Mens vi venter på våren

Annet om hage

Nå er våren her! Nå skal det rakes, kalkes og gjødsles, hagemøbler vaskes og oljes, sommerblomster kjøpes og plantes ut, nye prosjekter igangsettes. Her finner du gode tips og ideer!

1. Hageplanlegging
Det å opparbeide en hage er både tidkrevende og kostbart, så det lønner seg å ha et definert mål og en arbeidsplan. Arbeid og kostnader må kanskje fordeles over flere sesonger og kompromisser inngås underveis, men med en veldefinert plan sikrer man at arbeidet går strukturert.

 

  • Tenk farger når du planlegger hagen.
    Ha et bevisst forhold til fargene i hagen.
     Livsstil: Din livsstil og familiesituasjon bør være utgangspunktet for hagens utforming. Prøv å planlegge en hage som kan forandres etter hvert som livsstilen endres.
  •  Ønskeliste: Start med en ønskeliste hvor du setter opp alle elementene du vil ha plass til i hagen. Ta mål og sjekk at det faktisk er plass til alt på listen – en overmøblert hage blir sjelden vellykket.
  •  Stil: Bestem deg for en stil og prøv å gjennomføre den. Hent inspirasjon fra husets stilart. Spennende former og detaljer på fasaden eller interiøret kan gjenspeiles i hagens design.
  •  Tid: Det finnes ingen vedlikeholdsfrie hager, men enkelte hagestiler krever mindre vedlikehold enn andre, så hvor mye tid du har til regelmessig hagearbeid, er også et viktig element som må tas i betraktning.
  •  Klima: Velg materialer og planter som passer til klimaforholdene der du bor.
  •  Farger: Ha et bevisst forhold til fargebruken.

2. Hekk eller gjerde i liten hage
Hagene blir stadig mindre ettersom boligområdene fortettes. Når plassen er begrenset, er målet er å skape en skjermet og intim uteplass uten at det går på bekostning av bruksarealet.

Grønne hekker er det hyggeligste. Det skaper et mykt og frodig uterom. Både vintergrønne og løvfellende busker, gir struktur og dekorasjon til hagen også om vinteren. Hekk tar mer plass enn et gjerde og krever regelmessig beskjæring, mens gjerder kan bli dominerende og skape en følelse av "luftegård".

Ønsker du hekk, er det lurt å velge busker som har en naturlig smal og opprettet form, eller som tåler å klippes slik at de holder seg smale. Lave hekker og gjerder fungerer bedre enn høye i en liten hage. Vi beholder perspektivet og skaper ikke så mye skygge.

Les også:

Hagens herlige sitteplasser

Sommeren ligger foran oss, og i noen korte og hektiske måneder skal livet leves mest mulig utendørs. Kanskje trenger hagen din en ny uteplass?

Har du stor plen kan du gjøre deler av den til en blomstereng
Har du stor plen kan du gjøre deler av hagen til en blomstereng.
3. Blomstereng
Er plenen større enn du har behov for, kan deler av den gjøres om til blomstereng. Gressplen er avhengig av mye næring og regelmessig vanning for å holde seg tett og grønn, mens de fleste engblomster trives best i mager jord. Så slutt med gjødsling og klipping, bland inn sand i jorden og skjær ut kvadrater (50x50cm) i plenen hvor du planter eller sår "villblomster".

4. Bare grønne blader
Det er lett å tenke at en plantekomposisjon kun dreier seg om blomster, men egentlig er de en underordnet del av en rabatt – det er de grønne bladene som dominerer mesteparten av sesongen.

Bladverkets form og farge bør være basis for en planteplan. Det finnes uttallige variasjoner i bladenes form, farger og struktur, så mulighetene for å lage spennende hager og komposisjoner begrenses bare av fantasien.

Kjøkkenhagen blir enda vakrere med skjell som "dekkbark".
Med skjell i stedet for dekkbark blir kjøkkenhagen enda mer dekorativ.

5. Kjøkkenhagen
I en tid hvor de fleste har råd til å kjøpe grønnsaker og urter i butikken, får kjøkkenhagen en ny dimensjon.

For noen er det gleden over å kunne nyte mat som ikke er sprøytet eller genmodifisert som er avgjørende, mens andre har det gøy med å gjøre kjøkkenhagen om til et spiselig kunstverk.

