Gjør hagen økologisk

I den økologiske hagen svermer sommerfugler og bier, og barn leker uten fare for å innta gift.



Foto: Colourbox

– Er det sunt for barn å leke i et miljø der insekter ikke overlever? Har du lyst til å sprøyte gift ut på grønnsakene du selv og andre skal spise? spør Liv Birkeland, informasjonsleder ved Bioforsk Økologisk, og gir selv svaret. – Sunn fornuft tilsier at en svarer nei til dette. Og da er alternativet klart: Hagen må drives etter økologiske prinsipper.

En balansert hage
En økologisk hage får du ganske enkelt ved å slutte å bruke sprøytemidler og kunstgjødsel. Men vil du at hagen skal stå like flott som før, kreves det litt mer kunnskap og planlegging, tålmodighet og arbeidsinnsats.

Det er særlig i begynnelsen at den økologiske hagen krever ekstra innsats. Planlegger du hagen godt og etter økologiske prinsipper, vil du oppleve at arbeidsmengden vil bli mindre med tiden.

– De fleste øko-hageeiere opplever da at hagen etter hvert får en bedre balanse mellom skadedyr og nyttedyr. Og hageeieren får større toleranse overfor skadedyr, sier Birkeland.

Ta grep uten gift
Det er likevel ikke meningen at du skal overlate hagen til alskens utøy. For det er mange ting du kan gjøre for å bekjempe dem uten å måtte ty til sprøytemidler:

• Fjern skadedyrene manuelt. Plukk bort snegler, larver og andre skadedyr fra bladene og jorda rundt plantene.
• Ta bort blad og frukter som er angrepet av sykdom. Det hindrer at sykdommen sprer seg.
• Sett ut feller. Du kan utnytte at snegler er glad i øl ved å sette ut skåler med øl i en grop så sneglene faller ned i.
• Beskytt plantene mot kålsommerfugler, kålmøll, gulrotflue og andre skadeinsekter ved å legge en fiberduk over dem.
• Bruk samplanting aktivt for å redusere skadeomfanget. Urter og hvitløk i rosebedet og tagetes blant grønnsakene kan forvirre insektene som orienterer seg via lukt.

– Poenget er å bygge en sunn og smart hage der viktige nyttedyr holder skadedyrene i sjakk, sier Birkeland.

Neste gang du ser bladlusa spankulere over rosebuskene, henter du kanskje ikke flasken med sprøytemiddel. Birkeland foreslår at du heller setter deg rolig ned med en kopp kaffe og venter på at marihøna flyr inn og tar seg av jobben.