein er naturlig rullestein i ulike formater som er limt fast på netting. Bruksområdet er dusjnisjer og lignende. De runde steinene hevdes å kunne gi en behagelig masserende effekt når man står på dem. Prøv selv!

Glassmosaikk
Glassmosaikk er små brikker laget av glass og montert på nett. Mosaikken kan enten være gjennomfarget eller glasset er gjennomsiktig og fargen skapes via et belegg på brikkens bakside. Noen leverandører benevner det sistnevnte krystallmosaikk. Det har ikke noe med virkelig krystallglass å gjøre.
Brikkene er fra ca 10 x 10 mm og oppover. De hyppigst brukte dimensjonene er ca 20 x 20 mm. Tykkelsen er 2 -3 mm

Knappemosaikk
Glassmosaikk formet som knapper leveres limt på nett. De monteres i ” flak” i størrelse for eksempel 300 x 300 mm. Knappemosaikk er et typisk veggprodukt og fås i ulike farger og størrelser

Keramikkmosaikk
Keramikkmosaikk finnes i mange typer og kvaliteter. De leveres enten limt på nett eller med papir eller folie på framsiden.

Gode råd for materialvalg og liming og fuging av nettmonterte produkter
Mosaikk er et produkt som krever man har erfaring med flislegging for at det skal bli fint. Vi gir likevel noen tips om materialvalg, lim og fugemetoder.

Lim
På keramikkmosaikk og strandstein kan du bruke de lim- og fugematerialene som brukes til vanlig flislegging.
Til glass- og perlemosaikk kan være vanskelig å få standard lim til å feste godt da glass har en glatt og ikkesugende flate. Noen leverandører har derfor spesialprodukter for formålet.

Undersøk hos forhandleren hva er velegnet produkt.
På glassproduktene bør epoksybaserte limer kan brukes der det er permanent vannpåkjenning som for eksempel i bassenger. Disse limtypene bør kun anvendes av fagfolk da det krever mye erfaring og god teknikk. Det er også skadelig å få epoksy på huden.

Påføring
Bruk tannsparkel med tenner på ca 3 eller 4 mm og trekk limet jevnt på. Det er viktig å trykke mosaikkflakene godt inn i limet så alle brikkene sitter godt til underlaget.

Fuging
Ved keramikkmosaikk og strandstein kan vanlige fugemasser i ulike farger benyttes.
Til perlemosaikk og glassmosaikk som har et fargebelegg på baksiden og som er gjennomsiktig kan du bruke limet å fuge med. Da vises ikke ulike farger på lim og fugemateriale gjennom glasskantene. Alternativet er å ha lim og fugemasse i samme farge.

Det beste er å overlate den type jobb til håndverkeren.

Rengjøring
Bruk vanlige rengjøringsmidler. Den store fugeandelen krever generelt jevnlig renhold. Rullestein med den rue overflaten krever også mer renhold enn eks. vanlig mosaikk.
(Velg ikke hvite fugemasser på golv da skitt og smuss vises lett.)

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008

Mer om Annet om hage

Så lenge bør du vente før du begynner med utendørsarbeidet

Annet om hage Lurer du på når du kan ta ut hageslangen og vaske terrasse og fasade? Eller når du kan male huset? Her er ekspertenes råd.

15 grunner til at vi elsker og hater vinteren

Annet om hage Det er ingen tvil om at vinteren er den beste og verste årstiden!

Slik får du humler, bier og sommerfugler til å like hagen din

Annet om hage Moderne jordbruk og hagebruk med sprøytemidler og monokulturer, nedbygging av friområder og mangel på blomsterenger er blitt en trussel for mange insekt...

Slik lager du din egen hagedam

Annet om hage En hagedam trenger ikke være flere kvadratmeter stor, mulighetene finnes selv med liten plass.

Nå forsvinner vannet

Annet om hage Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.

Trygge lekeapparater i hagen

Annet om hage Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Hurtigfiks før vinteren

Annet om hage Den første snøen har falt - kanskje før du rakk å fikse opp utendørs? Vi gir deg smørbrødlista på hva du burde gjøre før meteren med hvitt kommer, og blir liggende til neste vår.

Lag hageanlegg

Annet om hage Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Rydd bort sommeren

Annet om hage Det er på tide å rydde bort sommeren. Planter skal sikres og gressklipper og redskaper rengjøres.

Sommerlykke året rundt

Annet om hage På det høyeste punktet i hagen på Nesbru har ekteparet Wentworth realisert en romantisk drøm. Der har de oppført en victorianskinspirert vinterhage, som lyser opp i tilværelsen året rundt.

Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Populært å flette pil

Annet om hage Å flette pil er en forholdsvis ny trend i Norge, men i for eksempel Danmark har pilfletting vært populært i en årrekke.

Tid for å klatre i trærne!

Annet om hage Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen.

Planlegg hagen med landskapsarkitekten

Annet om hage Investerer du i en landskapsarkitekt når du skal planlegge hagen, kan du unngå de verste fallgrubene og en god del kostnader.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no