Start med noen krydderurter og grønnsaker som er enkle å få til. For eksempel sorter som er merket "egnet for barn"; sukkererter, squash, prydbønner, poteter, gressløk og persille. Sats også på noen flerårige planter: En rabarbraplante, et par oppstammede bærbusker, noen jordbærplanter og flerårige urter vil gjøre kjøkkenhagen mer variert i form og struktur.

6. Mindre vedlikehold med bunndekke
Den vedlikeholdsfrie hagen er en utopi, og er man ikke blant dem som synes ugressluking er gøy, bør man sørge for at jorden alltid er dekket, enten av bark, singel eller bunndekkende planter.

Les også:

Slik får du det til å blomstre i høyden

La det blomstre i høyden med kreative innslag av klatreplanter.

Bunndekke hjelper til med å holde ugress unna og bevarer fuktigheten i jorda.

Steiner og skjell er et godt alternativ til dekkbark
Steiner og skjell er godt alternativ til dekkbark.

7. Alternativ til bark
Mange er lei av dekkbarken men savner alternativer. Singel og skjell er dekorative materialer som fint kan brukes som bunndekke for å holde ugress i sjakk under busker, eller som dekke langs husveggen og mellom bed i kjøkkenhagen.

Området bør være relativt flatt og jorden dekkes først med fiberduk. Hvis du ikke ønsker å heve nivået, kan noe av jordlaget eventuelt fjernes før legging av duk. Duken dekkes med et 5-10 cm lag med singel eller skjell. Det holder duken på plass og hindrer lyset i å nå ugresset.

23. oktober 2008

Mer om Annet om hage

Så lenge bør du vente før du begynner med utendørsarbeidet

Annet om hage Lurer du på når du kan ta ut hageslangen og vaske terrasse og fasade? Eller når du kan male huset? Her er ekspertenes råd.

15 grunner til at vi elsker og hater vinteren

Annet om hage Det er ingen tvil om at vinteren er den beste og verste årstiden!

Slik får du humler, bier og sommerfugler til å like hagen din

Annet om hage Moderne jordbruk og hagebruk med sprøytemidler og monokulturer, nedbygging av friområder og mangel på blomsterenger er blitt en trussel for mange insekt...

Slik lager du din egen hagedam

Annet om hage En hagedam trenger ikke være flere kvadratmeter stor, mulighetene finnes selv med liten plass.

Nå forsvinner vannet

Annet om hage Nå forsvinner vannet. Varmen og hagevanning fører til at husstander står uten vann.

Trygge lekeapparater i hagen

Annet om hage Hagen er barnas lekeplass, men hvor trygge er lekene i hagen hos deg? Her er noen råd om hvordan du gjør barnas lekeplass sikrere.

Hurtigfiks før vinteren

Annet om hage Den første snøen har falt - kanskje før du rakk å fikse opp utendørs? Vi gir deg smørbrødlista på hva du burde gjøre før meteren med hvitt kommer, og blir liggende til neste vår.

Lag hageanlegg

Annet om hage Har du planer om å bygge en trapp eller skape et lite fossefall i hagen? Da bør du få med deg boka "Lag hageanlegg" fra SINTEF Byggforsk.

Rydd bort sommeren

Annet om hage Det er på tide å rydde bort sommeren. Planter skal sikres og gressklipper og redskaper rengjøres.

Sommerlykke året rundt

Annet om hage På det høyeste punktet i hagen på Nesbru har ekteparet Wentworth realisert en romantisk drøm. Der har de oppført en victorianskinspirert vinterhage, som lyser opp i tilværelsen året rundt.

Ekspertenes vårtips for hagen

Annet om hage Endelig begynner det å nærme seg tid for hagearbeid igjen, og i den anledning har vi hentet inn vårtips fra tre eksperter.

Ta vare på hagens gjester

Annet om hage Ønsk småfuglene velkommen med en egen fôringsstasjon i hagen.

Populært å flette pil

Annet om hage Å flette pil er en forholdsvis ny trend i Norge, men i for eksempel Danmark har pilfletting vært populært i en årrekke.

Tid for å klatre i trærne!

Annet om hage Ifølge Hageselskapet er det nå på høy tid å finne fram saks og sag og begynne med beskjæringen.

Planlegg hagen med landskapsarkitekten

Annet om hage Investerer du i en landskapsarkitekt når du skal planlegge hagen, kan du unngå de verste fallgrubene og en god del kostnader.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no