Skap liv og røre  i hagen med vann

Med litt plass utendørs kan du nyte synet av glitrende vanndråper og blanke vannspeil. Små og store vannanlegg skaper liv i hagen.


Det er ikke så mange av oss som har et vann, en bekk eller sjøen som en integrert del av hagen. Alternativet er derfor å lage et vannanlegg selv.

Mulighetene er mange, og resultatet kan bli like vakkert som det naturlige. Arbeidet er slett ikke så komplisert som en skulle tro, men det er viktig å bruke litt tid på planlegging. Hva slags anlegg passer, hvor stort og hvor skal det ligge?

Plassering av hagedammer

En tommelfingerregel er at dammer og bekker bør ligge solrikt og åpent til uten for mye busker og trær i nærheten. De fleste vannplanter og fisk trives best i full sol, og vannet blir fort forurenset av løv som blir liggende å råtne i vannet.
Men når det er sagt, er det fullt mulig å anlegge dam i skyggen også. Et blankt vannspeil i litt skyggefulle omgivelser kan være utrolig stemningsfullt. Det krever bare litt mer ettersyn.

Støpte dammer

Du kan få kjøpt prefabrikkerte, støpte dammer i plast eller glassfiber som du raskt og enkelt graver ned. De er best egnet til mindre dammer siden store prefabrikkerte dammer er kostbare og kan være vanskelige å håndtere.

Har du en hage med mye fjell kan en ferdigstøpt dam være redningen. Bassenget graves delvis ned, og kantene bygges inn med naturstein, teglstein eller lignende.

Du kan selvfølgelig støpe en betongdam selv, men det krever straks mer utstyr, arbeid og fagkunnskap.

Foliedammer

Har du dyp nok jord i hagen og ønsker en natulignende dam, er en dam med foliebunn tingen. Da kan du bestemme akkurat hvilken form og størrelse dammen skal ha.

Folien er laget av PVC og bør være 0,8 – 1,0 mm tykk. Den tåler både sol og kulde, men kan være utsatt for kuttskader. Derfor må det passes på at det ikke stikker opp skarpe steiner eller røtter i bunnen.

Vekstsoner og dybde

En hagedam skal utformes svakt skrånende som en suppetallerken, eller i terrasser. Rundt dammen ligger strandsonen. Så kommer sumpsonen med vannstand på 5 – 40 cm, og inn mot midten av dammen ligger dypvannssonen.

De ulike vannplantene har ulike krav til vanndybde. Noen vil stå i strandkanten, andre vil ha dypere vann.

Mange vannliljer er blant dem som krever dypest vann, 60 – 100 cm. Vil du ha fisk i dammen, bør dybden være på minimum 100 cm varierende hvor i landet du bor. Poenget er at dammen ikke må bunnfryse hvis fisken skal ha en sjanse til å overleve vinteren.

Fontener og springvann

Et springvann kan gjøre dammen enda mer spennende. Det finnes mange typer og størrelser på markedet. Fontenen må selvfølgelig avpasses etter stil og størrelse på dammen.

Du kan for eksempel få vakre natursteiner hvor vannet kommer sildrende ut gjennom et lite hull, «tissende» bronsegutter, frosker med vannstråler ut av munnen eller enkle dyser som som spruter vannet opp fra overflaten.

Hagedam og sikkerhet

Vann har en magisk tiltrekningskraft på barn. Dammen må sikres forsvarlig, selv om du ikke har småbarn selv. Barn i nabolaget kan uforvarende komme inn i hagen din. Derfor må du enten ha et gjerde med port rundt eiendommen, eller du kan gjerde inn selve dammen.

I mindre dammer kan du legge et sikkerhetsgitter av stål ca 10 cm under vannoverflaten. Det må kunne bære vekten av en voksen person og være sikret mot å vippe.
Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!